Verkeerde mengverhouding voor specie gebruikt

Vschol

  • #1
Ik heb bij het aanmaken van metselspecie in plaats van 2 delen zand op 1 deel cement 1 deel zand op 2 delen cement gebruikt :oops: . Ik vond de specie al niet zo 'mooi' maar heb het toch gebruikt. Gelukkig voor een muurtje dat niet veel te betekenen heeft maar ik vraag me wat voor effect het heeft als je een verkeerde mengverhouding gebruikt. En ik vroeg me ook af wanneer een steen (witte kalkzandsteen) te droog is. Kun je dat op een of andere manier voelen. En kan een steen ook te nat zijn?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Zijn het kalkzandsteen klinkers ,het zal wel lekker metselen met twee cement op een zand .gewone cement is ongeveer 1 cement op 4 zand en voor het verwerken evt nog kalk.als een steen te nat is drijft de steen gewoon weg als de steen te droog is zuigt de steen het water uit de specie die nodig is om uit te harden.je zou de steen even kunnen onderdompelen .in een emmer water. normaal pas je sterkte van de cement aan aan de hardheid van de steen , dus meestal gebruik je bij kalkzandsteen meer kalk
 

Vschol

  • #3
Om precies te zijn, het is kalkzandsteen Waal - formaat 21x11x6. Ik heb portlandcement gebruikt (CEM I 42,5 N). De uitgeharde specie is nu (1 dag na het metselen) heel donker ten opzichte van een ander stukje dat ik met kant-en-klaar cement heb gedaan. Zo te voelen zitten de stenen lekker vast maar ik vroeg me eigenlijk af wat de uiteindelijke eigenschappen van het metselwerk zullen zijn als je ongebruikelijke mengverhoudingen gebruikt. Ik weet bijvoorbeeld van tegels dat ze los kunnen laten als je te droog werkt.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Stond er op de kant en klare cement mm of mmk ,dit laatste zit namelijk ook al kalk in .de cement die je nu hebt gebruikt is waarschijnlijk sterker als de steen dus je hebt een hele kleine kans dat bij spanning de steen scheurt .wordt de muur ook nog gevoegd of bepleistert,dan ben je ook van het kleurverschil af.
 

Vschol

  • #5
Hij lag al in de afvalbak maar op de zak met kant en klare mortel staat 'met kalksteenmeel' maar die mmk kon ik nergens ontdekken. Ik denk trouwens wel dat de houdbaarheidsdatum (reeds geopende verpakking) was verstreken want het is niet echt lekker uitgehard, wel heel licht van kleur ten opzichte van die verkeerd gemengde specie (die nu keihard is). Je hoort het, metselen is niet mijn dagelijks werk maar daarom heb ik ook een onschuldig stukje muur uitgekozen om te oefenen. Het wordt ook niet gevoegd omdat het onder de grond zit.
 

Mark en 3 meiden

  • #6
Als je in de bouwmarkt cement haalt kijk dan of het metselcement staat vaak ook afbeelding van een muurtje op de zak
extra kalk heb ik nog nooit toegevoegd nou komt in de bouw ook alle specie uit de zelfde mixer of het nou kalzand , mbi,of een gebakken gevelsteen is
de verhouding van 1 op 4 is prima
kalkzand steen klinkers dus met de 2 strepen op de kop heb ik zelf al jaren niet meer gezien
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu