Vervangen dakbedekking op groendak met zonnepanelen

Hansklus21

 • #1
Hallo mensen,

Ons EPDM dak met zonnepanelen ging op een gegeven moment lekken. Nu we alles eraf hebben (inclusief substraat en "drainagelaag" wat nota bene steenwol was) blijkt dat er inderdaad gaten zitten in de EPDM. Vermoedelijk is het door de steenwol gekomen. Ook aan de dakranden zitten gaten (gewoon ronde gaatjes). Soms zien we mieren hierdoorheen kruipen. Ik vraag me af of die de gaten groter hebben gemaakt...?

Het gaat om een L-vorm van ca. 10x5 meter (10x10 met een hap eruit zeg maar). De Zonnepanelen en zonnecollectoren zijn geplaatst op twee van de drie "modules", de derde bevat alleen een groendak. Het platte dak in de tekening doen we een andere keer, dat lekt niet. De foto van de bevestigingsrails is trouwens van het plaatsen van de zonnepanelen in 2013.

Ons plan is om de EPDM opnieuw waterdicht te maken (gaten dichten) en deze als dampremmende laag te gebruiken. Overigens is er aan de binnenkant ook nog een vrij dunne laag kurkisolatie aanwezig.

Bovenop de epdm komt dan PIR isolatie (8cm). Hierop nieuwe EPDM 1.3 mm. Daar bovenop waterbuffervlies (900 g/m2).
Hier bovenop substraat. Ik zoek nog naar een substraat met de juiste eigenschappen. De bedoeling is dat er alleen sedum op groeit en dat het een substraat is met een goed waterbufferend vermogen.
Hierover heb ik een paar vragen:

1. Sommige systemen maken gebruik van een drainagelaag (plastic drainageprofiel). Is dit nodig wanneer deze waterbuffervlies wordt gebruikt?
2. De benodigde hoeveelheid: 1.4 kuub per 25 m2. De zonnepanelen zitten aan een ballastsysteem met rails (30 blokken van elk 20 kg beton).
Op dit moment denk ik eraan rondom de zonnepanelen en zonnecollectoren grind te plaatsen en dus alleen in het midden van het brede dak en op het derde vlak sedum te planten. Alleen: moet ik dan onder de zonnepanelen ook substraat aanbengen? Lijkt een beetje verspilling. Wel heb ik gehoord dat het substraat kan gaan schuiven, daarom zou het aan de rand met een profiel moeten worden uitgerust.

Heeft iemand nog tips?

Oh, we moeten ook de boeidelen vervangen, en western red cedar is niet te krijgen, ook de juiste maat (85x15 mm) is niet te krijgen in lariks of douglas. Nog tips?

dak met zonnepanelen.jpg tekening huis.jpg 20130604 dak .JPG

Links verwijderd i.v.m. reclame, zie de forumregels, mod.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Hansklus21

  • #2
  Inmiddels heb ik begrepen dat een extra drainagelaag niet nodig is. Onder de zonnepanelen geen substraat, onder de ballast wel een mat van rubbergranulaat.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu