Verschuifbare bevestigingspunten voor volant aanbrengen in bestaande zonwering.

Ejdb

  • #1
Mijn moeder heeft een appartement op de 3e verdieping en een elektrisch bediend knikarmscherm op haar balkon. Op sommige momenten in de zomer schijnt de zon echter onder het scherm door en is dan heel verblindend en erg warm.
Nu wil ik een volant monteren maar dan wel zodanig dat ze hem er zelf (ze is 85 jaar jong )aan kan hangen als dat nodig is en ook kan verschuiven als dat nodig is. Ik schat in dat het een volant van ongeveer 2 meter breed gaat worden en 85cm hoogte.
Mijn idee is om 2 of drie stukjes metalen strip te maken waar ik schroefdraad in tap en waarin ik een oog kan schroeven. Die stukjes strip wil ik in de geleider schuiven waar ook de knikarmen in gemonteerd zijn. Als ik het oog aandraai zal de strip zich borgen in de geleider en als ik hem losdraai kan hij worden verplaatst. Dat systeem daar geloof ik wel in (want ik heb het zelf verzonnen ;) ).

Wat ik alleen niet weet is of ik ongestraft het bevestigingspunt van één knikarm kan losmaken en dan een arm uit de geleider kan schuiven. Dan zou ik de strips erin schuiven en daarna de arm er weer in. Ik begreep namelijk dat er erg veel spanning op een knikarm kan staan maar ik weet alleen niet wat voor spanning dat is (inknikken of juist uitstrekken)?

Vandaar even de vraag aan jullie of ik inderdaad een arm even los kan halen uit de uitvalbalk zodat ik de stripjes erin kan schuiven?

Voor de "verduidelijking een paar foto's van wat ik wil bereiken.

Jullie input is gewaardeerd!


Dit wil ik dus bereiken: 2 (of 3 of 4)verschuifbare oogjes waar ik de volant aan kan hangen (ringen in volant)
doel2.jpg


In deze geleiderail wil ik de strips schuiven (Hier zitten de knikarmen in gemonteerd)
strips in geleider schuivn.jpg


(Hoe) kan ik deze arm er (even) veilig uit halen? gewoon inbus losdraaien en eruit schuiven? of schier hij dan weg ofzo? ;)
arrm eruit.jpg


p.s.: excuses voor mijn handschrift ;)
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Knikarmen willen zich strekken, recht worden dus.
Er er staat behoorlijk wat spanning op.
Aan de buitenzijde zit ook een groef, kan je die niet gebruiken?
 

Ejdb

  • #3
Nee die kan ik niet gebruiken want daar kan mijn moeder niet makkelijk (genoeg) bij.

Ok de arm wil zich dus strekken? Maar kan ik hem er überhaupt zijwaarts uitschuiven? Of lukt dat sowieso niet?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Heel de voorlijst schuiven gaat wel als je de armen dicht bind en dan het doek afrolt tot het spanningsvrij is.
Let op: er staat veel spanning op de armen, als je niet goed weet wat je doet, niet doen.
 

Lehciam

  • #5
Als het scherm helemaal uit is en er is nog extra doek op de rol dan zou je het scherm verder door kunnen laten lopen. Dit doe je door de beneden afstelling van een eventuele motor te veranderen, of door als het een handbediende is verder door te draaien. Het doek komt dan slap te hangen en de armen staan op hun maximale stand, dus er is geen gevaar meer voor uitklappen en letsel.

Als je de plaats waar de armen in de uitvallijst (geleider) gemonteerd zijn even markeert (de beugel met een potlood volledig omtrekken) dan kun je deze daarna weer, zowel in hoogte als in breedte, goed bevestigen. Dat scheelt je een hoop gedoe.

Misschien kun je eens een foto plaatsen van het bedieningspunt.
 

Ejdb

  • #6
Hij wordt met een motor bediend. Als ik hem helemaal uitzet zit er nog een lichte knik in de armen en er zit nog wat doek op de rol. Ik zou zo niet weten hoe ik hem verder kan laten uitpakken?

Of kan ik dan 1 arm naar buiten schuiven? Of moet je de hele lijst.opzij schuiven?

Ik denk ik eerst maar eens een stripje maken die ik zo in de gleuf kan laten. Misschien heeft hij dan al genoeg grip als ik hem een stukje omhoog schuif en dan aandraai
 

Lehciam

  • #7
Kun je eens een foto van de motor plaatsen?
Aan die foto is al snel te zien hoe je de afstelling kan wijzigen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu