Verschil Kiwa - Gastec knel

Millew

  • #1
Ik heb in de loop der tijd nogal wat restjes knelkoppelingen verzameld en stuit daarbij op de vraag wat het essentiële verschil is tussen waterleidingknelkoppelingen en gasknelkoppelingen, afgezien van de merktekens. Het enige wat ik kan ontdekken is dat de knelring anders is.

Links = gas -------- rechts = water



Klopt dit of zijn er nog andere verschillen?

Ik kwam ook nog een knietje 15 tegen, nog in de verpakking van een welbekende DHZ-winkel met op de voorkant van de verpakking Gastec/Kiwa en op de achterkant de waarschuwing: Niet voor gas.
Dat is dus tamelijk verwarrend en eigenlijk misleiding van de klant en in het ergste geval gevaarlijk.

Het veiligste is natuurlijk om de restjes alleen voor water te gebruiken en voor gas nieuwe te kopen, maar dan wel bij een goede winkel.
 

Ghblokhuis

  • #2
Tussen gas en water zit geen verschil aangezien er veel koppelingen op de markt zijn die bestemd zijn voor gas en water.
Tussen die 2 ringen zit het verschil hem in het merk.
Als er gastec op een verpakking staat is die wel degelijk voor gas geschikt, anders kun je het altijd nog zien op de koppeling zelf. (ovaal met een streep erdoorheen.)
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #3
Ghblokhuis schreef:
Tussen gas en water zit geen verschil aangezien er veel koppelingen op de markt zijn die bestemd zijn voor gas en water
meen je dit nu serieus? zit een wezelijk verschil tussen de gas koppelkingen en waterkoppelingen. keuringen zijn daar 1 van.
een koppeling die alleen voor water geschikt is, dus niet gebruiken voor gas. andersom is geen probleem


groeten b
 

Xr8

  • #4
Puntstuk 15 x 1/2" kun je krijgen in rechte draad met KIWA keur. Deze mag je niet voor gas toepassen. Je kunt deze ook krijgen in 15 x 1/2" met conische draad. Deze heeft zowel gastec als KIWA keur. Laatst genoemde mag je dus wel voor beide toepassen. Heb dus altijd alleen deze in de auto liggen.

Er is dus in bepaalde gevallen wel degelijk een verschil.

Succes.
 

Millew

  • #5
Ik heb de waarschuwing misschien verkeerd geinterpreteerd. Dit staat op de achterkant:



Er staat bij 12 mm. Misschien wordt bedoeld dat 12mm niet mag worden gebruikt voor gas. Alleen snap ik niet dat dat op de verpakking van een 15 mm knie staat. Op het knietje zelf staat inderdaad een rondje met een streep erdoor, alleen zo vaag dat het ook een 6 kan zijn.

Verder heb ik nog wat spul liggen waar heel duidelijk Gastec op staat en dat ziet er ook een stuk degelijker uit. Komt waarschijnlijk ook niet bij GaPraKar vandaan.
 

Xr8

  • #6
Gasleidingen zijn vaak minimaal 15mm. Of een 12mm koppeling gaskeur heeft weet ik eigenlijk niet eens. Gebruik die daar nooit voor dus nooit naar gekeken.

Succes.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #7
Er zijn merken die inderdaad 12mm knel met gaskeur hebben, inderdaad word tegenwoordig 12mm niet voor gas gebruikt.
kom het nog weleens tegen bij hele oude panden, bij gaskachels.

groeten b
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu