Verschil thinner, terpetine en wasbenzine.

Maistro_44

 • #1
Weet niet of het hier moet of in 'schoonmaken'.... :?:

Kan iemand mij het verschil tussen thinner, terpentine en wasbenzine uitleggen? Niet alleen de grondstoffen, maar ook de toepassingen. Wanneer nou wel en wanneer niet....Puur uit interesse.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Indien je de exacte samenstelling wilt weten, kun je kijken op bijv. wikipedia, het is namelijk niet de bedoeling hier een wetenschappelijke verhandelijng te houden... :wink:

  Terpentine
  Wasbenzine
  Thinner

  Terpentine is een verdunner voor (alcyd)verven en kan gebruikt worden om verfvlekken, die net zijn gemaakt, te verwijderen, kwasten mee schoon te maken enzovoort. Omdat terpentine van zichzelf enigszins vettig is, is het niet geschikt om een opervlak te ontvetten voor je iets gaat lijmen of schilderen. Terpentine is van de drie genoemde in verhouding de minst agressieve oplosser, en dus minder slecht voor je handen (maar niet meer gebruiken dan strikt noodzakelijk, liever handschoenen dragen...).

  Wasbenzine is een volkomen vetvrij oplosmiddel en ook niet heel erg agressief, dat betekent dat de meeste kunststoffen er niet in oplossen (ze kunnen er wel dof door worden). Met wasbenzine kun je heel goed vetvlekken uit kleding verwijderen, een oppervlak ontvetten om het te lijmen. Niet om grote oppervlakten te ontvetten, want het is erg brandbaar.

  Thinner is een zeer agressieve verdunnervloeistof, oorspronkelijk bedoeld als oplosmiddel voor contactlijmen. Het lost heel veel kunststoffen op, en is zeer agressief voor je huid. Het bevat het giftige tolueen, en is uiterst brandbaar.
  Daarom geldt vooral bij thinner de extra waarschuwing voor brandgevaar, zeker wanneer het voor ontvetten van houtsoorten (o.a. eiken) in grotere hoeveelheden gebruikt wordt.

  Voor de rest zou je hierover hele pagina's vol kunnen schrijven, want elk middel heeft zo zijn eigen toepassing en vooral zijn gevaren. In elk geval zijn alle middelen brandgevaarlijk, en slecht bij contact met de huid en bij inademing, waarbij thinner in verhouding het meeste gevaar oplevert.
  Voor alle middelen geldt:
  - Contact met de huid zo veel mogelijk vermijden;
  - Niet langdurig inademen, je kunt er heel ziek van worden;
  - Tijdens (en na) gebruik goed ventileren;
  - Opletten voor (open) vuur van welke soort dan ook (gas, elektra, open haard),
    maar ook voor vonken door schakelaars of bijv. een stuk metaal dat op een
    ander stuk metaal of een steen valt.

  Wil je meer weten, gebruik dan ook eens een zoekmachine! :wink:
   

  Maistro_44

  • #3
  Dit is wat ik weten wilde. Bedoelde dat ik juist niet een verhaald van aardolie enzo wilde. Thanx.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu