Verlijmen nieuwe parketvloer op bestaande parketvloer

PaulMH

  • #1
In het huis waar ik ga wonen ligt een massieve visgraat verlijmde en gespijkerde wengevloer. Een mooie vloer, maar wij vinden hem veel te donker en willen daarom iets lichters.

Wij hebben nu een massieve eiken vloer gevonden die wij over de bestaande vloer heen willen leggen. Omdat de massieve vloer al zo'n 20 mm dik is wil ik hem niet zwevend leggen, maar verlijmen. Ik ben van plan dat zelf te gaan doen. In het verleden heb ik eerder een massieve vloer gelegd.

Nu heb ik een aantal vragen:

1. De ondergrond is voor zover ik dat weet altijd in de olie gezet. Ik vraag mij dus af of een lijm op die ondergrond zal houden en ben van plan eerst de vloer wat te schuren. Zou licht schuren volstaan of moet ik echt een hele toplaag eraf halen met een speciaal parketschuurmachine?

2. Ik begrijp uit andere berichten van klusidee dat ik een elastische lijm moet gebruiken. Kan iemand mij vertellen welk soort lijm ik daarvoor zou kunnen gebruiken?

3. Spijkeren en/of nieten, is dat nodig?
De eikenhoutenvloer is voorzien van messing en groef, dus het omhoog komen van losse delen zal niet zo snel spelen. Moet ik dan toch nog verspijkeren of nieten? Zo ja, dan kan dat neem ik aan door wat spijkertjes schuin bij de messing in te slaan?

4. Convectorbak. In het bestaande parket ligt een convectorbak. Vanzelfsprekend afgedekt met een rooster van Wengehout. Zijn er bestaande roosters in eiken, of moeten deze speciaal op maat gemaakt worden? (verwijderd)
Dank en groet,

Paul

Vraag verwijderd, er worden op dit forum geen adressen etc verstrekt, mod.
 

H@ns

  • #2
1. De hele wengé vloer moet er eerst uit!
2. Eerst broodjesvloer leggen en dan lijmen met normale vloerlijm
3. Nee
4. Zijn gewoon te koop, standaardmaat en op maat gemaakt
 

MvanV

  • #3
ALs je het op zich mooi vindt, maar te donker, zou je hem ook kunnen (laten) schuren en lakken.
Als het echt parket is lukt dat doorgaans wel, gaat je wel zo'n 20 euro per m2 kosten ofzo, dus bijna zoveel als sommige nieuwe vloeren.

Als je iets nieuws legt, zou ik het er maar uithalen. Meestal zit onder oude vloeren nauwelijks (geluids)isolatie. Groene platen en/of schuimfolies geven veel minder geluid, dus ik zou die ruimte dan gebruiken voor een vorm van isolatie. Meer comfort door minder geluid en de vloer zal veel warmer aanvoelen.
 

PaulMH

  • #4
H@ns and MvanV - Dank voor jullie reacties. Voordat ik reageerde heb ik nog even afgewacht of anderen suggesties gaven waarbij ik de wengevloer er niet uit zou hoeven te slopen. Helaas.

H@ns
ALs je het op zich mooi vindt, maar te donker, zou je hem ook kunnen (laten) schuren en lakken.
A: De vloer is zodanig donker van zichzelf dat wij daar niet veel mee opschieten.
Meestal zit onder oude vloeren nauwelijks (geluids)isolatie.
A: De vloer is ergens in 2002 gelegd, dus ik ga ervanuit dat er voldoende isolatie gebruikt is. Bovendien ligt hij op beton en klinkt danook volledig niet hol of luid.

Ik zie nogal tegen op het eruit slopen van de vloer. Ik ga nu eerst de rode wanden witten, mogelijk dat dan de donkerheid van de vloer toch nog acceptabel lijkt. In ieder geval bedankt voor de reacties.

Hebben jullie ervaring met het eruit bikken van een bestaande vloer? Ik begreep dat de ondervloer veelal gehavend tevoorschijn komt, dus dat daar dan ook nog werk aan vastzit. Is dat ook jullie ervaring?

Dank, Paul
 

MvanV

  • #5
Ook een donkere vloer kan je lichter maken. Dan is het geen beitsachtig spul maar echte lak. De kanalen liggen vol witte houten boten, gewoon kwestie van goede grondverf en goede lak, dan kan het zelf in het water nog wit blijven. Dan moet de vloer ook lukken.

En goede (grond)verf moet van een merk zijn of een speciaalhandel, niet gewoon een standaarpot uit de bouwmarkt, voor een vloer moet het duurzamer.
 

H@ns

  • #6
Lakken in kleur is inderdaad een optie maar wel erg slijtgevoelig!!

Ik zou opteren voor een eiken vloer die bestaat uit een massieve laag verlijmd op triplex.
Deze leg je dan uiteraard zwevend op een foam tussenlaag bovenop de wengé vloer.

Kun je altijd nog terug, hou je een mooie vloer onder een... ook mooie vloer en is het in mum van tijd gelegd zonder excessief hoge kosten.

P.s. het huis wat je gekocht hebt had dus een zwarte vloer met rode wanden?! :shock:
Woonde daar toevallig een mannetje met hoorns en een soort hooivork in z'n hand? :mrgreen:
 

PaulMH

  • #7
H@ns en MvanV: De suggestie van H@ns, waarbij een foamlaag tussen de wengevloer wordt gelegd en daarover een eikenvloer klinkt goed.

Ondertussen hebben wij besloten om eerst de wanden maar eens een andere kleur te geven (heel licht geel) en de plafonds te witten. Omdat dat de kamer hierdoor zoveel lichter is geworden gaan wij voorlopig gewoon op de wengevloer leven. De vloer zelf is in uitstekende staat en omdat hij toch enigszins gemelleerd is, komt hij uiteindelijk niet zo zwart over als wij oorspronkelijk dachten...

Mochten wij uiteindelijk toch een lichtere vloer willen, dan verwacht ik dat wij het advies van H@ns gaan volgen. Nogmaals dank voor jullie meedenkwerk!

Groet, Paul
 

PaulMH

  • #8
P.S. Niets ten nadele van de vorige bewoners. Op het moment dat wij in het huis trokken waren alle tuingereedschappen al opgeruimd en de bewoner had een flinke dosis haar, dus ik heb enige uitstulpingen op zijn hoofd niet kunnen verifieren.

Trouwens de dochter had in haar kamer zwart tapijt en rode muren rondom. Bovendien hield de familie alle gordijnen altijd hermetisch gesloten. Ergo, een doorsnee familie... :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu