Vermogen convector bepalen

Mathijs_

  • #1
Graag zou ik het vermogen bepalen van mijn oude convector. Ik ben van plan om ergens in de komende maanden deze in de woonkamer te vervangen door een nieuwe radiator. Nu heb ik aan de andere kant van de woonkamer een normale radiator staan: type 22, 45 cm hoog, 210cm lang. Ik ga er van uit dat het vermogen van deze radiator tussen de 2500 en 3000 watt ligt.

De inhoud van het woonkamer is 125m3. Klopt het dat ik als ik de woonkamer op ongeveer 22 graden moet stoken dat ik dan dit met 80 vermenigvuldig, dus 10.000 watt is nodig.
Dit lijkt mij namelijk aan de hoge kant omdat de convector nooit zoveel vermogen heeft toch (7000 watt)?

De convector bestaat uit 2 delen met lamellen. Het ene deel is 1.20, het andere een meter. Ze hebben allebei een hoogte van ongeveer 20 cm.

Wat is het vermogen van deze convector en hoe groot moet het vermogen dan zijn van de nieuwe radiator?
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #2
Wat heeft het voor nut om het vermogen van die convector te achterhalen ? die gaat toch weg ??

je hebt nu de kans om het goed te doen ? alleen zou ik 70 a 75 w/m3 aanhouden of het moet een zeer slecht geïsoleerde woning zijn die nu ook moeilijk op temperatuur komt.
 

Mathijs_

  • #3
Dus als ik het in één keer goed wil doen, betekent het dat ik een radiator moet plaatsen van ruim 6000 watt als ik uit ga van 75 w/m3. Het vermogen van die convector vind ik interessant omdat de kamer nu goed verwarmt kan worden op een normale snelheid en met teveel vermogen de andere kamers straks koud blijven. Daarom ben ik benieuwd met hoeveel watt ik de woonkamer nu verwarm.

Maar is het dan verstandig om een radiator te plaatsen van 6000 watt?
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #4
Met alleen lengte en breedte wordt het lastig om vermogen van convector te bepalen!
\
je hebt ze van 300 x 30 x30 die maar 2300w afgeven
en je hebt ze van 160 x 30 x 30 die 2300w afgeven :mrgreen:

hangt van constructie van dat ding , lamellen , Rijen....

en mocht je een te grote radiator plaatsen , die kun je die altijd nog een beetje inknijpen ,bij te klein geselecteerd radiator heb je pas een probleem :wink:

ook vraag ik me af of je wel zoveel radiatorvermogen kan kwijtraken ? dat wordt een flinke jongen :shock:
 

Mathijs_

  • #5
Dat het een grote radiator ging worden, dacht ik dus ook. Maar ik vond dat een beetje vreemd omdat de huidige convector net iets te weinig capaciteit heeft om het op erg koude dagen goed warm te krijgen. Vandaar dat ik ne af vroeg op welk vermogen de convector nu werkt. Maar het klopt dus eigenlijk wel dat ik een radiator nodig heb van tegen de 6000 watt. Dat vond ik erg veel namelijk.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #6
Je hebt genoeg radiatoren die 5,5 a 6 kw kunnen leveren. of die 6000w klopt ,hangt van meerdere factoren , bij nieuwbouw wordt met een kleinere factor gerekend omdat de woningen tegenwoordig beter en goed geïsoleerd zijn ! hoe dat bij jou is , geen idee,misschien dat jij dat wel kan inschatten !.
 

Mathijs_

  • #7
Okee! Het huis is al wat ouder en is matig geïsoleerd. Denk dat ik dan inderdaad even moet kijken voor een 5 à 6 kw. Volgens mij heb ik dan sowieso meer vermogen dan dat ik nu heb. Bedankt voor de informatie!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu