Verlichting langs tuinpad.

Teipy

  • #1
In een verleden had ik een solar lampje van Aliexpress.. niks bijzonders maar deze ging automatisch gedempt aan bij duister. als er dan iemand in de buurt kwam (benaderingsschakelaar?) ging de verlichting feller branden.

Die configuratie wil ik nu op grotere lanaarnpalen langs mijn tuinpad. ik hoop dat er gedimde benaderingsschakelaars zijn (dus met 3 standen uit, gedimd en vol aan) maar anders zou ik dit zelf moeten samen stellen. het is de bedoeling dat de palen individueel reageren op de benadering. de schemer schakeling moet alle palen tegelijk aan laten gaan.

kan iemand mij op pad helpen?
 

Tolhuisje

  • #2
Je aliexpress had een bewegingsmelder met schemerschakelaar in een. Wat je nu wil zijn 3 beweginsmelders en 1 schemerschakelaar? Hoe wil je de keuze maken als iemand aan komt lopen tussen gedimd en vol aan?

Als je bij schemer gedimd aan will hebben (met 1 melder) en ze ook alle 3 met losse bewegingsmelders wil schakelen voor vol vermogen dan wordt het zelf knutselen denk ik.

Als je ze allemaal met een schemerschakelaar en bewegingsmelder wilt uitrusten klinkt het al simpeler, ook al kunnen de sensoren wat afwijken waardoor ze mogelijk met wat tijdsverschil aan gaan. Dimfunctie is wel stuk moeilijker te vinden.

Met het gebruik van beweginsmelder, schemerschakelaar en dimfunctie kom je een heel eind. Als je zelf moet knutselen kun je ook zoeken op PIR schakelaar. Het kan ook nog een idee zijn om het met smarthome artikelen op te lossen en een schakelschema te programmeren.
 

PimKlus

  • #3
Je kunt dit maken met smarthome artikelen.

Ik zou dan kiezen voor zigbee lampen, die zijn dan gelijk traploos dimmen. Er zijn batterij gevoede waterdichte zigbee bewegings sensoren. Schemerschakelaar (lichtintensiteit sensor) zijn ook beschikbaar. Maar je kunt vaak ook instellen om de lampen x tijd voor/na zonsondergang aangaan.

Op basis van schemering aanzetten OF individueel op beweging zal gaan met iedere controller. De combinatie die je wil is wat lastiger met standaard controller vermoed ik (maar wellicht kan het)

Met Dominicz, home assistant of soortgelijke controller is dit zeker mogelijk, maar vergt wel wat meer technische kennis. Er zijn online uitgebreide forums te vinden van dit soort systemen.
 

Teipy

  • #4
dank voor je reactie. Ik zal ernaar gaan kijken
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu