Verlaagd plafond maken - randen van het gips erg zichtbaar

JeroenBakker2412

  • #1
Hi allen!

Momenteel ben ik bezig om (voor het eerst) mijn badkamer te renoveren. Nu wil een verlaagd plafond gaan maken met daarin ledverlichting zoals in het bijgevoegde voorbeeld. Nu ben ik zelf met de oplossing gekomen die je ziet op de andere foto. Het plafond wordt in dat geval van gips. Het probleem waar ik mee zit is alleen de afwerking. Op deze manier worden de randen van het gips erg zichtbaar. Dit ga ik natuurlijk stucen, maar ik zou niet weten hoe ik deze randen strak krijg.

Ongetwijfeld is hier een betere manier voor en ik hoor graag wat jullie hiervan denken. Het enige is dat ik mijn plafond niet verder wil verlagen van 6 cm (7 is écht de max).

Alvast bedankt!
WhatsApp Image 2022-10-25 at 6.05.08 PM.jpeg
voorbeeld.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Leuk idee, maar in de badkamer zou ik dit in verband met het vocht nooit doen. Beter gebruik je (vochtbestendig) hout. Zorg ervoor dat de ventilatie in orde is (dus geen raam open).

Hoe je een rand stucwerk strak krijgt is trouwens met een stucstopprofiel.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Je verlichting zal ooit maar eens stuk gaan, dan heb je zo te zien ongeveer 22mm ruimte om er bij te komen zonder het plafond te moeten slopen.
Er zijn mensen met dikkere vingers. :prima:
 

JeroenBakker2412

  • #4
@IJkenhout Bedankt voor de tip! Er is een raam in de badkamer aanwezig en MV. Gips wordt wel groen gips en ik behandel 't uiteindelijk met Alabastine badkamerverf. Het stucprofiel was ik bekend mee, maar deze zal de lichtstrip bedekken aangezien hij zo'n 2,5cm is.
 

JeroenBakker2412

  • #5
@Gerrit B Dank voor je reactie. Die ruimte is inderdaad niet groot, maar ik wil dat het geen grote zichtbare groef wordt. Heb je misschien een betere suggestie?
 

robdeb

  • #6
Instucbaar profiel voor ledstrips gebruiken
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Zo monteer je het stucstopprofiel (rood). Er wordt niets afgedekt :wink:

Controleer wel wat de verwerkingsvoorschriften van de gipsplaat zeggen over dat de zijkant en een stukje bovenkant niet gestuct worden.

1667397261684.png
 

JeroenBakker2412

  • #8
@IJkenhout Kijk, daar kom ik mee verder! Dan heb ik nu een idee van hoe ik dit toe moet passen. Dankjewel voor de hulp.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Denk dat je al eerst een manier moet zien te vinden hoe je e.a.a gaat monteren, want volgens je tekening heb je een ruimte van 14mm hoog en 22 mmm diep om je led te gaan installeren.
Die ruimte is gewoon te klein om dit naderhand te gaan doen omdat je ook nog eens om de bocht moet. Dus je zal dat de led al voordat je het plafond gaat monteren moeten aanbrengen.
Dan moet je je dus af gaan vragen hoe hou ik de led vrij van stuc/verf enz. als de omgeving nog wel gestuukt en geverfd moet worden?
Ben je daar uit dan komt het volgende probleem nl. stel dat de verlichting stuk gaat, hoe kan ik die dan straks naderhand gaan vervangen zonder alles te moeten slopen?
Je zal dus een methode moeten bedenken om naderhand je led te gaan monteren waarbij je wel het indirecte licht krijgt (met een stuc profiel voor led kijk je meestal recht in de led en dan is het effect wat je wilt grotendeels weg)
Dus je zal iets moeten vinden waar je de led in kunt klikken oid. en dan los bovenop de rand kunt leggen zodat je het later ook nog weer eens kunt gaan vervangen.
Ik weet dat er inmiddels lichtslangen te koop zijn die rondom licht uitstralen zonder dat je de afzonderlijke lampjes kunt zien, maar hoeveel licht en in welke lengte te verkrijgen durf ik niet te zeggen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu