Vervangen hang en sluitwerk gietijzeren kozijnen

Jan20

  • #1
Op dit moment ben ik een aantal werkzaamheden aan het verrichten aan mijn woning en zou ik daarbij graag tips willen ontvangen!

Wij willen ons hang en sluitwerk vervangen op de gietijzeren kozijn en zaten te denken aan de volgende producten.






Nu werken een aantal van onze oudere uitzetijzeren niet meer helemaal correct en wilde ik deze eventueel vervangen door een zelfde type of door een nieuwer model. Nu loop ik wel tegen een aantal problemen aan.


(deze raamuitzetijzer werkt wel correct)

Deze type raamuitzetijzers zit met 1 schroef via een beugel vast op het kozijn. Dit type beugel kan niet verwijderd worden. Weten jullie waar zulk type uitzet ijzers zijn te verkrijgen, of hoe dit eventueel aan de passen is.



Op zolder hebben ze dit ooit in het verleden wel aangepast (zie foto).

De stelpen in dit kozijn zijn wel anders dan de rest van de kozijnen:




Ook zitten de stelpen op het kozijn vast met ronde klinknagels? En geen schroeven het verwijderen van deze stelpen lijkt mij daarom niet mogelijk, of zie ik dat verkeerd? Hieronder zijn normale raamuitzetijzers niet zomaar te monteren maar moeten dat platte zijn.


Het probleem bij de raamuitzetijzers is dat ze door een beetje roest, maar vooral door de verf kan het niet meer goed kunnen bewegen. Eventueel zou ik deze raamuitzetijzers helemaal verfvrij kunnen maken, maar geen idee of dit mogelijk is en of deze raamuitzetijzers op een andere manier te zijn hergebruiken?
 

Alex S-B

  • #2
Schroef verwijderen en alles demonteren.
Dan alle verf goed verwijderen en eventueel weer opnieuw spuiten.
Nieuwe schroef erin met kunststof ring ertussen om alles weer lekker soepel te laten draaien.
 

Jan20

  • #3
Bedankt voor de tip, dit bespaart mij geld en veel moeite! Nog tips om te verf zo goed mogelijk te verwijderen? Gewoon insmeren met verfafbijt en de rest schuren?

De schroeven zitten ook aardig goed vastgeroest, deze zou ik het best dan even moeten inspuiten met wat silicone spray om deze wat soepeler los te krijgen?
 

Fiesiekus

  • #4
Kruipolie of WD40.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu