Verticale design radiator plaatsen

Hoffert

  • #1
Hallo,

Vanwege het plaatsen van een schuifpui moet ik een gewone radiator vervangen voor een verticale. Ik ben er inmiddels achter welk vermogen heb er ook al eentje op het oog.

Nu zit ik nog met een paar dingen:
- Ik wil de verticale design radiator aan de bovenzijde aansluiten, omdat dit visueel de meest aantrekkelijk oplossing is. Klopt het dat de thermostaatkraan dan ook altijd boven komt? Dit lijkt me wel want de thermostaatkraan dient op de aanvoer te zitten, maar praktisch lijkt het me wat minder handig.
- In de omschrijving van de fabrikant lees ik 'opgelet: bij bovenaansluiting is minimum 3 m waterkolom opvoerhoogte nodig aan de ingang van de radiator en dit bij een minimum debiet van 150 l/u'. Wat wordt hier exact mee bedoeld?
- Wat wordt er precies met een aansluitventiel bedoeld? Ik dacht dat deze is om de radiator in te kunnen blokken zodat je zonder je hele installatie leeg te laten lopen je radiator kan verwijderen. Klopt dit? Of haal ik nu twee dingen door elkaar? En als het wel klopt dan dien ik deze dus niet bij de voet te plaatsen maar juist aan de bovenzijde?

Het gaat trouwens om een Radson Faro V type 22C, 750 breed en 2100 hoog.

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Groetjes, Björn
 

Kacheltje

  • #2
Je kunt de thermostaatkraan onder zetten op voorwaarde dat de stromingsrichting hetzelfde blijft.

Met min. 3meter opvoerhoogte bedoelt men dat de cv pomp deze druk kan leveren. Zo niet dan zal de radiator niet aan zijn capaciteit komen, minder vermogen leveren dus.
 

Hoffert

  • #3
@kacheltje: hieronder de afbeeldingen met aansluitmogelijkheden van de fabrikant.

Ik wil hem zo aansluiten zoals op de de onderste rij, 3e van links. Maar waar zet ik dan de thermostaatkraan? Ik ben een leek, maar mij lijkt het namelijk dat als ik de thermostaatkraan altijd op de intrede moet komen, anders is de radiator altijd (gedeeltelijk) warm. Of zit ik er helemaal naast?

 

Valkon

  • #4
3m waterkolom geld voor drukloze systemen en is dus bij gebruikelijke druksystemen niet van toepassing.
Ik ga er van uit dat je deze radiator wild toepassen in een badkamer, dus waarom een thermostaatkraan?
De verwamingscappaciteit van een design radiator is zeer gering en voor elke radiator geld dat deze alleen comfortabele warmte afgeeft als deze laag in een ruimte gemonteerd zit [ max10 cm boven de vloer ].
Voor de beste warmte afgifte moet je de aanvoer bovenin houden maar de afsluiter die je wil gebruiken kan je overal in de lijding plaatsen.
Als je de radiator puur als droogrek wil gebruiken , dus hoog ophangt volstaat een normale afsluiter of lijnafsluiter prima.
Succes
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Hallo Valkon,

Een schuifpui in de badkamer, jij woont erg luxe :mrgreen:

Hoffert,

De thermostaatkraan altijd in de stromingsrichting gebruiken ivm klapperen van de schotel in de kraan, dus inderdaad in de aanvoer.

Let wel op dat als de radiator alleen aan de bovenzijde wordt aangesloten er een stromingsbuis aanwezig is in de retourzijde of dat de fabrikant al voorzieningen getroffen heeft die dat zelfde effect hebben.

Het is ook mogelijk een thermostaatknop met afstands bediening en ingebouwde opnemer te gebruiken, deze is dan op een andere plaats te monteren als u ivm de hoogte van de radiator niet gemakkelijk bij de thermostaatkraan kunt komen om deze te bedienen.

Vr Gr en succes ermee
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu