Verschil in kleur tussen kleurstaal en de houtlaktester, op te lossen?

SQ__

  • #1
Ik heb een Sikkens kleurstaal gevonden met een mooie mosterdgele kleur. Bij de Gamma voor de zekerheid een houtlak testertje laten maken in zijdeglans. Het idee was om Flexa of Histor houtlak te gaan kopen uiteindelijk.

Ik weet dat per merk de kleur net wat anders uit kan vallen. Maar dit Gamma lak testertje is naar mijn mening meer oranje/gelig (zie foto, komt niet helemaal over hoe ik het zie)

241E3DC4-DB2B-4A4E-9D04-11F2DAB353FF.jpeg


De papieren kleurstaal heeft een meer ‘gedempte’ kleur als het ware (heeft wel klein glansje in het licht) en vind ik mooier.

is een kleurstaal niet betrouwbaar of komt het verschil door Gamma merk verf of omdat het houtlak verf is /zijdeglans? Zowel op stuk karton en hout is de kleur net wat anders. Ik ga de geverfde houtjes nog een dag laten drogen en dan nog eens de kleur beoordelen.

Aangezien Flexa van Sikkens is: is er meer kans op de ‘echte’ kleur van de staal als ik voor Flexa merk kies?

P.s. Het gaat om een houten Ikea kastje dus ik had eigenlijk bedacht om niet al te veel geld aan de lak uit te geven en dan is Sikkens wel gelijk een stuk duurder.

Als iemand meer info heeft, bedankt!
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Heeft geen zin om hier een foto te plaatsen voor dit soort dingen.
(wat je ziet is afhankelijk van je monitor en instellingen)

Is de verf al goed droog?
de ondergrond maat verschil zeker bij 1 laagje
 

SQ__

  • #3
Ja de verf is goed opgedroogd momenteel. De tester is net een tikkeltje feller en de kleurenstaal net wat zachter. Wat ik me dus afvroeg was of het aan de verf ligt of mogelijk aan de kleurenstaal zelf. En of er nog een tactiek is (bv flexa verf kiezen ivm dat het onder Sikkens valt) om zo dicht mogelijk bij de kleurenstaal te komen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Je hebt dus een verf en kleur gevonden die goed is maar die mag het niet worden omdat
de prijs waarschijnlijk wat hoger is?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Wat ook sterk meespeelt is de ondergrond.
Dezelfde verf kan op de ene ondergrond een heel ander eindresultaat geven dan op een andere ondergrond.
 

SQ__

  • #6
@Ronny

Ik probeer verf en kleuren uitkiezen en de factoren die het resultaat beïnvloeden wat beter te begrijpen zodat ik de beste keuze kan maken.

Ik heb al een aantal keer een misser gehad met een kleur uitkiezen, van een (papieren, niet op beeldscherm ik weet dat dat niet klopt) folder bijvoorbeeld. En dan bleek de kleur heel anders (bv groen terwijl kleur in folder echt geel was)

Dit is een standaard (geprinte) verfstaal, het valt me op dat sommige merken tegenwoordig echt geverfde staaltjes leveren zodat de kleurechtheid klopt. Vandaar mijn vraag.

Jouw antwoord helpt me eerlijk gezegd niet zoveel verder. Als je bedoeld dat de Sikkens verf kiezen gegarandeerd dezelfde kleur geeft als de verfstaal of niet dan zou dat me nuttige informatie geven maar dat hoor ik jou ook niet zeggen? Niet iedereen heeft budget voor Farrow&Ball, Sigma, Sikkens verf en ja voor dit projectje zou ik graag een beetje besparen op wat meer standaard verf.

Maar nogmaals, mijn vraag betrof met name wat de factoren kunnen zijn waarom de tester anders uitgepakt heeft dan het staaltje.
 

SQ__

  • #7
@Gerrit B

Bedankt! Dat zou wellicht ook nog de reden kunnen zijn ja. Ik denk dat ik maar moet accepteren dat het resultaat altijd een beetje anders kan uitvallen dan verwacht op basis van ondergrond, merk etc. Het verschil tussen de staal en de tester is alleen net wat groter dan ik verwacht had, maarja..
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Verf verkleurd ook op een kleurstraal.
Het licht dat er op valt heeft ook heel veel invloed.

Als je echt wilt weten hoe het er uit zien moet je een proefstukje opzetten op de plek en het materiaal dat je gaat gebruiken.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Zet er een UV lamp op en de felle kleur is vaak zo verdwenen, dat is vaak ook het geval als de verf er al een poosje opzit.
Maar om een voorbeeld te noemen, ik heb hier 3 tafels alle 3 geschilderd met dezelfde verf, zelfde hoeveelheid lagen verf en zelfde afwerking.
2 tafels zijn mat van kleur (er is ook een matte doorzichtige afwerklaag gebruikt), de 3e tafel glimt nog steeds na 2 weken
1e 2 tafels zijn waarschijnlijk gemaakt van teakhout de 3e van eiken allemaal hardere houtsoorten maar dan toch zo'n verschil in het eindresultaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu