Verkeerslicht / stoplicht van stroom voorzien

Ik wil een verkeerslicht laten branden. Op dit moment alleen de groene kleur. Op de lamp staat dat deze 42 volt 50Hz wisselspanning gebruikt. Net niet handig ;). Wie weet een goedkope manier om deze lamp 230v te laten branden. Het liefst met materialen die ik uit andere apparaten kan “oogsten”

bedankt

IMG_1132.jpeg
IMG_1133.jpeg
IMG_1134.jpeg
 
Als ik het zo zie is het een led module, dus dan zul je op zoek moeten naar een passende voeding. Dus 42 volt wisselspanning. Daarbij mag de spanning 20% naar boven afwijken en 15% naar beneden.
 
Anders die hele vierkante achterzijde er uit zagen/snijden, de hele elektronica (incl. Led lamp) er uit slopen. Een nieuw vierkant achterkant maken (of de oude hergebruiken) en daar een gewone 230volt lamp fitting (of gu10) monteren.
 
Als het inderdaad led is, dan zal er geen geschikt optiek inzitten om het stoplicht te laten branden met een gewone lampfitting.

Ik zou daar dus niet aan beginnen, nog los van het feit dat het allemaal veel meer werk is (en waarschijnlijk duurder met een veel minder fraai eindresultaat) dan het opzoeken van een geschikte voeding.
 
Optiek? Hij gaat hem niet weer als officieel verkeerslicht gebruiken, neem ik aan. Dat het een iets ander effect zal hebben, hoeft wellicht niet uit te maken.

Hij vraagt of er een manier is om er op goedkope manier 230v lampen in te gebruiken, die geef ik hem.

42volt led voedingen zijn ook prima te vinden, maar goedkoper dan er 230 volt fittingen in te maken wordt het dan niet, al helemaal niet als hij er 3 nodig heeft.

Maar laten we die afweging maar bij TS.
 
Er zitten waarschijnlijk leds over het hele oppervlak. Dat kun je dus niet zonder meer vervangen door een 230V lamp met een fitting. Kans is heel groot dat het resultaat heel erg tegenvalt. Daar komt bij dat de behuizing ook behoorlijk gesloopt moet worden.

Tja, dan is een voeding al snel goedkoper en aantrekkelijker. Unit gebruikt 14 watt, dus zo zwaar hoeft die voeding niet te zijn. Je hebt er ook geen drie nodig, eentje volstaat.
 
Een (2e hands) Veiligheids trafo?
Die zijn "toevallig" ook 42V

Ik denk dat ik de achterkant ook open zou zagen.
Netjes open kan waarschijnlijk niet bij ip65 apparatuur, veel goedkoper om het zo te maken en repareren wordt toch niet gedaan. Kapot is meteen vervangen.
 
60 watt voeding is al genoeg om alle drie de kleuren tegelijk te laten branden. Als er maar een tegelijk hoeft te branden heb je aan een 20 watt ook al genoeg. Dus of je daar de units voor kapot moet gaan zagen?
 
Bedankt voor het meedenken. Geen idee of het LED is of niet. Dat kan ik zelf niet opmaken uit het label. Hoe kan ik dat zien? De lamp unit is niet zomaar open te maken. Omdat we er een aantal hebben zie ik het ook meer zitten om de bestaande lamp te gebruiken met een geschikte voeding. Alle lampen aanpassen, als dat lukt, lijkt mij behoor wat werk. Ik zie ook nog een waarde van 31V bij het label Dim Mode. Het lijkt mij dat dan de lamp wel brandt maar minder fel? Heeft iemand een suggestie voor een geschikte 42v voeding?
 
Als er een gloeilamp in zou zitten, zou de unit makkelijk open moeten kunnen om de lamp te verwisselen.

Het vermogen is ook relatief laag, vandaar dat ik vermoed dat het led is.

Op 31 volt zal de unit idd waarschijnlijk gedimd branden.
 
@Jackd , die veiligheidstransformator klinkt goed. Ik heb al gezocht naar 42v trafo’s maar ik kom er nog niet uit. Kun jij een voorbeeld delen die 42v output heeft?
@Remmus, dank voor de video. Interessant en dit zou best hetzelfde merk kunnen zijn. Maar wat voor eenvoudige voeding ik kan gebruiken wordt mij niet duidelijk.
@anderen, bedankt.
 
Wat wil je uiteindelijk? Dat de lampen eenvoudig allemaal apart aan en uit kunnen, dus de verschillende kleuren of moeten/gaan ze allemaal tegelijk aan?

Dus of per kleur een aparte trafo, of per 3 één trafo? En dan nog de verschillende armaturen apart of allemaal in 1 keer?

Dan of alle lampen voorzien van een eigen trafo of nog weer schakelaars voor de verschillende lampen en/of kleuren.
 
Stel je vraag voor een passende voeding eens op het forum van www.circuitsonline.net. Daar zit genoeg kennis over dit soort zaken en op dat forum kunnen wat makkelijker merken en types worden genoemd.
 
Een veiligheidstrafo is niets meer als een primair- en secundair gescheiden trafo met twee wikkelingen.
(een normale trafo dus)

Er zijn ook trafo's waarvan er een aftakking zit op de primaire spoel, waar de secundaire spoel
minder wikkelingen heeft als de primaire spoel. De uitgangsspanning (secundair) is dan wel lager
b.v. 42V maar er is nog steeds een direct contact met de 230V ingangsspanning (auto trafo).

Als je dus een normale trafo neemt, primair 230V AC, secundair 42V AC dan gaat het goed.
(let op, geen voeding nemen van 42V DC want dat is weer een ander, minder veilig geval)
 
Als je dus een normale trafo neemt, primair 230V AC, secundair 42V AC dan gaat het goed.
(let op, geen voeding nemen van 42V DC want dat is weer een ander, minder veilig geval)

42V DC is niet minder veilig, maar gelijkstroom in plaats van wisselstroom. Je hebt een wisselstroom voeding nodig voor deze units.

Bij een spanning van 42 Volt is gelijkstroom overigens veiliger dan wisselstroom.
 
zoek op: veiligheidstrafo 42v
Ze worden o.a. gebruikt om veilig met een bouwlamp in de kruipruimte te kunnen werken.
 
Er zijn toch genoeg, goedkope, led drivers van 42 volt te kopen? Waarom zo moeilijk doen.
Maar nogmaals, een en ander hangt wel af met hoe je ze wilt gaan laten branden en bedienen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan