Verschil in ondervloerplaten laminaat?

Daze

  • #1
Ik ga binnenkort laminaat leggen door m'n hele woning en aangezien de betonvloer op diverse plaatsen niet echt vlak is wil ik als ondervloer zachtboard platen gaan gebruiken om oneffenheden zoveel mogelijk op te heffen. Nu weet ik dat er diverse soorten/merken zachtboard vloerplaten bestaan en ik vraag me af of er onderling nog grote verschillen zijn mbt contactgeluid, loopgeluid en egalisatie.

Is het zinvol om bijv de (duurdere) vloerplaten te nemen waarvan de naam begint met een R en eindigt op een X en welke ook verkrijgbaar is in een + versie, of zijn de bekende 'groene platen' van de bouwmarkt net zo effectief? Wat ik het belangrijkst vind is een zo groot mogelijke reductie van het loopgeluid (tikgeluid wat je zelf hoort als je over de vloer loopt) en een zo groot mogelijke egalisatie.
 

Sjaan Smit

  • #2
Wat versta je onder 'niet echt vlak?? mm werk of echt centimeters verschil??
 

Daze

  • #3
Ik praat dan over enkele mm, misschien in het ergste geval op sommige plekken 4/5 mm...
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Voor de egalisatie maakt het niet zoveel uit. De ongelijkheden die je op kunt vangen met dergelijke platen is beperkt. je vloer gaat anders teveel veren.

Wat betreft geluid beweert de fabrikant dat de speciale platen meer geluid dempen. Cijfers vergelijken gaat niet omdat voor de standaard platen dempingscijfers worden gegeven in combinatie met tapijt. Wel is de persing van de speciale platen veel harder, waardoor ze zwaarder zijn en dus meer zouden dempen.

De dichtheid van de bouwmarktplaten is laag. Ze worden niet erg hard geperst om zo het materiaalgebruik te beperken en de prijs laag te houden. Onze ervaring is dat de platen van de bouwmarkt nogal eens twijfelachtig is, wat leidt tot kromtrekken e.d. Dat geeft vooral onder tapijt problemen. Met betere merk platen speelt dit probleem eigenlijk nooit.

Qua geluiddemping zal de speciale plaat dus waarschijnlijk wel beter presteren. Dat kost echter wel wat.
 

Obbie

  • #5
Heb altijd die groene platen gebruikt. Ik heb die grijs/bruine platen via een internetaanbieding erbij besteld mede omdat ik behoorlijk duur laminaat had gekocht. Ik zweer er nu bij! Geluidsreductie is vele malen beter.
 

Daze

  • #6
Bedankt. Bedoel je met die 'grijs/bruine platen' de 'R.....x+' platen?
 

Obbie

  • #7
Jep die ja.
 

Daze

  • #8
Iemand ervaring met het egaliserend vermogen van de R.....x+ ondervloerplaten? Ik wil laminaat gaan leggen op een bestaande tegelvloer, deze tegelvloer heeft oneffenheden van maximaal 3 a 4mm met hier en daar een uitschieter naar 5mm. Is dit teveel om op te vangen door de R.....x+ platen? Gaat het laminaat daardoor misschien teveel veren?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu