Bevestigen/verlijmen kalkzandsteen op dakleer.

Ambidexterity

 • #1
Op mijn betonvloer wil ik een rand gasbeton plaatsen waar later de cement dekvloer tegen aan komt. ik wil zoals op de tekening te zien is dakleer plaatsen over de rand gasbeton heen tegen het vocht.

Maar hoe verlijm ik dan de eerste laag kalkzandsteen op het dakleer?
Moet ik dat met ankers doen, high-tack lijm of blijft dit door de druk wel staan?


 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  In de specie stellen.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Nooit te oud om te leren. Kalkzandsteen wil je hechten aan de bitumen. Hoe heb je de bitumen gehecht aan de cellenbeton?
  Wat mij opvalt. Geen isolatie opgezet tegen de rand van de betonvloer, wordt dat geen koudebrug.
   

  Ambidexterity

  • #4
  Het dakleer ga ik er tegen aan branden.

  Op de beton komt nog een drukvaste PIR plaat en vervolgens een zandcement dekvloer. Tegen de kop kant aan de rechterzijde komt nog 10cm EPS tegen aan en daar vervolgens zand tegen.
   

  StucDennis

  Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #5
  Ik doe mee met Wgb😋 nooit te oud om te leren Specie gaat toch nooit hechten aan het dakleer? Of blijft die dan wel vast genoeg staan door de druk? Zat zelf aan hightack kit te denken. Maar weet niet hoe drukvast dit is wanneer het hele gewicht er op komt. Stel dat hij 1 mm kantelt is het 2 meter verder wel een 1cm of meer uit het lood.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Duidelijk waar begin of hoelang is de strook bitumen die je tegen de stenen en de beton gaat zetten. Binnenkant cellenbeton naar dakleer of nog verder naar beneden. Komt er ook nog een buitenblad op de neus van de betonplaat?
  Die EPS aan de buitenkant en branden.
   

  Ambidexterity

  • #7
  Ik heb even mijn tekening aangepast om een beter en duidelijkere beeld te schetsen. Het is inderdaad de bedoeling dat op de rand van de beton plaat een buitenmuur wordt gemetseld. De binnen muur, spouw en buiten muur wordt bij elkaar 30cm dik en de buiten muur komt 2cm vanaf de rand (dit staat niet op mijn tekening)

  Onder het dakleer en de EPS plaat liggen 6 lagen tegels van 50x50. deze tegels waren over en ik heb dit gedaan omdat er zachte klei onder zat. Dit heb ik weg gegraven tot ik zand tegen kwam. De zachte klei gaf me geen betrouwbaar gevoel.

  Wat heb ik nu klaar?
  Ik heb dakleer gelegd onder de 20cm EPS en tegen de zijkant. Het stukje dakleer boven op de cellenbeton, zijkant naar benden en dan horizontaal op de betonen plaat zit er nog niet. Wel heb ik vanavond de cellenbeton blokken gelijmd met flexibele poeder tegel lijm.

  Ik kan natuurlijk boven op de cellenbeton het stukje dakleer weglaten als dit beter is. Alleen dan krijg ik toch weer een stukje dakleer onder de buitenmuur, maar Rola geeft aan dat dit met specie kan. Ik neem aan dat dit dan ook hecht.

  "Die EPS aan de buitenkant en branden."
  Dit snap ik niet helemaal, de EPS wel maar het branden niet. Bedoel je dat het beter is om daar ook dakleer om heen te doen?

   

  StucDennis

  Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #8
  Specie zal niet echt hechten aan het bitumen zoals het hecht aan steenachtige ondergronden. Bitumen heeft geen capulaire werking zodat de cement in de ondergrond trek en daar kan verharden tot cementsteen vandaar ook mijn vraag. Maar misschien dat het door de druk prima op ze plek blijft en geen reden geeft tot bezorgdheid. En denk dat het zelfs overbodig is om door te trekken, je hebt geen kans op optrekkend vocht doordat het vocht niet in de laag beton kan komen. Mooi project trouwens.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Ik vraag me af hoe je die bitumen gaat aanbrengen. Het materiaal moet 3 x haaks worden gebogen. Hoe denk je dat te doen. Op papier is het keurig strak geen probleem nu de praktijk.
  EPS en branden kunnen we vergeten.
   

  Tegel

  • #10
  Door het gewicht zal het geen probleem zijn, ook al is de hechting niet 100%
  Dit wordt toch ook zo gedaan, met een product om de koude brug tegen te gaan.
  Dat iss ook niet zuigend, en neemt geen vocht op.
  Daar heb je meerdere producten voor, van verschillende merken.

  De koude brug onderbreking, zal trouwens hier ook nog toegepast moeten worden, daar helpt een lapje dakleer niet voldoenden.

   

  Ambidexterity

  • #11
  @StucDennis, Rola schrijft over stellen en niet over hechten, ik heb een vermoede dat het door de druk blijft staan zoals jij het ook beschrijft. Specie kleeft dat wel op DPS folie of is dit ook een kwestie van druk?

  @Wgb, De vraag is nog of ik bij dit plan moet blijven of niet. Maar het aanbrengen dacht ik in 4 stukken te doen zoals op tekening. Ik heb hier al een stukje mee getest en dat gaat best goed moet ik zeggen.

  @Tegel, het product wat jij op de foto laat zien heb ik ook naar zitten kijken. Net als DPS zal naar mijn gevoel de kleef kracht van specie niet 100% zijn. Het product van jouw foto worden hele muren op gezet als ik de foto's via Google mag geloven.
  Wat betreft het lapje dakleer, dit was puur bedoeld als vocht onderbreker.

   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
  Op dpc hecht de specie helemaal niet, op dakbedekking nog een klein beetje.
  Er zitten ook naden in de dakbedekking, die geven een dikte verschil, daarom specie ipv lijm.
   

  Ambidexterity

  • #13
  Rola, Bedankt voor je antwoord, dan gaat het denk ik dakleer worden.

  Morgen ga ik eerst even kijken naar Tegel over schreef bij een leverancier in de buurt die ik zojuist heb gevonden over het cellenglas.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #14
  Je hebt er over nagedacht. Nu nog de volgorde van die 3 stukken en heel belangrijk werkje met meterse stukken of met lange lengtes.
  Ik kijk nog even naar jouw vraag staat er 4 stukken. Dus vermoed ik dat het onderste deel dat op de grond ligt omhoog gehaald wordt.
   

  Ambidexterity

  • #15
  Over na gedacht, hulp op dit forum, Google.

  Uiteindelijk zijn het toch 3 stukken geworden in de volgorde als tekening. Het eerste stuk is inderdaad dakleer onder het EPS welke vervolgens om hoog loopt aan de rechterkant. De lijmkant van het dakleer zit naar buiten toe. Het tweede stuk loopt zeker 30 cm door over de zijkant heen en zit met de lijm kanten tegen elkaar aan. Het derde stukje heb ik mooi strak in de hoeken gewerkt met een plankje, dit gin echt goed en makkelijk. De boven kant van de cellenbeton heb ik toch vrij gelaten.


  Morgen ga ik cellenglas kopen en die plaats ik zoals onderstaande tekening en dan kan ik eindelijk opbouwen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #16
  Dat dakleer is helemaal niet nodig. DPC op de juiste plek is voldoende. Zoek maar eens de standaarddetails op hiervan.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #17
  Nieuwsgierig. Ga je dat uitvoeren met meterse stukken of lange lengtes.
   

  Ambidexterity

  • #18
  Ik heb een rol van 7,5m lang gekocht x 1m breed.
  Dus met meter stukken heb ik het gedaan met telkens een overlap van 20cm.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #19
  Dank je.
   

  Ambidexterity

  • #20
  Wat ik vergeten ben te melden, wellicht interessant voor iemand is dat het dakleer waar tegen ik het beton hebt gestort erg vast zit. Het beton is teken de buitenkant van het dakleer gestort. Ik kreeg het niet los getrokken.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu