Tapijt verlijmen of los leggen

Hharbers

 • #1
Ik ga nieuw tapijt leggen in alle slaapkamers en overloop. Oude tapijt lag er volledig verlijmd in, de heb ik er uit getrokken. Er zit nog wat lijmresten op vloer welk ik ga proberen er af te schuren met groffe korrel, of zijn er makkelijker methodes. Moet alles tot op kale beton eaf of moet het enkel glad en vlak zijn?

Kamers zijn niet zo groot , grootste kamer is 3,5 x4,5 m
Ik vraag me af of ik nieuwe tapijt best weer volledig moet verlijmen of dat enkel aan randen voldoende is zoals enkele klussites suggereren. ?
Als je gaat lijmen snijd je dan eerst alles precies op maat voordat je gaat lijmen of tapijt enkel globaal op maat snijden en pas na vast lijmen overschot langs de muren af snijden

Ik moet eerst alle slaapkamers leggen en kan pas als laatste de overloop waar alle kamers op uitkomen leggen. Er liggen geen dorpels dus vloerbedekking moet aangesloten komen liggen, liefst zonder zichtbare naden
Ik had gepland om elke slaapkamer te leggen met tapijt paar cm door de deuropening de overloop op en dit stukje nog niet te lijmen. Als ik overloop ga leggen leg ik deze stukje de kamers in en snijd ik de 2 lagen tapijt langs lineaal met haakjes waarbij naad onder de deur zit als hij dicht is. Beide stukken tapijt open slaan en wat lijm eronder smeren met kwastje en daarna tapijt aandrukken en boel tegen elkaar plakken.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Hharbers

  • #2
  Geen tapijtleggers actief op het forum?
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #3
  Vloer hoeft niet perfect kaal. Gewoon vlak en schoon is voldoende.

  Je kunt het lijmen maar mijn ervaring met van die spijkerlatjes langs de zijkanten is ook zeer goed. Daar druk je het tapijt als het ware gewoon op.

  Als je het nog ooit wilt verwijderen dan is het heel erg makkelijk als het niet gelijmd is.

  Ik snijd het altijd te ruim en dan als het erin ligt pas goed afsnijden.
   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #4
  Spijkerlatten gebruik je in combinatie met ondertapijt. Je hebt dan ook een kniespanner nodig om het tapijt op te spannen en een beitel om het tapijt tussen de plint en de tapijtlatten in te kloppen. Niet echt een doe het zelf klus.

  Als je het tapijt gaat lijmen, kun je het tapijt ht beste helemaal verlijmen. Als je alleen aan de kanten lijmt, heb je kans op bulten in het tapijt bij warmer weer. Zeker als je geen kniespanner hebt bij het leggen.

  Hoe je een naad moet maken, is afhankelijk van het type tapijt dat je gaat leggen. Onzichtbaar zal moeilijk worden als je geen ervaring hebt. Je kunt ook overwegen om ter plaatse van de deuren strippen te plaatsen.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #5
  Als je een beetje handig bent, meerdere handjes inschakelt om te helpen en de gereedschappen hebt of kunt lenen, gaat het met spijkerlatten prima zelf hoor. Maar het vergt inderdaad wel wat oefening.
   

  Hharbers

  • #6
  Spijkerlatten heb ik ook nog naar gekeken maar dat zie ik niet zo zitten. Gereedschap is wel aan te komen, staat genoeg op marktplaats.

  Ben nog aan het kijken naar egalsoft ondertapijt. Is zelfklevend op betonvloer. Tapijt lijm je daar weer op. Is wel verwijderbaar omdat zelfklevende laag niet heel sterk hecht. Komt wel weer 15 per meter bij aan ondertapijt en lijm. Verbouwen Is al zo duur
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu