Vervangen hang- en sluitwerk, voor veiligwonen keurmerk

Jan20

  • #1
Beste mensen,

Op dit moment ben ik de sloten in mijn huis aan het vervangen, omdat wij de laatste tijd nogal wat nieuwe spullen hebben aangeschaft en het huis nogal op een dure locatie ligt, waar inbrekers ook erg dol op zijn.

Hierbij wil ik mijn woning het liefst laten voldoen aan alle eisen van veilig wonen, al weet ik niet of dat allemaal mogelijk is.

Al mijn deuren voorzie ik van nieuwe sloten (veiligheisinsteekslot skg **) + nieuwe veiligheiskolommen (skg ***) + (cilinders skg ***) + (cilinderbijzetslot skg **)

Nu zitten in mijn deuren vrij aparte scharnieren (zie foto) en kan opmerken vanuit de eisen dat ik per deur 3 dievenklauwen erbij moet plaatsen, voor de naar buitenslaande deuren.



Nu heb ik ook 2 naar binnenslaande deuren, waarvan de voordeur 3 scharnieren heeft (zonder SKG keurmerk) en heeft mijn kelderdeur maar 2 scharnieren (omdat deze een stukje kleiner is). Nu staat er dat een naar binnenslaande deur voorzien moet zijn van 3 deugdelijke scharnieren. Dus vraag ik mij af of ik mijn kelder deur zal moeten voorzien van een extra scharnier? Of zal ik al deze scharnieren moeten vervangen, wat mij een rotklus lijkt omdat de deuren redelijk krom zijn en al bijna 100 jaar oud….. Maar ik neem aan dat ik anders niet voldoe aan de eisen van het politie keurmerk.

Hier kan je een foto zien van de kelder deur en de naar voordeur.

(kelder)



(1 van de 2 scharnier van de kelder)



(voordeur)




(1 van 3 scharnieren van de voordeur)



Een groter probleem zie ik ontstaan voor mijn openslaande deuren, hierbij plaats ik al 2 oplegsloten van SKG ** op het passieve gedeelte van de deur, maar wat zou ik moeten doen met het slot op het actief gedeelte van de deur? Een meerpuntaansluiting lijkt mij niet mogelijk gezien de rondingen in het hout en het kozijn of deuren vervangen is geen optie, gezien het een monument is. Hebben jullie toevallig hiervoor nog een oplossing? Zie hieronder de foto.




Ook heb ik een aantal gietijzeren ramen, waarvan ik 1 raam op de slaapkamer wil beveiligen door 2 barrièrestangen(zie foto).


Ook heb ik 1 gietijzeren raam die open kan (in theorie, maar in de praktijk zo goed als onmogelijk door de hoeveelheden verf, zit die muurvast). Wat zou ik met dit raam moeten doen(zie foto)? Ik heb namelijk niet zo’n zin om dit raam tralies te gaan plaatsen, maar dan kom ik waarschijnlijk niet door de keuring?


Op de 1e verdieping heb ik ook 1 raam die eventueel bereikt zou kunnen worden, via het omhoog klimmen op de kliko’s dit is een gietijzeren kozijn, waar dus zeer moeilijk ander hang en sluitwerk aan te monteren is. Zou op dit kozijn ook aanvullend, hang en sluitwerk gemonteerd moeten worden?



Zover ik begrepen heb is voor een klepraam voldoende als ik 2 dievenklauwen en 2 bijzetsloten erbij monteer? En ik heb 1 zeer klein bijzetraampje wat 23 cm hoog is en 51 cm breed, is jullie advies om hierin een barrièrestang te plaatsen of hierbij ook 2 bijzetsloten te plaatsen (wat wel lastiger is gezien de beperkte ruimte)?


Nu had ik ook gehoord, dat er in alle glaslatten die aan de buitenzijde zitten op de verticale glaslatten vastgeschroefd moet worden met schroeven? Mogen zit normale schroeven zijn, of moeten dit schroeven zijn die enkel eenmalig in geschroefd kunnen worden? Zijn er ook nog aanvullende eisen op het gebied van stofverf, gezien een groot gedeelte van mijn ruiten doormiddel van stofverf in de kozijnen

Ik begrijp dat het vrij uitgebreide vraag is, maar de montage doe ik samen met een timmerman dus dat werkt prima. Alleen wil ik eigenlijk al aan zoveel mogelijk eisen hebben voldaan, wanneer een pvkw bedrijf een inspectie komt uitvoeren, om toch nog wat geld te kunnen besparen.
 

Fiesiekus

  • #2
Is dit huis in de Amsterdamse School stijl gebouwd?

Die openslaande deuren kan je prima beveiligen met een espagnolet met slot (**); dan zitten de deur onder en boven dicht. Een raam wat niet meer open kan, zou je het beste even helemaal dicht kunnen laten lassen.

Deuren die naar binen op en gaan hoef je volgens mij niet aan de scharnierkant te beveiligen; uiteraard wel aan de openslaande zijde.

Ik heb al een groot aantal jaren een alarminstallatie (in 2 huizen) met duidelijke stickers op de deuren/ramen en ee sirenebox met zwaailicht aan de voorgevel. Dat schijnt ook preventief te werken en 't geeft een stuk meer nachtrust....

Wil je s.v.p. foto's zo draaien dat ze zonder nekhernia te openen zijn? Ten slotte begrijp ik je probleem met de kelderdeur niet; is dat een deur die van buiten te benaderen is?
 

Mark en 3 meiden

  • #3
Als het echt gietijzeren raamkozijntjes zijn zeker niet aan lassen
kans op grote scheuren of het knappen van je kozijntje is zeer groot
word er ook niet mooier op en grote kans op glasbreuk
 

Jan20

  • #4
Ik las in de regels naar een binnenslaande deur dat deze volgens veilig wonen moet voldoen aan 3 deugdelijke scharnieren. Nu vroeg ik mij af, zijn deze scharnieren deugdelijk? En is het ook nodig voor de kelderdeur dat deze 3 scharnieren bevat. Dat kan ik namelijk niet 1/2/3 terugvinden, iemand die daar toevallig meer over kan vertellen? Kelder deur is inderdaad van buiten te benaderen

Ook wil ik aan de gietijzeren ramen zo min mogelijk veranderen, want het laten gieten van een nieuw kozijn kost een vermogen.

Of het Amsterdamse stijl is, zou ik niet precies weten. Het is wel door een redelijk bekend ontwerper ontworpen.

Bedankt voor de tip van de openslaande deuren! :D
 

Jan20

  • #5
Bovenstaande raam heeft dit hang en sluitwerk op het gietijzeren kozijn
 

Fiesiekus

  • #6
Hoe weet je zo zeker dat dit gietijzer is? Ik ken wel, in dit soort huizen, de stalen kozijnen.
 

Jan20

  • #7
Ik weet het bijna 100 % zeker, omdat kozijnen die vervangen waren weer in orginele staat vervangen moesten worden en deze personen de kozijnen opnieuw hebben laten gieten.

Maar het maakt opzich niet uit, of het gietijzer of staal is. Het opnieuw laten maken van deze kozijnen in orginele staat is mijn te duur en gaat ook niet gebeuren.

Ik mag dus het aanzicht van het gebouw niet veranderen.

Nu terug naar mijn vragen.
 

Fiesiekus

  • #8
We hebben het toch over de (openslaande) ramen, niet over de kozijnen? En volgens mij werden die niet gegoten maar aan elkaar gelast.

Maar om op het antwoord terug te komen: openslaande (boven) raampjes zijn volgens mijn vrouw de ideale toegangen voor inbrekers. Als je die toch niet gebruikt, dan mechanisch dichtmaken, bijv. door een paar RVS schroeven erdoor te schroeven en onder te schilderen.
 

Jan20

  • #9
Helaas is het dichtmaken van deze ramen geen oplossing. Deze wordt wel gebruikt, ik weet dat bepaalde buurtbewoners deze sloten wel eens hebben laten vervangen maar ongeveer door hetzelfde type. Dus ik zou even kunnen kijken wat voor hang- en sluitwerk hun daarop hebben gemonteerd.

Het gaat over jaren 30 materiaal t-kruk espagnolet t. Dit zit er op deze ramen gemonteerd, het lijkt mij nogal moeilijk om zulk materiaal makkelijk te kunnen vervangen. Al moet het wel mogelijk zijn, maar sommige ramen zelf zijn door de jaren heen wat verbogen.
 

Jan20

  • #10
Vandaag even bij de buurman gekeken hoe hun, de sloten hebben vervangen. Dat is gebeurt door het volgende materiaal, zie de foto's




Nu zie ik ook dat er SKG ** espagnoletten beschikbaar, met het volgende model al betwijfel of ik deze zou kunnen monteren op mijn kozijn. Kunnen jullie afleiden aan de hand van de foto's en de tekening of dit mogelijk is?

Maandag zal ik de maten even afmeten. Voor zover ik kan zien, zit het boven gemonteerd met 2 schroeven en onder met 2 schroeven en het sluitmechanisme met 4 sloten aan de hand van de tekening hieronder lijkt mij dit niet mogelijk.

afbeelding ontbreekt
 

Alex S-B

  • #11
Voor het PKVW keurmerk zullen de sloten in ieder geval moeten voldoen aan SKG ** en met het bekende ® anders word het resoluut afgekeurd.

Wat betreft de kelder heb je gelijk er zal een scharnier bij geplaatst moeten worden omdat naar binnen draaiende deuren moeten voorzien zijn van 3 deugdelijke scharnieren wat inhoud dat de scharnieren nog van goede kwaliteit zijn dus niet half uit de sponning hangen.

Bij de openslaande deuren kom je inderdaad uit op een bezault of espagnoletsluiting met **®

Bij de gietijzeren ramen ontkom je er niet aan om barrierestangen *® te plaatsen als de opening maar kleiner blijft dan 15 cm.

Je raam op de 1e verdieping word je probleem deze moet inderdaad beveiligd worden maar is niet te beveiligen met espagnoletslot **® omdat je verplicht bent deze te monteren met de bijgeleverde schroeven en deze zullen zeker de minimale lengte van 4 cm hebben. Het enige wat kan zijn barrierestangen maar dit word geen fraai gezicht.

Wat betreft je klepramen inderdaad twee dievenklauwen en twee bijzetsloten *® of barrierestang maar onthoud dat de opening niet groter mag zijn dan 15 cm.

Glaslatten inderdaad afschroeven de verticale latten om de 20 centimeter aanhouden en 6 cm vanuit de hoeken dit moet met rvs schroeven.
Parkers zijn tegenwoordig goedgekeurd. Wanneer je dit doet met 4x40 zit je altijd goed. De ramen met stopverf worden zonder probleem goedgekeurd.

Vergeet niet op elke etage een rookmelder te plaatsen en bij de voordeur en achterdeur een buitenlamp te plaatsen.

Als dit alles gedaan is kun je het keurmerk aanvragen.

Hele waslijst maar hoop dat het een beetje duidelijk is.

Succes......
 

Jan20

  • #12
Heel erg bedankt voor de heldere uitleg! Ik zal een extra scharnier in mijn kelderdeur plaatsen en zal ook bij de deuren (3 dievenklauwen SKG *) en bij de ramen (zonder SKG * scharnieren) ook extra dievenklauwen plaatsen.

Ook heb ik rookmelders besteld voor op elke verdieping + slaapkamers (goedgekeurd voor politiekeurmerk) en zal er verlichting worden geplaatst bij de voor en achterdeur.

Mijn hang en sluitwerk op de 1e verdieping en de kelder voldoet nu zo goed als aan alle kenmerken, en extra tralies voor bepaalde ramen is besteld.

De gietijzeren ramen blijven inderdaad een probleem, want er valt moeilijk SKG sluitwerk te plaatsen en de scharnieren hebben natuurlijk ook geen SKG **.

Nu vraag ik mij dus inderdaad af. Of ik per direct zal afvallen omdat ik zeer lastig mijn gietijzeren ramen kan laten voldoen aan de eis? Bij 2 ramen aan de voorkant van het huis zitten er 2 bijzetramen achter waar eventueel nog aan de sleutelen valt maar aan de achterkant van het huis is dit natuurlijk niet van toepassing.

Als ik daarop per direct wordt afgekeurd, heeft het vrij weinig nut om mijn woning te laten keuren. Al is dit politiekeurmerk veilig wonen wel bij een zelfde type woning afgegeven bij mij in de straat, dus het moet wel mogelijk kunnen zijn..

Geen idee of hier iemand zit die ervaring heeft met een keuring van het PKVW?

Ps: Het klopt inderdaad dat het raam zelf van staal is en het kozijn van gietijzer (mijn fout). Dit even ter correctie.
 

Alex S-B

  • #13
Ik keur zelfs dagelijks woningen op PKVW.

Heb wel in de gaten dat de ramen op de 1e verdieping bereikbaar moeten zijn anders hoef je ze geen eens te beveiligen.

Onthoud dat vanaf het maaiveld tot 2.40m je alles moet beveiligen alles wat erboven ligt valt al af dus hoef je niet te beveiligen.
Met uitzondering dat wanneer er een opklimmogellijkheid is naar bijvoorbeeld een kleine uitbouw zoals jij ook hebt volgens mij.
Dit moet hoger zijn dan 3.50m vanaf maaiveld dan hoef je het niet te beveiligen.

Hoop dat het zo duidelijk is.
 

Jan20

  • #14
Dan zou ik opmeten, hoe hoog dat raam precies zit. Ook kan ik uit een richtlijn van veilig wonen opmaken, dat het plaatsen van 4 oplegsloten (SKG *) op een dubbele openslaande deur voldoende moet zijn, inclusief 3 goedgekeurde SKG * Scharnieren / dievenklauwen. Klopt dit inderdaad?

Zou eventueel het plaatsen van 2 oplegsloten op mijn voorzetraam, verschil kunnen maken of wordt hier geen rekening mee gehouden (voor het raam op de 1e verdieping)?

Weet iemand toevallig welk type scharnier er in mijn kelderdeur zit gemonteerd? (zie foto vorige post). Ik vind het zelf wel zo mooi eenzelfde type scharnier te plaatsen.

Zou het plaatsen van een opmaat gemaakte tralies wat zowel open als dicht kan voldoende zijn om de plaatsen bij het gietijzeren raam op de begane grond of moet dit inderdaad voldoen aan het politiekeurmerk?

Heel erg bedankt voor de reacties van mensen hier!
 

Ayetoobuur

  • #15
De scharnieren op je eerste foto hoeven mijn inziens niet vervangen te worden door scharnieren met dievenklauwen. De pen van deze scharnieren is er niet uit te slaan, omdat dit een vaste pen is die in het andere deel hangt. De deur is hierdoor in gesloten toestand er aan de hangzijde niet uit te lichten. :idea:
 

Alex S-B

  • #16
Ayetoobuur we praten hier over PKVW en is het dus verplicht. Doe je dat niet nou ik heb de deur er zo uit hoor.

Jan20 wat betreft de dubbele deuren heb je helemaal gelijk dit is inderdaad ook goedgekeurd.

Het voorzetraam kan ik niet goed plaatsen is dit ook van gietijzer??
Daar kun je dan ook geen bijzetsloten op kwijt dus dat maakt geen verschil.

Met het scharnier zal lastig worden maar ik zou gelijk drie nieuwe plaatsen dat kost nou ook niet de hoofdprijs.

Traliewerk moet goedgekeurd zijn en dat is er ook.
 

Jan20

  • #17
Dank je wel voor de link!

Nee het gaat om een houtenkozijn van het voorzetraam. Ik zal hier dit weekend nog een foto van plaatsen. Het is wel een klein oppervlakte waarop de sloten geplaatst zouden kunnen worden, dus het is wel vrij lastig.
 

Ayetoobuur

  • #18
Als we toch aandachtig naar het PKVW kijken, dan moet je ook aandacht schenken aan het kozijn "naast" het kozijn boven je voordeur. Ook deze is eenvoudig vanaf je luifeltje te bereiken en dient voorzien te zijn van SKG ** veilig beslag. :denk:
 

Jan20

  • #19
Ik zou inderdaad moeten kijken, wat met dat kozijn gedaan moet worden. Alleen lijkt het mij vrij lastig om via dat raam naar binnen te komen, tenzij je dat met trap gaat doen.

Van het weekend zal ik wel een aantal foto's plaatsen van de voor en achterzijde van het huis.
 

Alex S-B

  • #20
Alles wat binnen een meter bereikbaar is vanaf je platte dak moet je beveiligen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu