Vervangen Honeywell mt4 actuators icm HCE80 voor snellere actuators

EmielCapelle

  • #1
We zitten erg te tobben met onze vloerverwarming. 3 van de 11 groepen worden maar moeilijk warm.
Vorige bewoner heeft de ketel (Intergas 36/30) en mengverdeler (nu therminon 5000) laten vervangen. Daarbij ook een Honeywell evohome systeem laten installeren. Op zich ben ik best te spreken over het systeem. Gebruikersgemak, connectiviteit. Het doet het allemaal in 1 keer. Prettig.
Toch heb ik twijfels over de mt4 actuators die op de mengverdeler zitten (MT4 230v NC in ons geval). Deze gaan zo langzaam open (4-6 min) dat het vaker wel dan niet voorkomt dat de HCE80 ze inschakelt en al na 2 a 3 minuten weer stopt. Ze zijn dan nog lang niet volledig open.

Onze setup:
HCE80 met zone uitbreiding.
Therminon 11 groepen met mt4 nc actuators.
Energiezuinige pomp die alleen pompt op het moment dat er warmtevraag is (zit op de HCE80).

Situatie:
HCE80 schakelt een zone in > ketel start > Pomp start
HCE80 Zet stroom op zone > actuators op de groepen binnen die zone starten met openen.
HCE80 schakelt na 2/3 minuten zone weer ui > ketel stopt > pomp stopt

Gevolg:
De actuators zijn nog lang niet volledig open. Sterker nog. Ze zijn slechts na 2/3 minuten pas voor de helft geopend. De pomp heeft dus eerst met veel weerstand en daarna steeds minder weerstand gepompt.

Gevoelsmatig verspillen we daarmee energie (warmte).
Ik heb het idee dat er in het begin namelijk best wat warmte weer terugkomt richting de ketel over de bypass/retour voordat AL die warmte (steeds meer en meer) de vloer in kan. Dat voelt heel tegenstrijdig.

Ik zat zelf te denken om (bij wijze van proef) een paar actuators te vervangen voor snellere actuators. Vooral een snellere open-tijd. Dat de actuators eventueel herrie maken is niet erg. Ze zitten in een afgesloten ruimte. Iemand een idee?
Zat zelf te denken aan Watts 230v NC (Watts actuator 22C, "normaal gesloten).
Even kijken hoe dat met de aansluiting op de mengverdeler zit. Ook daarvoor heeft Honeywell natuurlijk een leuk trucje met die klemmetjes.

tempImageSfIaLW.png 5B8D38E4-4F71-4772-9717-403CA5DC65C4.jpeg tempImagex5qL4F.png tempImageUibYOw.png tempImagez7uTtl.png
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
meert weinig nut, de 22c is ook een waxmotor en heeft een omlooptijd van 3 minuten.

De motor is niet het probleem, de vraag stopt voordat de motor open is, dat is het probleem.
Waarom vind Honeywell dat de kleppen weer dicht kunnen? Dat is omdat blijkbaar de gewenste temperatuur bereikt is, ander bleef de vraag wel staan. Als de pomp juist is ingesteld zal deze de druk constant houden ook als er geen stroming is bij geen stroming gebruikt hij weinig energie en pas als een kraan opend gaat er steeds meer:lol: energie verbruikt worden.

Overigens vind de hond de vloer prima op temperatuur:lol:
 

EmielCapelle

  • #3
De motor is niet het probleem, de vraag stopt voordat de motor open is, dat is het probleem.
Ja, dat klinkt inderdaad logisch. Maar ik vraag me dan wel af waarom Honeywell van die verdraait langzame actuators heeft gebruikt als ze die vervolgens vreemd aansturen.

Waarom vind Honeywell dat de kleppen weer dicht kunnen? Dat is omdat blijkbaar de gewenste temperatuur bereikt is, ander bleef de vraag wel staan.
Ook die snap ik maar het ecohome systeem maakt in ons geval gebruik van 4 thermostaten. Bijv. 1 in de woonkamer, 1 in de keuken, 1 in de badkamer, 1 in de gang.
Alleen als er echt spannend moet worden verwarmd blijven de actuators lang(er) open staan. Anders is het telkens maar een beetje (die 2/3 minuten). Maar ik zou dan verwachten dat zelfs dat beetje > sneller 'moet' kunnen ipv eerst vanuit de ketel loos rondpompen en pas na een minuut de warmte kwijt kunnen in de groepen.

Als de pomp juist is ingesteld zal deze de druk constant houden ook als er geen stroming is bij geen stroming gebruikt hij weinig energie en pas als een kraan opend gaat er steeds meer:lol: energie verbruikt worden.
De pomp staat nu weer naar volledig naar links gedraaid (oplopend). Stond eerst volledig naar rechts. Waarom we die terughebben gezet weet ik niet meer. Wat stel jij voor?

Ow, die hond. Ja, die foto is nog van vorig jaar. Inmiddels is 'ie 8 keer zo groot en ligt 'ie het liefst op de bank :icon-study:
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Ten eerste moet je de pomp niet via de zoneregelingskast laten lopen: dit is een labelA pomp en deze werkt het beste als er constant voedingsspanning op staat. Dus neit via een zoneregelingskast en ook niet via een pompschakelaar. Daarnaast moet je de pomp bij vloerverwarming instellen op "constante verschildruk" Zie hiervoor de handleiding van deze pomp: overal te downloaden.

Ten tweede heeft het vervangen door Watts motortjes totaal geen zin, want die zijn zeker niet sneller.

Zit er een bypass in het systeem??
 

EmielCapelle

  • #5
Ja, er zit zowel op de mengverdeler (aan het einde van de aanvoerbalk) een bypass, als 50cm voor de mengverdeler een bypass.
 

EmielCapelle

  • #6
Die pomp is weer teruggezet naar constant druk verschil.
Ik probeer het te begrijpen: waarom zou die pomp dan niet moeten worden toegepast op een zoneregelingkast. Hij pompt anders toch gewoon loos water rond in de mengverdeler?
 

liviu2004

  • #7
Probleem zit met honeywell software, tpi control. Slecht design.
 
  • Like
Waarderingen: Degooyer

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
EmielCapelle schreef:
Die pomp is weer teruggezet naar constant druk verschil.
Ik probeer het te begrijpen: waarom zou die pomp dan niet moeten worden toegepast op een zoneregelingkast. Hij pompt anders toch gewoon loos water rond in de mengverdeler?
Omdat label A pompen bij gesloten kleppen al minder energie verbruiken dan de aansturende regeling.
Omdat label A pompen schakelen niet tof vinden en vaak een minimale aan en uit tijd ingesteld moeten hebben in de regeling anders loopt de elektronica stuk.
 
  • Like
Waarderingen: Degooyer

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Kijk eens of je de uitgangen wel juist geconfigureerd hebt, mogelijk dat de regeling een andere kraan type aanstuurt dan er werkelijk is.
Als deze dan modulerend probeert te sturen kan je dit effect zien.
Ik ken alleen deze regelaar niet, maar bij soort gelijken kan ik vaak het type kraan instellen.
 

Momfie

  • #10
Honeywell heeft twee typen actuators: de MT4- 230S - NC en de gelijkgenoemde maar dan zonder de S.
De S-serie heeft vier draden.Ik heb echter gen idee hoe dit geschakeld moet worden
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #11
Dat is voor een eindcontact om de ketel pas bij volledig open aan te sturen. Kan je gebruiken hoor vergt wat aanpassingen aan de regeling. om de ketel later aan te sturen plaats je een relais tussen het aan/uit contact naar de ketel dit laat je schakelen door de eindcontacten van de servomotoren deze kun je parallel over elkaar heen zetten, de regeling stuurt de ketel aan bij warmtevraag het relais zorgt er voor dat de ketel niet aangaat voordat er minimaal 1 klep volledig geopend is. De kleppen hebben een looptijd van 4 minuten en hierna als de klep dus volledig open is word het eind contact van de klep geactiveerd en deze laat je het relais schakelen en dan word de ketel pas aangestuurd. Is een optie
 
  • Dit heeft me geweldig geholpen!
Waarderingen: Momfie

Momfie

  • #12
@De loodgieter, mijn HCE 80 communiceert via een R8810A met de ketel Intergas CW6. Begrijp ik dan goed uit je commentaar hierboven dat ik de ingebouwde switch van de MT4-230S-NC beter niet kan gebruiken?
 

Bernhard

  • #13
Actuators aangesloten op verkeerde thermostaat?
 

EmielCapelle

  • #14
bedankt allemaal. Afgelopen periode had andere prioriteiten.
Nu het weer iets kouder is werd mijn aandacht weer naar de verwarming getrokken.
Ik ben nog steeds niet echt gecharmeerd van de actuators, althans met name het gebrek aan snelheid. Misschien is het perceptie maar ik krijg het gevoel dat de tijd tussen schakelen, openen en volledig open inefficiënt verloopt omdat de pomp op het mengblok dan ogenschijnlijk tegen heugemeug staat te malen in een ‘gesloten’ circuit.

Daarnaast viel het mij op dat de ketel zelf geregeld volledig asynchroon loopt. Wat ik daarmee bedoel; de HCE80 opent de actuators en de pomp op het mengblok begint te pompen (na een minuut ofzo). De ketel slaat dan niet aan en er gaan soms hele cycli voorbij dat de ketel niet aanslaat en dus ook de pomp op de ketel niet draait. Het water in de vloerverdeler daalt dan naar 18 graden terwijl er kennelijk wel warmtevraag is vanuit economie/hce80.

Ik blijf het een complex te begrijpen systeem vinden.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #15
nog even een andere vraag dan stuurt je regeling de ketel wel aan dan. deze word regelmatig vergeten.
er moet een draad richting je ketel lopen om hem aan te sturen
 

EmielCapelle

  • #16
De r8810 zit bedraad aan de juiste klemmen op de intergas inderdaad (11/12). En als ik op het ‘controle’ knopje druk van de r8810 dan schakelt de ketel ook in en gaat het verwarmen. Die connectie lijkt dus goed te gaan.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
die pomp is een label A pomp met een geavanceerde regeling, als jij die juist hebt ingesteld zal deze bijna stilstaan als de kleppen nog dicht zijn, hij houd dan de druk constant.
Pas als een klep opent daalt de druk iets en zal de pomp iets harde gaan draaien om de druk weer op pijl te brengen, hij pompt dus niet onnodig tegen dichte kleppen aan.

daarbij heb je een bypass op de mengbuis, waarom? dan gaat juist de pomp onnodig rondpompen.
 
Laatst bewerkt:
  • Dit heeft me geweldig geholpen!
Waarderingen: Momfie

EmielCapelle

  • #18
Die bypass; geen idee. Ik je de woning 1,5 jaar geleden gekocht. De hele boel zat er al. Ik probeer nu vooral te begrijpen hoe het werkt en waarom het zo in elkaar zit.
 

EmielCapelle

  • #19
Pomp; dat klopt denk ik wel. Ik zie in het schermpje dat de pomp (is het dan de druk of de doorvoer) opvoert zodra deze aangaat maar past serieus als de actuators open gaan.
 

Momfie

  • #20
@EmielCapelle, is dat niet precies wat @The headhunter zegt: de pomp gaat pas harder lopen als de actuators open gaan? Ik concludeer daaruit dat de pomp druk-gestuurd is. De HCE-80 schakelt de pomp terwijl de actuators nog niet aangestuurd worden en de kleppen dus dicht zitten. De pomp zal (zo begrijp ik @The headhunter) vanwege de nog dichte kleppen druk opbouwen en op een laag vermogen gaan lopen. Als dan na 3 minuten de wax in de acuators is opgewarmd en de kleppen open gaan, zal de druk dalen met als gevolg dat de pomp harder gaat lopen om de druk constant te houden.
Jouw systeem (en het mijne ook) werkt dus goed.

Ik ben het met je eens, @EmielCapelle, dat de HCE 80 op een vreemd moment de pomp schakelt - nml als de kleppen nog dicht zitten - maar als de pomp werkt zoals @The headhunter beschrijft, dan is dat geen problem.

Een andere optie zou zijn (?) om de pomp en de ketel te schakelen met de ingebouwde switch in de MT4-230S-NC (let op de S achter 230). Maar dan wordt het een relais schakeling (aan/uit) zonder moduleren.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu