Balken verstevigen

Marc2008

  • #1
Hallo Allemaal,

Ik ben mijn tussenwoning (bj 1890) aan het verbouwen.
Nu wil ik de balken (160 x 70 mm) in het plafond begane grond/ vloer van de eerste verdieping verstevigen. Ik heb navraag gedaan bij diverse aannemers en op basis van de adviezen zet ik aan beide zijden van de balken planken (150 x 35 mm) tegen aan. Steeds over een lengte van 3,50 m per balk/plank.
Nu is de vraag wat het beste is, schroeven of doorboren en met bouten en moeren vast zetten?
Indien het bouten en moeren moeten zijn, hoeveel moet ik er dan plaatsen? Ga ik niet zowel de balken en de planken verzwakken als ik gaten er doorheen boor voor de bouten?
Mijn persoonlijke voorkeur zou zijn om gewoon met 6,0 x 120 schroeven de planken er in te inschroeven. Kan dat?

Alvast bedankt voor de reactie en adviezen.

Groeten,
Marcel
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Lijmen en schroeven.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Wat is de overspanning van deze balken? Is dat ook 350 cm van muur tot muur?
 

Marc2008

  • #4
@Jackd: dank voor je advies. Kan daarvoor high tack kit voor gebruiken ? Of is daarvoor een speciale houtlijmsoort aan te bevelen?
 

Marc2008

  • #5
@Walker: nee, huidige balken hebben een lengte van 7 meter en een beetje. Deze balken liggen in het midden op een stalen dwars balk (4,5m). En aan beide kanten (voor en achterzijde huis) ingemetseld op beiden muren.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Geen high tack, dat heeft ideaal een dikte nodig van een paar mm.
Als de balken goed tegen elkaar liggen: standaard witte houtlijm.
Liggen ze niet strak tegen elkaar, dan is constructie / buislijm waarschijnlijk sterker, maar wel veel zwakker dan witte houtlijm als het strak tegen elkaar ligt.
Op youtube kan je video's vinden waar ze lijm testen bij verschillende materialen en goed passend of minder passend.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Wel vreemd dat de aannemers wel adviezen weten over de afmetingen, maar niet over de wijze van bevestigen...

Maar ik zou me eens verdiepen in dubbele kramplaten.
 

Marc2008

  • #8
@Jackd : ik kreeg het advies om een polymeer te gebruiken zoals Woodmax of Bison Prof Poly max is dat hetzelfde wat jij bedoeld? Op dit vlak heb ik geen kennis en zoek ik naar een oplossing.
 

Marc2008

  • #9
@Walker : ja, ik snap wat je bedoeld maar tegenwoordig zijn aannemers met name gefocused op geld verdienen en als je dan mensen om advies vraagt dan krijg je vaak maar halve antwoorden waar je dan verder zelf de verdieping moet zoeken om het goed te begrijpen. Ik doe nooit zomaar iets zonder goed te begrijpen hoe het werkt en waarom.

Dank voor het advies voor het gebruik van kramplaten. Ook een goed idee maar ben bang dat ik de balken dan niet goed tegen elkaar krijg. Bedoel je dat ik dit zou kunnen gebruiken samen met ASSY PLUS VG 4 CS CONSTRUCTIESCHROEF ? Dus wel schroeven en geen bouten en moeren gebruiken?
 

Marc2008

  • #10
Overigens geldt mijn opmerking over de bereidheid van aannemers en andere experts om mensen te helpen uiteraard niet op dit forum. Ik vind het namelijk altijd bijzonder hoeveel kennis er vrij onderling op Klusidee gedeeld wordt. Heel fijn.
 

stefan9

  • #11
Gewoon schroeven, geen bouten. (en lijmen)
Ik denk dat 6,0x120 wel erg lang is. Of wilde je met één schroef beide planken vastschroeven? Dat gaat niet werken , want de tweede plank trek je dan met de schroef niet tegen de balk aan. Ik denk dat 80 lang genoeg is. De schroef gaat dan bijna 5cm de balk in.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #12
Wat je wilt is dat het één balk wordt.
Dat doe je door de balken tegen elkaar aan te trekken zodat de wrijving zo groot is dat ze ten opzichte van elkaar niet bewegen.
Gewoon standaard (spaanplaat) schroeven. Deeldraad zodat het goed tegen elkaar trekt. 5,0x80mm inderdaad prima, je zal de schroef ook iets verzinken. Bij 100 mm als kan dat ie er aan de andere kant soms uitkomt. Neem torx en zorg voor een goeie (slag)schroevendraaier.

Dubbele kramplaten: dan komt er iets ruimte tussen de balken, het zou kunnen, maar dan heb je er heel veel nodig. Heb ik nog nooit gebruikt zien worden hiervoor, wel voor het onder een hoek verbinden van balkconstructies.

Lijm hangt ook af van of er verf op de huidige balken zit. Kaal hout en pasvorm goed, dan blijf ik bij gewone witte houtlijm.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu