Jung schakelaars - exact verschil tussen wip, tip en puls

Avdlaan

  • #1
Hallo,

Elektricien heeft elekra in verbouwd huis onder handen genomen. Draden zijn getrokken en nu moet (Jung) schakelmateriaal besteld worden.

Gouden handen de man maar hij kan mij niet goed uitleggen wat het preciese verschil is tussen wip, tip en puls schakelaars. We hebben enkelvoudige 1-polig en enkelvoudige/dubbelvoudige wissel schakelaars nodig

Voor dimmers kiezen we tast dimmers en ik weet wat wip schakelaars zijn. Als er iemand kort/krachtig het verschil met tip/puls schakelaars kan beantwoorden zou mijn dank groot zijn !

Met vriendelijke groeten,
Arjan
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Tipschakelaars werken hetzelfde als tastdimmers.
Pulsschakelaars kun je indrukken en veren gelijk weer terug.
 

Lichtpunt

  • #3
Een wipschakelaar is een harde schakelaar waarvan de schakelwip blijft staan in de stand waarin je deze achterlaat na het schakelen.
Een tip of pulschakelaar is een schakelaar die je kunt indrukken en daarmee een veercontact o.i.d de twee contacten tijdelijk met elkaar in verbindinding brengt en waarvan het schakelgedeelte terugveert, bijv. bel of deuropener.
Een drukvlakschakelaar is een schakelaar waarvan de schakelwip na het schakelcontact te hebben omgezet, terugveert naar uitgangspositie
(zeker mooi in wisselschakelingen)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu