Verplaatsen radiatorkraan

Bert pit

  • #1
Binnenkort vernieuw ik een radiator in de woonkamer. Ook wil ik de radiatorkraan die nu aan de radiator is gekoppeld verplaatsen, deze zit nu scheef onder de vensterbank, vandaar. Het betreft een Danfoss RA/n kraan., deze zit rechts boven aan de radiator, dan komt er een leiding van 60cm horizontaal, daarna zit de leiding achter het gordijn. Ik wil de kraan een halve meter opzij koppelen. Wat voor koppelingen heb ik daarvoor nodig?

PS. Er zit zo'n evohomeknop op dus de sturing gebeurt vanaf de kamerthermostaat.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Dat hangt er van af welke leidingen er zitten, dikwandig/dunwandig enz. en de diameter.
 

Bert pit

  • #3
Het is standaard koper 15mm.
 

Bert pit

  • #4
verwarming.jpg

Hier het plaatsje ter verduidelijking van mijn vraag. Normaal gesproken sluit je met onderdeel 2 en 3 de kraan op de radiator aan, echter ik wil deze op een andere plek zetten. Er moet dus een stuk pijp 15mm tussen. De kraan is een Danfoss RA/n.

Technisch gaat dit passen, maar krijg ik dit vast genoeg zodat het niet gaat lekken? Maar zijn er betere onderdelen om dit aan te sluiten? Bijvoorbeeld onderdeel 3 met een zeskant erop zodat deze vastgehouden kan worden?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Nee dat wordt een fontein, want de knelring dicht niet af op het staartstuk (3). Je zou hier een schroefbus 1/2"x 15 op moeten draaien, dan gaat het prima.

1605687173348.png


Binnenin onderdeel 3 (het staartstuk) zit trouwens een zeskant om hem vast te draaien. Met een (je raadt het al) staartstuksleutel ;-)
 

Bert pit

  • #6
Ahh, bedankt voor de oplossing en het voorkomen van waterballet. Ik had al een vermoeden dat het niet zou lukken, maar dan de oplossing nog hè.

Ik heb zo'n staartstuksleutel, maar je kunt er niet meer bij als de leiding wordt vastgezet. Dus gewoon maar keihard vastklemmen met een waterpomptang als de leiding wordt vastgezet met die schroefbus?

Edit, Je kun de schroefbus natuurlijk vastzetten terwijl de staartstuksleutel er in zit.:idea:
 
Laatst bewerkt:

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Precies. Eerst de schroefbus op het staartstuk draaien (afdichten met tape/l*ct*te55). Vergeet niet de wartel er op te doen, dat lukt niet meer als de boel in elkaar zit ;-)

Alle andere verbindingen zijn knel of conisch, daar GEEN tape oid tussen doen!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu