Verstopte afvoerleiding - hoofdleiding onder het huis GEEN afschot

Jannus

  • #1
Heb met enige regelmaat last van een verstopte keukenafvoer (afvoer wasbak en afwasmachine). Deze heb ik verschillende keren zelf of door een loodgieter laten doorsteken. Dat hielp weer enige tijd. Toen onder de vloer verder gekeken. De keukenafvoer (40-75mm) komt net als alle ander afvoer uit op een hoofdleiding (125mm) welke over een lengte van 8 meter onder het huis doorloopt en vervolgens naar de riolering in de straat. Het bleek dat de hoofdleiding onder het huis GEEN afschot heeft. Alle vuiligheid had zich vanaf de kop van de hoofdleiding afgezet, het meest op het punt waar de keukenafvoer als eerste uitkomt. Vandaar de herhaaldelijke verstopping daar. Heb de hoofdleiding zo ver mogelijk leeg geschraapt en doorgespoten. Vrees echter dat na verloop van tijd zich weer rotzooi zal verzamelen. Wat is de beste oplossing.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Leiding alsnog op afschot leggen.
Weinig afschot gaat meestal goed, maar vaak is geen afschot in de praktijk tegenschot.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
hoe mag ik dat zien een keukenafvoer (40-75) hoe is dit aangesloten?
Vaak zit er een verloop in en deze zijn vaak verkeerd aangesloten
Kan je een foto laten zien hoe je leidingen lopen kan ik mee kijken.
 

ABCDE

  • #4
Alsnog op afschot leggen / hangen. Kun je bij de achterste aansluiting nog omhoog? Is die buis ook in gebruik voor hemelwaterafvoer van de achterkant van het huis?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Hoe lang is het goed gegaan vanaf de aanleg?
Wat is beter in jouw geval: Wat is duurder / meer werk: Het juist op afschot leggen of een rioolreinigingsslang kopen en om de 10 jaar door spuiten?
 

Jannus

  • #6
Afschot leggen betekent hele zaak vernieuwen vrees ik. Hoofdleiding loopt door 2 compartimenten in kruipruimte en zit gemetseld in de 2 tussenmuurtjes en buiten muur. Daartussen alle afvoerleidingen. Bij bouw (40 jaar geleden) blijkbaar geen afschot gemaakt. Moet dat dan niet ? Heb een hoge druk spuit en met de pistolen de hoofdleiding proberen door gespoten. Kwam daarmee natuurlijk niet overal in die 8 meter hoofdleiding en verder. Wellicht inderdaad het beste om met een speciale rioolslang die hoofdleiding (125mm) door te spuiten ?
 

ABCDE

  • #7
Die huistuinkeuken slange voor op de hogedrukreiniger lijken me niet echt geschikt voor 125mm buis.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
Je zegt wel je hoofdleiding heeft geen afschot, maar loopt je wc wel steeds goed.
Maar je keuken verstopt steeds.
Wat je zei 40-75 was ik nieuwsgierig hoe dat zit net wat ik zei die verloop vaak verkeerd zodat het lucht uit keuken leiding niet weg wil zodat ie verstopt raakt.
12496_verloop_2.jpg
 

Jannus

  • #9
In de keuken onder de sifon van de wasbak is de leiding 40mm met verloop naar 75mm. In de kruipruimte een bocht en een leiding van 75mm tot aan het begin van de 125mm hoofdleiding. Die zat daar dus helemaal vol met opgehoopte smurrie. Vandaar dat de keuken geen goede afvoer meer had. De rest van het huis loopt door. Als ik nu het deksel van de hoofdleiding afhaal vang ik wel een emmer water (ca 8 liter) die er kennelijk in blijft zitten. Ik denk dat de hoofdleiding verderop wellicht nog wat drempeltjes vuil heeft. Dus doorspoelen lijkt me. Met een juiste slang dan graag.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Gewoon ontstoppingsbedrijf laten komen en je leidingen schoon spuiten en vet en zeepkoeken verwijderen.
Desnoods buiten ook op graven en dan het rommel naar buiten te trekken met de hogedruk spuit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu