Verschil in types verf

JohGi

  • #1
Dag allemaal,

Tot nu toe lukte het altijd goed om te schilderen. Alles zag er strak en mooi uit. Maar helaas is ons boeidelen na 3,5 jaar weer flink aan het scheuren. De lak dan
Op aanraden van een schilder destijds het hout kaalgeschuurd, twee keer gegrond en twee keer afgelakt. Zag er mooi uit, tot nu.

Ik verdiep me een beetje in verf en kom erachter dat lak op boeidelen niet altijd de beste keus is.
Volgens mij kan ik beter kiezen voor een vochtregulerende oplossing. Nu heb ik twee vragen die Google niet kan beantwoorden.
1. Is er verschil tussen systeem-/schakelverf en beits?
2. Zo ja, wat zou dan de beste oplossing zijn en met welke onderbouwing..

Ik hoop dat jullie kunnen helpen!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Er valt weinig te onderbouwen: beits is transparant en schakelverf dekkend. Beits trekt in het hout, schakelverf blijft erop liggen. U zult de oplossing niet in vinden in de verf. Als de verflaag binnen 3.5 jaar scheurvorming vertoond is er duidelijk iets anders aan de hand. Wat, dat is vanaf deze afstand en zonder fotoos niet te beoordelen.
 

JohGi

  • #3
Oke, helder wat het verschil is. Dank voor je reactie.
Ik vermoed dat het een kwestie is van niet goed onderhoud waardoor het hout te nat is geworden tijdens vorig onderhoud.
Het huis is bijna 100 jaar oud en we hebben flink verbouwd. Het nieuwe hout staat er nog altijd strak bij. Het oude hout deels niet.

Ik lees een en ander over vochtmeters. Is dat echt een goede toepassing die het verschil kan maken? Of zijn er andere trucjes toe te passen?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Een vochtmeter is een onmisbaar hulpmiddel. Boven de 17 a 18 % heeft schilderen geen zin. Andere trucjes zijn er niet. Gissen is missen, meten is....
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu