Vernieuwing groepenkast - krachtgroep als kookgroep

MarcusH

  • #1
Hallo Allen,

Binnenkort wil ik de oude groepenkast van mijn woning vervangen, aangezien deze nogal verouderd is.

Het onderstaande schema heb ik opgesteld om het verhaal duidelijker te maken:



Het huis is voorzien van 3x25A hoofdzekeringen welke ik wil verdelen over 3 1P+N aardlekschakelaars. Verdeeld over deze schakelaars zijn de verschillende zones van de woning en de grootgebruikers. Tot zo verre vrij standaard.

Het aansluiten van de inductiekookplaat wordt het interessante gedeelte. Om op een later moment de upgrade van de huidige 2 fase inductiekookplaat naar een groter 3 fase model mogelijk te maken wil ik de 2 fase kookplaat aansluiten op een krachtgroep.

Dit heeft als bijkomend voordeel dat het vermogen zo over twee fasen verdeeld wordt.

Ik weet echter niet of het toegestaan is om zowel de grijze als de blauwe draad van een 5-aderige kabel aan te sluiten op de N van een krachtgroep.

Kan iemand hier meer over vertellen?


Met vriendelijke groet,

Marcus
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Je huidige kookplaat is ongetwijfeld ook geschikt om op een krachtgroep aan te sluiten (waarbij maar 2 van de 3 fasen gebruikt worden). Ik zou de krachtgroep en Perilex WCD gewoon al aansluiten zoals het hoort bij een krachtgroep.

LET OP!! Dan moet je dus wel de aansluiting van de kookplaat aanpassen (in de stekker of in het aansluitkastje) VOORDAT je er weer spanning op zet, anders gaan er dingen stuk.

Heb je al een 4-polige aardlekautomaat overwogen i.p.v. een losse aardlekschakelaar en automaat? Dat scheelt weer 4 modules. Jouw oplossing is wel goedkoper als je in de toekomst meer krachtgroepen achter dezelfde aardlekschakelaar zou willen aansluiten.
 

MarcusH

  • #3
Dank voor je antwoord.

Ik heb gekozen voor een losse kracht-ALS en een krachtgroep omdat ik verwacht dat er uiteindelijk een krachtgroep bij komt voor een warmtepomp. Als de trend om van gas af te gaan in ieder geval doorzet.

Het aansluiten van de huidige kookplaat op 3 fase kan ik niet terug vinden in de handleiding, tijd om de leverancier te raadplegen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Kun je de aansluitschema's van de huidige plaat anders eens delen?
 

MarcusH

  • #5
Onderstaand de aansluitschemas:


Zoals je kunt zien staat hier een schema bij voor 400V.

Dit schema geeft echter ook "2N" aan. Een standaard kracht aansluiting voor perilex heeft echter maar 1 N. Doordat L1 L2 en L3 allen fase aansluitingen zijn.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Dat middelste schema is dus voor aansluiten op een krachtgroep. Niet voor aansluiten op een kookgroep! Er is maar één nulgeleider.
 

MarcusH

  • #7
Moet de nul uit deze kabel dan ook niet 6mm2 zijn?
Dit omdat er op twee fase in totaal 32A door de kabel kan.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Niet wanneer je aansluit op een krachtgroep.

Dat is echt waar het middelste schema voor bedoeld is. Die "2N~" moet je lezen als 2 fasen + nul. Kijk maar onder in het schema, 4 draden, echt maar één nul.

Als je plaat nu volgens dat schema op een kookgroep is aangesloten dan heb je een probleem. Deze plaat is daar officieel juist niet geschikt voor.

Aansluiten op je nieuwe krachtgroep kan zonder problemen. Wel even jezelf ervam verzekeren dat het goed zit aa gesloten.
 

MarcusH

  • #9
De plaat is op dit moment niet aangesloten.
Het is een overnemertje waarbij ik een kookgroep verwachtte.
In ieder geval goed om te weten dat het direct met een krachtgroep kan.

Kun je dit af met een enkele 2,5mm2 als nul door de faseverschuiving van 120 graden op L1 en L2?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Precies ja.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu