1x 25 Amp te weinig

Daan100

  • #1
Ik heb verschillende topics doorgelezen, en sommigen hebben hun groepen uitgebreid naar 6, 7 zelfs 8 groepen.

Nu is mijn vraag via 1 fase lijkt mij niet meer kunnen.De keukengroep bijvoorbeeld tegenwoordig heb je een vaatwasser, magnetron, heteluchtoven via 2 groepen verdeeld. Alles aan knalt toch de hoofdzekering door (bij mij is deze 25 amp).

Dan heb ik het nog niet eens over de wasmachine, droger, PC`s in feite kan je eigenlijk met 1 fase niet meer mee deze tijd en zou je minstens 2 fase nodig hebben om alles te kunnen behappen. (Vandaar dat de energieman " lachend" met z'n karretje langskomt om weer de zoveelste hoofdstop te vervangen)

Dus al met al moet er bij mij ook een draaistroomKWHmeter geplaatst worden en m'n groepenkast die ik net aangeschaft heb, heb ik ook geen moer meer aan, aangezien 2 fase of meer gescheiden moet zijn van elkaar. :shock:
 

Gerrit

  • #2
In veel nieuwe woningen wordt er standaard één fase geleverd.
Het is inderdaad zo dat wanneer alle apparatuur staat ingeschakeld de hoofdbeveiliging zal doorsmelten. Alleen, wanneer gebeurt dat?
Je hoort maar zelden dat een hoofdbeveiliging doorsmelt.

Alleen in omstandigheden dat zware apparatuur gebruikt wordt zoals een kooktoestel dat meestal samen met een oven aan staat terwijl tijdens het koken de was wordt gedaan (vul zelf maar aan) kan een 3-fasen aansluiting worden geplaatst.

Ik zie nu pas dat je hoofdbeveiliging 25 A is, dat is inderdaad te weinig. Neem hierover kontakt op met de energieleverancier om deze te laten vervangen door een type 35 A. Dat is vrij eenvoudig te doen, de kWh-meter hoeft niet vervangen te worden of het moet al een heel oud type zijn.
 

Daan100

  • #3
Hallo gerrit ,

Ik heb net Nuon gebeld en kon voor 45 euro incl m'n hoofdzekering laten verhogen naar 35 Amp.

De vrouw vroeg mij waarom , ik meldde dat er een nieuwe keuken in kwam, ze zei toen dat het beter is om een 3 fase aansluiting te realiseren (2 fase doen ze niet) moet alleen van te voren de groepenkast klaar maken door een erkend installateur aangezien deze 3 fase gescheiden van elkaar moeten zijn en gecertificeerd. Wat een erkend installateur kost weet ik niet?

En wat zo`n groepenkast kost helemaal niet? weet jij het ongeveer?
De 3 fase realisatie kost maar 100 euro incl andere kWh meter + inc BTW . Vast recht blijft hetzelfde volgens de Nuon.

Heb ik net een 8 groepenkast gekocht met 8x combi aardleks en een hoofdschakelaar (1 fase) :?, waar ik dus waarschijnlijk niks aan heb. (De aardleks wel uiteraard maar de kast niet deze is niet gescheiden en de hoofdschakelaar is niet goed.)
 

Gerrit

  • #4
Om te beginnen, we geven geen prijzen.
Van de groepenkast is vaak een flink gedeelte te gebruiken bij ombouw naar 3-fasen. De vraag is alleen of de installateur het wil.

Er zal een andere hoofdschakelaar in moeten. Bedoel je moet combi-aardleks de z.g. aardlekautomaten? Dus elke groep is beveiligd met een kombinatie van aardlekschakelaar en installatieautomaat? Die kunnen gewoon gebruikt worden.

Overleg het even met je installateur. Hij zal de gereedmelding moeten insturen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu