Verstevigen nodig?

Remcoow

  • #1
Vandaag beneden een deel van het plafond weggehaald waarboven de badkamer bevindt.
Zoals je ziet hebben we een houten verdiepingsvloer met daarop zwaluwplaten. Daarboven 8cm beton of lichtgewicht beton (als dat bestaat)

De balklaag die je ziet is de oorspronkelijke balklaag. Is dit wel stevig genoeg om deze vloer te dragen? De vorige bewoners hebben dit zo gemaakt maar kan in de bouwtekeningen nergens constructieberekeningen vinden.

Nu komt er een bad boven op dit deel van de vloer waar voorheen (nu nog) een douche staat.
Kan de balklaag dit extra gewicht (vol bad) dan nog dragen of moet ik iets verstevigen? En zo ja, hoe dit het beste te doen.

Zelf dacht ik om de balken te verstevigen door in de lengte een tweede balk vast te monteren middels bouten. Heeft dit nut of moet een extra balk ook in de muur hangen ?

20210815_172516.jpg 20210815_172522.jpg
 

ABCDE

  • #2
Overspanning = ?
HoH maat balken = ?
Breedte balken = ?
Hoogte balken = ?
Inhoud bad = ?
 

Remcoow

  • #3
Hoi ABCDE

Overspanning = 260cm van muur naar stalen ligger
HoH maat balken = de buitenste 60 en de binnenste 2 een maat van 56
Breedte balken = 46mm
Hoogte balken = 150mm
Inhoud bad = 300/350 liter
 

Remcoow

  • #4
De rechter muur is een niet dragende muur. De badkamer en platen lopen daar nog door. Dit is ongeveer de helft van de badkamer die je nu ziet.

De andere helft steunt nu op een dragende benedenmuur met dezelfde overspanning maar die muur wordt nog verwijderd en een nieuw stalen ligger geplaatst zodat we een open keuken creëren.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Je hebt toch een constructeur nodig voor het bepalen van de stalen ligger, incl opleggingen etc. Vraag hem ook om de balklaag na te rekenen, die lijkt op het eerste gezicht vrij slank.
 

Remcoow

  • #6
Hoi Rola,
Het berekenen van de stalen ligger (en kolommen) is door een constructeur gedaan. Dat zit zeker goed. Daar is inmiddels ook de bouwvergunning voor verleend.
Het gaat mij nu op de vloer van de badkamer die er al lag. Dat zou een constructeur ook zeker kunnen maar wellicht zien jullie hier al of het nodig is wat te verstevigen
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Ja, zoals ik al schreef: lijkt vrij slank, dus aan de lichte kant.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu