Vers gezaagd hout oliën?

Handige_Harry

  • #1
Hallo,

Gisteren is een stapel vers gezaagd grenenhout bij mij thuis geleverd. Het hout is ongeveer 4 weken geleden gekapt in Litouwen en heeft alleen natuurlijke (wind / zon) droging gehad. Het hout staat nu overigens ook op latten in de openlucht door te waaien.

De planken zijn 25mm dik en "boombreed".

Graag wil ik deze planken binnenkort in een schutting verwerken, maar op voorhand eerst even grondig in de olie zetten ter verduurzaming.
Zodra de schutting in elkaar is geschroeft wil ik de zichtkanten nog een keer of 2 behandelen met een transparante beits.


Hoe lang moet ik wachten voordat het hout voldoende gedroogd is om te oliën? Of zou het nu ook al kunnen?
Ik ben namelijk bang dat zodra ik een laag lijnolie heb aangebracht het resterende vocht opgesloten wordt in het hout, of is dit niet het geval?

Ik hoor graag jullie mening want ik wil aan de slag!!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Dan zult u toch eerst moeten meten. 20% is het maximale vochtpercentage en eigenlijk de bovenlimiet om te gaan schilderen.

Normaliter wachten we tot 15%. U begrijpt dat wij hier niet voor de hand weg kunnen bepalen wanneer uw hout geschikt is om te kunnen schilderen.
 

Handige_Harry

  • #3
Beste Kees,

Ik heb thuis denk ik niet de middelen om vochtpercentages van hout te meten.

Wat is het risico als ik met vochtig hout aan de slag ga? Ik heb namelijk een proefstukje behandeld met een 80% gekookte lijnolie 20% terpentinemengsel wat er prima in trekt, het was na een dag droog.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Gaan water en olie samen denkt u?
 

Handige_Harry

  • #5
Hoe lang zou het duren om op 20% vochtgraad te komen als ik de planken in de wind en uit de regen op een natuurlijke manier laat drogen?

Het is nu ongeveer 5 weken geleden gekapt
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Tja het is misschien een dooddoener, maar dat weet alleen een humiditeitsmeter ( vochtmeter). Voor 3 a 4 tientjes heeft u er een en daar doet u werkelijk jaren mee.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #7
Je zal de planken toch op moeten latten en een paar jaar laten liggen.
Pas geleden lag bij de ..... een vochtmeter voor ongeveer €10
 

Pirke

  • #8
Worden die planken uberhaubt droger als 20% als ze buiten blijven liggen? Denk het eigenlijk niet. Maar kan het niet onderbouwen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
Ja dat worden ze uberhaubt. Volgens uw veronderstelling zouden we anders nooit een nieuw stuk hout kunnen schilderen. In ons klimaat heeft afgedekt hout een gemiddeld percentage van 14 tot 17%.

@ de Haan: jaren laten liggen is wel erg boud: bij een gemiddelde luchtvochtigheid en afhankelijk van de dikte droogt hout overdekt waar de wind bij kan in 2 a 3 maanden tot het juiste vochtpercentage.

Grenen delen 28 mm dik uit de zagerij hebben wij hier overdekt en met tussenklossen gestapeld in 9 weken van 21% naar 17 %.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu