Verstopping afvoerbuis net achter de vaatwasmachine

Mutmong

 • #1
Hallo,

Ik zal dit probleem al eens lanceren ondanks dat ik een sterk vermoeden heb waar het probleem ligt.

Op regelmatige tijdstippen (enkele maanden) moet ik de gemeenschappelijke afvoer van afwasbak en vaatwas 'doorblazen' met water om de verstopping eruit te krijgen (vaatwas pompt dan zijn vuil water naar de afwasbak). Ik moest laatst zelf op een andere plaats (afwasbak in materiaalhok) ook doorblazen omdat ik de verstopping niet weg kreeg.
Het probleem komt duidelijk voort van de vaatwas (de vaatwasmachine zelf raakt niet verstopt en we verwijderen de grootste etensresten eerst van de vuile vaat vooraleer in de vaatwasmachine te stoppen).
Door een wijziging van de plannen van onze keuken (nu ondertussen 5 jaar geleden) maakt de pvc buis (vermoedelijk 30mm diam) enkele bochten meer dan voorzien vooraleer uit te monden in de dikke afvoerbuis onder de vloer.
De verstopping wordt volgens mij veroorzaakt door 2 factoren:
-te veel zeep in de vaatwasmachine (3 in 1 blokje + glasspoelmiddel & zout)
-te nauw; lang en bochtig parcour vóór de dikke afvoerbuis

Heeft iemand ervaring met dit probleem (die kan bevestigen dat bvb alleen blokjes of halve blokje gebruiken helpt)?

Ik zal alvast eens testen zonder glansspoelmiddel (het zout is nog niet leeg)

Hieronder ook een foto van de smurrie die ik telkens vlak voor de openbare rioleringsaansluiting naar boven haal als de boel doorgeblazen is.


ZIJN DIT ZEEPRESTEN??

BTW: Het kon natuurlijk ook van de wasmachine komen maar die afvoer zit niet verstopt (ook getest met 'doorblazen' maar geen smurrie) en bovendien zit die afvoer zeer dicht bij openbare rioleringsaansluiting.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #2
Hoe loopt die afvoer dan volgens mij ergens een vernauwing of leiding loopt tegen

plaats evt een tekening of foto van je leiding
 

Mutmong

 • #3
Helaas kan ik geen foto van de leiding maken aangezien deze in de muur/vloer zit maar ik heb een vermoeden dat ze eerst vanaf de dikkere buis verticaal vertrekt 90° horizontaal 90° horizontaal en dan nog eens 90° met direct de aansluiting uit de muur. Ik zou het aan m'n pa even moeten vragen (die het gestuntel gezien heeft) als de aannemer daar geen overbodige bochten heeft tussen gestoken om de aansluitplaats te wijzigen.

Nu ik het mij herinner, er loopt geen dikke buis tot dicht bij de aansluitplaats en het kan zijn dat; net voor het gieten van de ondervloer; die bewuste buis van diam 30mm, een knik naar beneden heeft gekregen want die lag daar zeer slecht ondersteunt (een steen of drie eronder om de hellingsgraad goed te houden, dus een duwtje en die verzakt een beetje thv de mof die er ongeveer in het midden tussen zat op een stuk van 5-tal meter)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #4
Dat dunne buisje zal wel tegen lopen en alle zeep resten komen daar in.

Evt kan je een camera inspectie laten uit voeren dan weet je ook hoe het in elkander zit de riolering en wat er aan de hand is.
 

Mutmong

 • #5
Ik zal alvast eens proberen met wat minder zeep. Het zal een test van lange adem worden want de camera inspectie zal veel geld kost en voor iets dat niet verholpen zal kunnen worden aangezien ik de vloer niet kan openbreken (in de veronderstelling dat er een lichte knik in de buis zou zitten). Het valt wel op (besef ik nu nog maar) dat de brokken 'smurrie' iets te groot zijn om uit een 30mm buis te komen.

Dus: eerst wat enkelvoudige tabletten halen ofwel geen glansspoelmiddel en zout meer gebruiken.

Bedankt voor de antwoorden!!

Ik zal dus binnen een paar maanden verslag uit brengen onder deze topic als ik een beter resultaat boek (maw als ik niet opnieuw die afvoer moet doorblazen).
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #6
:prima:

de dikke brokken komen uit de hoofdleiding, vaak vet en zeep.

zie Voorbeeld doorsnede grote buis:Evt kan je een prijs opgave vragen en denk ook dat ze met hogedrukspuit de gehele buis weer schoon kunnen spuiten.
Zodat ondanks de knik of verzakking weer kunt gebruiken zonder problemen.

Succes
 

Julliëtte

 • #7
Na mijn ervaring op dit moment is het ook vet en zeep zou je me aub op de hoogte willen houden ?
Ik denk erover dat ik wel alles moet openbreken. Wanneer het niet zo is valt het mee (lekker positief)
Warme groet
 

Mutmong

 • #8
Ik gebruik in de vaatwas nu 3-in-1 blokjes en er is geen zout en glansspoelmiddel meer in de vaatwas. Voorlopig heb ik daar geen problemen mee heb(alhoewel ik er nu zelf op let hoeveel vuil van pré-afgespoelde borden ik door diezelfde afvoer jaag).
Ik heb nu wel een probleem met de afvoer met het bad! Als ik het bad laat leeglopen (niet bij het douchen of afvoer vaatwas) komt er een zeer onaangenaam beerputluchtje uit alle afvoeren! Ik had dit al eens voor maar een volle septische (overloop)put bleek daar de oorzaak van.
Hoe langer hoe meer ik een vermoeden heb dat de aannemer 6 jaar geleden de hele afvoer slecht heeft aangelegd (mss de helling van de hoofdbuis niet steil genoeg?!). Die aannemer heeft bij mij thuis al meer verprutst dus is dit best mogelijk!
Ik zal dus binnenkort voor de zoveelste keer een afvoer doorspoelen maar ik weet nog niet welke. Mss zal ik eens een afvoer van één van de wastafels in de badkamer proberen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #9
Zit er een beluchting/ontluchtingsleiding op de afvoeren ?
 

Mutmong

 • #10
Jan bedankt om dit even naar boven te brengen en het heeft al eens m'n gedachten gekruist dat dit wel eens een oorzaak zou kunnen zijn want er zit volgens mij nergens een ontluchtingsleiding. Ik heb dit genegeerd omdat ik tot zeker 2 jaar na de verbouwingswerken geen problemen heb gehad.
Het ontluchtingspunt zou zich dan waarschijnlijk ergens op een laag punt voorbij het laagste afvoerputje; wat de afvoer van m'n bad is; moeten bevinden. Juist?
 

Mutmong

 • #11
Morgen alvast de boel eens doorblazen. Als het beter is dan weet ik heel zeker dat het niet aan het wel of niet aanwezig zijn van ontluchting ligt maar dat er zicht ergens een verstopping was aan het opbouwen is in de hoofdbuis. Best dat ik niet bang ben om zelf iets te proberen/herstellen want mensen die er niets van kennen of twee linkerhanden hebben betalen zich blauw al die miserie die ervan komt (loodgieter maar mss ook advocaat en gerechtskosten als de aannemer z'n dwaling niet wil rechttrekken; als dit al zou mogelijk zijn!)
 

Mutmong

 • #12
Ik heb ondertussen de hoofdzakelijke oorzaak van het nieuwe afvoerprobleem gevonden(wel nog niet gestest met het laten weglopen van een vol bad).
Buiten het feit dat er nergens een ontluchtingspunt te bespeuren valt zag ik al onmiddelijk dat in het laatste controle/overloop puntje tegen de straat weer heel veel witte brokken te vinden waren. Bovendien was het dekstel hermetisch dichtgevroren wat dus de afvoer van de lucht in de leidingen ongetwijfeld belemmerde en dus de 'slechte' lucht ventileert werd via de verschillende afvoerpunten in de woning zelf.
Ik heb vervolgens op het (vermoedelijke) hoogste afvoerpunt terug water 'doorgeblazen' maar er kwam weinig tot geen extra witte smurrie meer uit de afvoerbuis naar het putje aan de straat.
Ik probeerde nog een foto te uploaden maar door één of andere reden lukt dit niet (geen foutmelding, het veld 'afbeelding' komt na een minuut weer gewoon blanco).
 

Mutmong

 • #13
LATE UPDATE:
Ik was al vergeten dat ik dit topic gestart was en heb het zelf toevallig teruggevonden n.a.v. een oplossing voor hetzelfde probleem.

Na de laatste spoeling met een waterslag op de afvoer was de verstopping verholpen.
Niet veel later is de boel dan terug komen vast te zitten. Twee jaar geleden hielp het 'doorblazen' niet meer en heb ik het (tijdelijk) opgelost met een ontstoppingsveer die ik er met veel moeite door kreeg.....tot gisteren!

De veer hielp dus niet meer en erger nog....want door het gebruik van de veer zal de afvoer in de keuken (verste punt) dus potdicht! Water doorblazen lukte niet meer en die waterslang duwde zichzelf eruit zodat m'n keuken er als een zootje uitzag. Ik kon deze ook niet met de hand tegenhouden want blijkbaar was de verstopping ook luchtdicht.

Ik heb een professioneel gebeld en deze heeft alles kunnen schoonmaken. Het was zowel secundaire afvoer in de keuken alsook de hoofdafvoer; onder de oprit richting riool; die zwaar verstopt zat. Er kwamen ook zeer grote brokken vet uit de hoofdleiding. Nog een geluk dat de rioolreinigingsslang van deze professioneel vanaf de straat naar de woning de juiste 'afslag' heeft genomen om zo dicht mogelijk in de keuken te raken (wss er bijna helemaal door want er kwam een heel klein beetje water uit de keukenafvoer tijdens het spoelen met de rioolreinigingsslang). Prijskaartje voor een klein uur werk: 265€. SLIK!

Ik schaf me voor die prijs een Kärcher aan met rioolslang. Een Kärcher rioolslang is natuurlijk niet zo dik en krachtig als het professioneel spul (dunner, minder druk, minder debiet) maar het is het proberen waard (nu ik weet dat de rioolslang de juiste 'afslag' neemt naar de keuken). Ik zal het uiteinde van de afvoer (in de keuken, kleinste buisdiameter) moet spoelen met een klein model rioolreiniger maar voorlopig kan ik er geen vinden.

Wordt vervolgd dus maar het zal niet in het eerstvolgende jaar zijn.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #14
Als er veel vet resten in het riool zitten, is dat aan jezelf te danken.
Dan spoel je ook vet resten door de afvoer van keuken of vaatwasser.
Dat gaat nooit goed.
Ook bij een vaatwasser, moet je eerst het grove vuil en vet even van de borden en pannen halen.
Maar dat doen heel veel mensen niet, en pleuren zo de pannen en borden half vol met vuil en vet in de vaatwasser.
Ook spoelen ze het vet gewoon in de wasbak van de keken van de borden en pannen af.
En dan krijg je dit soort verstoppingen, met bijkomende kosten.
 

Mutmong

 • #15
Het is al sinds de eerste verstopping, 8 jaar geleden, dat wij hier heeeeel goed op letten.
Alles met vet wordt zeer goed uitgewreven met keukendoekjes (de rollen vliegen erdoor!) en; voor zoveel het helpt; laat ik pot of pan met dreft weken en was ik deze uit voor ik deze in de vaatwas stop. Ik veronderstel dat de dreft ook een klein beetje vet kan oplossen want dat sopje gaat ook door dezelfde leiding (kan niet anders).
BTW: Die professioneel wist mij te vertellen dat er iets verkeerd is met de afvoer. Ofwel is de hellingsgraad van de afvoer niet hoog genoeg (wat mogelijk is vanwege de afstand naar de riool) ofwel zit er een knik in de (hoofd)buis.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu