Advies over verlaagd plafond badkamer

Snorky

  • #1
Ik heb al een hoop begrepen bij het lezen van andere onderwerpen, maar iedere situatie is weer anders zie ik, dus vraag ik het toch nog maar even in detail. Situatie:
Betonnen plafond die verlaagd moet worden. 80mm lager. Afmetingen badkamer, 2,25m x 3,20m. Ik heb het idee om 260 x 120 groene platen te gebruiken, dan kan ik het met 3 in de breedte geplaatste platen. Dan zouden we ook alleen naden hebben van de breedte kanten, niet van de kopse.

Zouden we direct 80mm balkjes aan het plafond kunnen bevestigen? Met superlange slagschroeven ofzo?

Eenmaal aangesmeerd moet het een strak en naadloos geschilderd plafond worden.
Ook daarom ben ik advies hoe dit te schilderen zodat naden verdwijnen.
 

Kowrds

  • #2
Hoi,
Je kunt balkjes doen , maar misschien werkt het met metalen u-profielen speciaal voor wanden en plafonds makkelijker. deze zijn lichter en met behulp van een blikschaar of ijzerzaag te bewerken. heb deze profielen in mijn keuken gebruikt voor een verlaagd plafond. heb ze rondom op de muur geschroefd en daarna de dwars profielen er in geschoven overspanning 3 m
had ze wel bij speciaal bouw zaak gehaald c en u 45 profielen noemden hun die, waarbij 45 de hoogte van het profiel in mm is. kun je toch 80mm zakken maar heb je tussen betonplafond en nieuwplafond nog ruimte over voor ventilatie om mogelijk vochtdamp tgv dochen en badderen af te voeren.

heb gipsplaat gebruikt met verdunde kanten om wapenings gaas in te leggen dan geschuurd hierna renovatieglasvlies tegen plafond gelijmt om zeker te zijn dat bij werking geen haarscheurtjes zichtbaar worden. , verspringen met de naden en toen plafond gespoten met muurverfspuit.
gipsplaten ook bij speciaal bouw zaak gekocht.
gr Frank
 

Snorky

  • #3
Dank je.

Ik begrijp dat de opdrachtgever toch houten latten wil, dus daar blijf ik maar even bij.

De vraag blijft dus, moet ik houten latten van 7,5 tot 8 cm nemen bij bijv,. 5cm, en deze via superlange slagpluggen rechtstreeks het beton in slaan?

Of worden er toch eerst rondom op 8 cm houten latten aan de muren geschroefd om daarna een raster te maken?

Moeten de 260x120 gipsplaten ook om de 40 cm in lengte en 60 cm in breedte vastgeschroefd worden?
 

Snorky

  • #4
*bump* :D
Ik moet zaterdag aan de slag, zou toch graag voor die tijd wat advies ontvangen...

Bij voorbaat dank!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Eerst rachels (of klosjes) tegen de vloer vastzetten met slagpluggen. Daar met klosjes een tweede rachel onder op de goede hoogte.

Ik doe rachels altijd hoh 300, anderen op 600mm. Hoeft alleen in de lengterichting van de platen.
 

Snorky

  • #6
Beste IJkenhout,

In plaats van vloer bedoel je plafond? Waar staat hoh voor?

Is er misschien ergens een afbeelding van wat je bedoeld, ik probeer het hard maar het wordt me niet helemaal duidelijk, sorry.
 

Snorky

  • #7
Ik sla misschien een belangrijk detail over. Er is reeds getegeld op de 4 wanden tot bijna het plafond. Het plafond lijkt niet overal even recht te zijn en er zit ongeveer een centimeter verschil in over de breedte.

Doen we er niet beter aan, aangezien de voegen van de tegels waterpas zijn gemaakt rondom, om eerst latten te plaatsen rondom, die gelijk lopen met de voegen om geen raar verloop te zien?

Als deze latten eenmaal rondom zitten, hoe krijgen we dan het beste een stevig raamwerk op ongeveer 750mm die niet gaat doorhangen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Plafond is de onderkant van de vloer erboven :)

hoh is hart op hart, de afstand "tussen" de rachels/balken enz. (incl. de rachel zelf).

Hieronder een schets. Dat het plafond niet helemaal recht is, is juist met deze methode heel makkelijk op te lossen, want de korte stukjes kan je laten verschillen in lengte. De tweede rachel eronder kan je zo precies waterpas stellen, gelijk met de voegen.

Je kan best tegen de wand ook rachels bevestigen. Als je ook op het plafond steunen maakt, hoeven de rachels niet de hele breedte van de badkamer te overbruggen.

 

Snorky

  • #9
Duidelijk, dankjewel. Ik laat weten hoe het afgelopen is :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu