Verschil tussen een 1-fase en 3-fase groepenkast

BounceMeister

  • #1
Ik zit met ongeveer hetzelfde probleem als in dit onderwerp 1x 25 Amp te weinig

Een nieuwbouwwoning (2006) met 2 aardleks, 4 groepen en een 1x35A aansluiting. Er komen echter nog 4 groepen bij, voor combimagnetron, oven, vaatwasser en wasdroger. Daarnaast hebben we nog veel andere elektronische apparatuur. Ik heb geen zin om te controleren wat ik allemaal aanzet, het moet gewoon werken.

Het aanpassen van de groepenkast kost al erg veel geld, maar de huidige aansluiting laten verzwaren naar 3x25 is ook behoorlijk prijzig bij de Eneco.
Om dan toch even te reageren op die prijs, ik kreeg een offerte van de eneco van 300 euro, voor het aanpassen/verzwaren van de aansluiting en het vervangen van de meter. Ik vind dat eigenlijk een belachelijk hoge prijs.

Totaal kom ik dan over de 1000 euro heen, waarbij er dan wel een aardlek en een hoofdschakelaar extra bij komen. Maar dat is belachelijk duur natuurlijk.

Ik denk er nu aan om eerst te kijken wat er gebeurt als ik er 4 groepen bij zet op de huidige aansluiting.

Wat is precies het verschil tussen een 1-fase en 3-fase groepenkast? We hebben een kast van ABB, Hafonorm staat erop.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Het aantal fasen verder eigelijk niets
Behalve een 3 fasen hoofdschakelaar.

Comfort is ook wat waard.
 

Daan100

  • #3
1 hoofdzekering van 35 ampere waarvan je dus totaal 35 x 220 volt = 7700 watt maximaal totaal aan vermogen kan draaien.

Echter veiliger is 35 x 200 berekening = 7000 watt i.v.m. overbelasting, je kan deze verdelen over de groepen die je hebt. Maar alle stroom gaat uiteindelijk door die ene hoofdzekering van 35 Ampere dus alles aanzetten gaat niet lukken denk ik want de hoofdzekering knalt er direkt uit. (moet de energieleverancier weer komen en kost je geld).

Echter wanneer heb je alles aan? Maar als jij alles aan wilt kunnen zetten dan zou ik ook overgaan op drie fasen. Bij ons kost het 100 euro incl. draaistroommeter en BTW .

Als het goed is liggen de drie fasen al aangesloten alleen van twee fasen ontbreekt de zekering, en die kast ga ik lekker zelf ophangen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Daan100 schreef:
... en die kast ga ik lekker zelf ophangen.
Dat is niet iets wat we hier aan een ieder aanbevelen, want soms is dat helemaal niet "lekker". Vooral de gevolgen niet, indien dat onvakkundig gebeurt.

We raden iedereen, die onvoldoende kennis van installatietechniek heeft, af om zelf een groepenkast "op te hangen" en vooral raden we af om hem zelf aan te sluiten!
 

Daan100

  • #5
Klusidee Kees schreef:
We raden iedereen, die onvoldoende kennis van installatietechniek heeft, af om zelf een groepenkast "op te hangen" en vooral raden we af om hem zelf aan te sluiten!
Ga er inderdaad wel vanuit dat je kennis heb van installatietechniek.
 

Gerrit

  • #6
Als je de vraag van de topic-starter leest kun je zien dat hij geen ervaren monteur is.
Dergelijke adviezen worden hier dan ook niet gegeven.
 

BounceMeister

  • #7
Bedankt voor de info zover. :)

Ik dacht dat een installateur niet aan het deel van de Eneco mocht komen, die mag toch alleen de groepenkast aanpassen?

Ik vind het ook vreemd dat je wel bv. 3 x 50 kan nemen, maar niet 1 x 50. De eerstvolgende verzwaring na 1 x 35 is namelijk 3 x 25 bij de eneco.
Als ik wel naar bv 1 x 50 zou kunnen, dan hoeft alleen de zekering amar vervangen te worden lijkt me, dat zou een stuk in de kosten schelen.

Jammer dat je voor netbeheer niet een leverancier kan kiezen, want daar zit duidelijk veel verschil in.

Maar in principe zou ik dus de huidige groepenkast kunnen laten uitbreiden met een bijzetkastje en alles dan om laten zetten naar 3-fasen. Als er namelijk wel een verschil is tussen deze 1 of 3 fase kasten, moet er gelijk een hele nieuwe kast in.
Dan nog even bij de Eneco klagen dat ze veel te duur zijn. ;)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Je kan niet naar 1 x 50 imdat je dan een te scheef belaste wijktrafo krijgt.

Ook is de kabel naar de woning niet direct geschikt voor zulke stromen.
 

Appeltje

  • #9
Je zou het kunnen proberen op de huidige hoofdzekering, wellicht valt het allemaal wel mee. ALS het echter tegenvalt, dan vast op het tijdstip waarop je dat net NIET wilt :).

Als ik je apparatuur zie, denk ik dat het wel meevalt. Electrisch koken zie ik zelf vaak als goede reden om wel naar 3-fasen te gaan.

Blijf je op 1 fase dan moet je nog steeds een hoofdschakelaar omdat je meer dan 6 groepen hebt (krijgt).

De offerte kan aan de hoge kant zijn als je huidige aansluiting niet voor 3-fasen geschikt is, komt volgens mij weinig voor maar dat zou de reden kunnen zijn, dan moet er kabel worden getrokken en dat rekenen ze gewoon door.

Gr. Richard.
 

BounceMeister

  • #10
Ik dacht dat een hoofdschakelaar pas bij meer dan 8 groepen hoefde. Ik kan namelijk straks die 8 groepen door middel van twee aardlekschakelaars uitzetten met 2 handelingen. Volgens mij moet je met maximaal 2 handelingen alle stroom uit kunnen schakelen.

Als er ook een hoofdschakelaar in moet, dan moet er een andere kast in, want er is geen ruimte voor een hoofdschakelaar naast die twee aardleks en 8 groepen. We hebben de beltrafo ook al weggerekend, daarvoor zetten we wel een los type ergens naast de groepenkast.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Hoofdschakelaar is tegenwoordig altijd verplicht.
En was vroeger bij meer dan 6 groepen verplicht.
 

BounceMeister

  • #12
Onze nieuwbouwwoning is 16 januari opgeleverd met 4 groepen, 2 aadleks en geen hoofdschakelaar.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Aanbesteding is van voor 1-september-2005 dan geldt de oude norm.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu