Het verschil tussen een ABB B16NA 0025-50 en B16 S261

Marc85

  • #1
Goedemorgen,

Ik kom er niet zo 123 uit, ik zie 2 soorten installatie-automaten in mijn groepenkast maar ik kan niet plaatsen wat het verschil is.

Het verschil dat ik direct zie is dat de B16 S261 geen stroom krijgt van de rails maar direct van draden die vanuit de aardlek komen.






Dank en groet,

Marc
 

CV__

  • #2
De B16NA 0025-50 is een zogenoemde Flexomaat; die werkt inderdaad met het ABB busboard systeem. De B16 S261 niet, dus die wordt gevoed met draden of kamrails.

De eerste heb je niks aan in een kast van een ander merk en werkt dus alleen met ABB kamrails kasten, de tweede kun je in elke willekeurige DINrail kast kwijt.

De indeling van het busboard voldoet vaak niet aan de Nederlandse normen, dus het is zeker niet gek dat bij uitbreiding er automaten inkomen zonder busboard aansluiting. Tevens is het voor installateurs ook makkelijker om maar 1 type op voorraad te hebben. Een gewone automaat past ook altijd in een busboard kast, andersom dus niet.
 

Marc85

  • #3
Helder verhaal, dankje!

Wat ik ook niet begrijp is dat draden die van boven afkomen (vermoedelijk wasmachine) direct op een B16 installatie-automaat uitkomen en niet meer richting een aardlekschakelaar gaan.

 

CV__

  • #4
Erg jammer dat er ongeïsoleerde aftakblokjes zijn gebruikt...

Die dikke, tweede van links, op de onderste rail is een "kookgroep". Die lijkt inderdaad buiten de aardlekschakelaars om aangesloten. Dat mag in bepaalde gevallen ook zo... maar de voorwaarden daarvoor wordt zelden aan voldaan.. (aardverspreidingsweerstand die laag genoeg is).

Je hebt ook geen hoofdschakelaar zo te zien. Uit welk jaar is deze installatie?
 

Marc85

  • #5
De installatie is uit 2000, het huis ook.
 

Marc85

  • #6
Schijnbaar mag het dat een installatie van voor 2000 geen hoofdschakelaar heeft. Echter vraag ik mij nu af. Mocht ik er 1 aardlek en 1 automaat bij plaatsen voor zonnepanelen. Ben ik dan verplicht een hoofdschakelaar aan te brengen?

Ik dacht relatief goedkoop een uitbreiding te doen. Nu lijkt het meer richting een nieuwe kast te gaan met evt ook al 3 fase. Eigenlijk geen zin in...
 

CV__

  • #7
De manier hoe deze kast is aangesloten maakt het heel makkelijk een hoofdschakelaar te plaatsen. Zeker als je het combineert met upgrade naar 3 fasen.

Hoezeer je moet aanpassen naar huidige normen bij aanpassen blijft altijd een discussie. Wat mij betreft hier zeker wel. Wellicht dat het nu ook al niet deugd, gezien het voorheen dacht ik in 2 handeling moest, en hier de kookgroep al buiten de aardlekschakelaars om gaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu