Verkeerde glaswol gebruikt voor plafond met plat dak...

rvanzon

  • #1
Hoi,

Ik ben bezig met het isoleren van een plafond van mijn woning met plat dak. De oude isolatie (bruine pur-achtige schuimplaten van zo'n twee centimeter dik) heb ik verwijderd. Daarna , na het lezen van diverse artikelen en tutorials vol enthousiasme begonnen.

Het plan was/is om glaswol te plaatsen van 16 cm dik, met nog zo'n 10 centimeter tussen isolatie en dak. Dan klimaatfolie erop te nieten en te plakken met aluminium-tape. Daaronder latten te plaatsen, gevolgd door Agnes-platen.

Echter, nu ik het klimaat-folie wil gaan plaatsen, kom ik erachter dat ik eigenlijk de verkeerde glaswol gebruikt heb. Namelijk glaswol met een aluminium-laag eigenlijk bestemd voor schuine daken.

Wat te doen? Alles eruit halen en glaswol-platen plaatsen zonder aluminium laag. Of kan deze geen kwaad?

Iemand een tip? Alvast hartelijk dank!

Bijgevoegd: een foto van de status van het plafond op dit moment.
photo_2021-01-07 20.54.49.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Wat is het doel van de klimaatfolie? Want je gaat ventileren tussen isolatie en dakbeschot. Daarmee impliceer je dat deze ruimte (zwak) geventileer wordt. Dus overgaan naar een dampdichte folie aan de warme zijde zou moeten kunnen.
 

rvanzon

  • #3
@Walker Bedankt voor je antwoord. Ik lees overal dat een dampdichte laag erg belangrijk is, vandaar de klimaatfolie. Zoals:

plat-dak-isoleren-binnenzijde



Ik begreep om vocht vanaf het warme-gedeelte tegen te houden.
Maar nu denk ik dat de aluminium-laag van de glaswol problemen op kan gaan leveren.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Daarvoor volstaat een eenvoudige dampdichte folie. Een klimaatfolie is wat anders. Klimaatfolie wordt veelvuldig toegepast als er zich een dampremmende laag aan de buitenkant bevindt bij een bepaalde constructie.
 

rvanzon

  • #5
@Walker ok, bij Gamma (en andere sites) raden ze klimaatfolie aan voor de vochtregulerende werking: https://www.gamma.nl/klusadvies/a/plat-dak-isoleren-binnenzijde

Maar nu lijkt me dat de aluminium-laag van de glaswol dit dan tegengaat werken.

Ze raden ook aan om de glaswolplaten strak tegen het dakbeschot te plaatsen. Best verwarrend alle verschillende manieren...
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Even bij het begin beginnen.
Hoe is de dampdichtheid van het platte dak en van die 10 cm spouw.
Walker stelt wel "... dat deze ruimte (zwak) geventileer wordt. "
maar is dat ook zo?

Als dat zo is prima, als dat niet zo is, dan sluit je vocht op. Met mogelijk nare gevolgen.

Die alu laag is geen probleem, pak een prikroller voor behang, leef je uit en het is een damp open laag geworden.

ps. een rd-waarde van 4 (eigenlijk een stukje minder want de balken zijn koude bruggen en dat scheelt. Als ik zo snel gok zie ik dat 15% balk is, dat verlaagd je totale Rc ongeveer een vol punt) is zonde. Het is nauwelijks extra werk om er nog 10 cm bij te doen..
 

rvanzon

  • #7
@Jackd bedankt voor je antwoord.

Jackd schreef:
Walker stelt wel "... dat deze ruimte (zwak) geventileer wordt. " maar is dat ook zo?
Als dat zo is prima, als dat niet zo is, dan sluit je vocht op. Met mogelijk nare gevolgen.
Aan beide kanten van de balken is ruimte, dit loopt ook door naar de andere kamers. Het is dus niet opgesloten, lijkt me.

Dus jij raad aan 10 cm extra glaswol te plaatsen over de huidige glaswol en gaten te prikken in de alu-laag? En daaronder dus de klimaatfolie tegen vocht?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Die oude PUR isolatie waar zat deze precies. Lag deze op het oude plafond zonder een folie daaronder.
 

rvanzon

  • #9
@Wgb bedankt voor je reactie.

De oude isolatie zat geplakt aan de bovenkant. Zonder folie. De isolatie was origineel (uit 1960/1970 denk ik). Echter, de vorige bewoners hadden de gipsplaten direct op de balken geschroefd zonder latten. Gezien er altijd een grote naad heeft gezeten tussen de gipsplaten en de muur, ter grootte van een lat-dikte, denk ik dat er origineel wel latten hebben gezeten. Of daar folie op zat weet ik niet.

Er zijn altijd vochtproblemen geweest in het huis, niet specifiek boven het plafond. Maar de oude situatie is niet echt betrouwbaar, denk ik.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
Als er verder niks mis mee was, had ik die oude pur lekker laten zitten, dat was gratis isolatie. Maar dat maakt nu verder niet meer uit, misschien kom je het nog een keer ergens tegen.

" Aan beide kanten van de balken is ruimte, dit loopt ook door naar de andere kamers. Het is dus niet opgesloten, lijkt me "
Dat maakt het juist ingewikkeld:
Die luchtspouw wordt koud, want het zit aan de koude kant van de isolatie.
Warmte en vocht uit de andere ruimtes trekken die kant op en het vocht kan condenseren tegen het dak.

Ik denk dat je de verbindingen met de andere ruimtes damp dicht hoort te maken. Of alles isoleren en er één geheel van maken.
(dit is wel zo ongeveer de grens van mijn isolatie kennis)

ps. die alu laag trek je eventueel toch redelijk makkelijk van de wol af?
Dat is misschien beter dan gaatjes. Dan alles iets naar boven en een laag erbij.
 

rvanzon

  • #11
Ik heb besloten om het glaswol te verwijderen en elders in het huis te gebruiken als muur/geluidsisolatie. Dan zal ik PIR-platen plaatsen op de plek waar voorheen de PUR-platen waren. Gezien dit al zo was, lijkt me dit de laagste risico op vocht. Dan latten op de balken voor beluchting gevolgd door Agnes-platen. Misschien daarboven nog het klimaatfolie, voor de zekerheid.

@Walker @Wgb @Jackd bedankt voor jullie hulp en tijd!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu