Verschot douche isoleren

Jojo22

  • #1
Ik ga oa de douchevloer opnieuw tegelen (op oude tegels) en wilde daarbij de vloer isoleren, welk product/materiaal kan ik daarvoor het beste gebruiken zodat ik de bestaande afschot kan blijven houden?

Nieuwe tegels zijn als oude/mozaïeken tegels.
Afvoerputje zit midden in de douche.

Vloer in rest van badkamer isoleer ik ook na omdat daar vloerverwarming komt.

Hoe dunner hoe beter (6mm?)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Waarom wil je een badkamer vloer isoleren?
 

Jojo22

  • #3
@Peter Omdat de badkamer onverwarmd is, de ruimten eromheen ook niet verwarmd zijn, de naaste gebouwen niet verwarmd zijn, de betonnenvloer niet geïsoleerd is en het met name de vloer is die erg koud is. En weinig ruimte heb voor een losse verwarming.. Klinkt dat aannemelijk?

Omdat ik er vloerverwarming wil aanbrengen en de onderruimte onverwarmd is (leegstand)
 

Rotnem

  • #4
Alle temperatuurisolatie is gerelateerd aan de dikte. Dus hoe dunner hoe minder isolatie. Maar inderdaad, zoals Peter al opmerkt, waarom zou je die vloer willen isoleren (ligt er een ijskelder onder of zoiets?)?
 

Jojo22

  • #5
@Rotnem ik lees overal dat het een must is om de vloer te isoleren voordat je vloerverwarming aanbrengt en anders al je warmte kwijt raakt..(?) Liefst breng ik de vloerverwarming direct aan zonder isolatie maar ja.. (lees mijn vorige reactie)
 

Rotnem

  • #6
Hoi Jojo22,

Gezien jouw nadere toelichting zou ik dan meer aan electrische vloerverwarming denken. Die heb je heel dun.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jojo22

  • #7
@Rotnem ik bedoelde idd ook elektrische vloerverwarming. Maar nogmaals mijn vraag gaat nu over hoe ik mijn doucheafschot (waar GEEN vloerverwarming komt) kan isoleren met behoud van het afschot (tevens om hoogte rondom straks geïsoleerde vloer gelijk te hebben)
 

Rotnem

  • #8
Gewoon met isolatiemateriaal van een bouwmarkt (kijk naar de R-waarde - die altijd wordt opgegeven voor de betreffende dikte).
 

Jojo22

  • #9
@Rotnem noem eens wat? Meeste isolatie die ik ken is stijf niet erg flexibel.. en moet eroverheen kunnen tegelen..
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
Je zou een dun plaatje wedi van 4 mm of een soortgelijk ander merk eerst op de bestaande vloertegels kunnen lijmen, en daar dan de vloerverwarming op en dan de nieuwe tegels.
Alle andere isolatie is ongeschikt hier voor.
Wel eerst de bestaande vloertegels goed ontvetten en opruwen.
En een poeder tegellijm en lijmkam van 5 mm gebruiken om de plaatjes op de vloer te lijmen.
Maar je zult je badkamer niet helemaal op temperatuur kunnen krijgen met de elektrische vloerverwarming.
Je haalt er wel de kou mee van de vloer.
Kun je niet een radiator plaatsen in de badkamer.
 

Rotnem

  • #11
@Jojo22 Gewoon met isolatiemateriaal (zoals polystyreen) van een bouwmarkt (het bestaat van 5 mm dik). Daar kun je, zoals Peter ook al schreef, volgens mij prima tegels op lijmen. Isolatiemateriaal waar je tegels op wilt lijmen moet juist niet flexibel maar stijf zijn! Een (electrische) vloerverwarming is uiteraard prettiger dan een radiator. Immers, een radiator verwarmt de lucht in een ruimte maar een vloerverwarming de vloer (die anders het koudst aanvoelt) en vandaar stijgt die warmte omhoog naar de ruimte daarboven. Zodra er gedouchet wordt, is de kou gauw uit de ruimte maar niet uit een onverwarmde vloer.
 
Laatst bewerkt:

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #12
Geen gewoon isolatie materiaal gebruiken, dat is een heel slecht advies.
Daar hechten de tegels niet op en dan komen die straks los te liggen.
Die platen die ik aangaf, zijn speciaal voor op te tegelen.
Ga niet liggen prullen met ander materiaal want daar ga je straks spijt van hebben.
En elektrische vloerverwarming zal de badkamer echt niet zo verwarmen als een radiator.
Je hebt dan wel warme voetjes, maar je blote lichaam stikt van de kou zeker als je net onder een warme douche vandaan komt.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #13
Standaard EPS is niet geschikt om tegels op te verlijmen, zeker niet als je kleinere tegels gebruikt die je in dit geval nodig gaat hebben om het afschot te behouden. Wedi of Q-board is inderdaad je enige optie dan.

Maar zelfs dan zou ik die moeite besparen, of juist het hele project grootser aanpakken. Een isolatielaagje van 6 millimeter is namelijk praktisch niets: slechts Rd 0,17 bij XPS. Dan kun je beter een badmat neerleggen om die koude voeten te voorkomen.
 

Rotnem

  • #14
Jaren geleden heb ik, op verzoek van m'n vriendin, een radiator in een nieuwe badkamer op ons schip aangelegd. Hij is echter nog nooit gebruikt. Een grote goede badmat op de houten vloer, bleek 's-winters voldoende. Na een douche bleek de badkamer voldoende op temperatuur.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu