Vertinde aders in lamp

Atmoz

  • #1
Beste mensen, heb ik weer een probleem.
Ik dacht dat het vertinnen van soepele aders en die dan met een kroonsteen aansluiten al lange tijd niet meer mag. Vandaag kreeg ik een lamp in handen met een plakker met CE keur erop waar dit zo uitgevoerd was. Gloednieuw in een winkel met design spullen gekocht. Helaas hadden "ze" een draad op de isolatie geschroefd en kreeg mijn kennis de lamp niet aan het branden.
Wat moet je met zo'n situatie, draad aansluiten en de lamp terughangen, of adviseren: breng maar terug?
 

Atmoz

  • #2
De vraagstelling had misschien duidelijker gekund, het gaat om een aantal wandarmatuurtjes met dubbele TL lampjes. Er komt dus nogal wat interne bedrading aan te pas.
Als het een enkel lampje betrof had ik de gesoldeerde eindjes er wel afgeknipt en voorzien van adereindhulsjes teruggeplaatst.
Wat is wijsheid in zo'n situatie: fout verhelpen en terugplaatsen, adviseren om de lampen maar terug te brengen of aanbieden de hele bedrading aan te passen?
Of is er niets aan de hand (afgezien van het foutje om een draad te klemmen op de isolatie) en mag er in de armatuurtjes gewerkt worden met gesoldeerde eindjes?

gr, Atmoz.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Erg goede vraag, terug sturen zal je waarschijnlijk niet helpen, de fabrikant doet er niets aan.Meld het eens bij de verkoper en kijk eens wat deze zegt.
Dan zal je het zelf moeten herstellen of onnozel doen.
Als installateur kijk ik nooit hoe bedrading in het armatuur is verwerkt, mijn verantwoordelijkheid houd op bij die kroonsteen, wat daarachter zit is niet mijn werk en dus ook niet mijn probleem.
Daarbij zou ik wel een risico analyse doen en is het risico klein dan laat ik het erbij, is het groot dan weiger ik het aan te sluiten zonder uitdrukkelijke toestemming van de eigenaar. Maar ik zal er wel achter moeten komen omdat er iets niet werkt, ik ga er niet naar opzoek.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu