Verfdeuren bekleden met fineer

Paul Boelen

  • #1
Verfdeuren bekleden met fineer?

In onze jaren 70 woning werden al de binnendeuren op maat gemaakt met speciale kozijnen. De kozijnen zijn in bleek hout en waren altijd geschilderd. Ik wil het hout terug naar boven halen wat goed lukt met een verfbrander.

Helaas zijn de deuren zelf eenvoudige hardboard deuren (met gladde bovenkant). Heeft iemand enkele suggesties om de deuren qua look terug aan te laten sluiten met de houten kozijnen?

Bedankt voor de ideeën
 

Kees61

  • #2
Ik denk dat het voordeliger is om kant en klaar gefineerde deuren te kopen.
Als je de oude deuren wilt laten fineren, dan moet alle verf er af en de deuren moeten goed vlak zijn. Meestal zijn ze gekrompen aan de kanten bij de latten.

Je zou eigenlijk latten moeten aanlijmen aan de kanten, van hetzelfde hout als de fineersoort en daarna de deuren moeten laten schuren door een breedbandschuurmachine, zodat ze overal even dik zijn (klos in het gat doen waarin het slot zit). Daarna kan je ze laten fineren.

Ik denk dat het verkeerde zuinigheid is om de oude deuren te gebruiken, maar zie iemand te vinden met een fineerpers en vraag daar advies. De man die het er (goed) op moet persen, weet wel hoe je het moet voorbereiden.
 

Paul Boelen

  • #3
Dank voor je reactie

Bij navraag bij een groothandel in deuren adviseert men om altijd de deuren samen met de kozijnen te vervangen

Is het eventueel toch mogelijk om enkel de deuren te vervangen en de bestaande kozijnen te houden

Hoe ga je dan te werk?
 

Kees61

  • #4
Natuurlijk kan je ook alleen de deuren vervangen.
Je moet dan wel zelf het slot en de scharnieren er in maken (dat moet men dan niet aan de fabriek doen!)
Als kozijnen compleet met deuren geleverd worden, dan zullen ze ook wel afgehangen zijn, maar dat moet je nu dus zelf doen.

Je moet de juiste maten opgeven. Eigenlijk zou je iedere deur moeten nameten. Of liever de dagmaat van de kozijnen. De deuren zou ik 3 mm kleiner bestellen. Je moet de rest dan passchaven als je de deuren gaat hangen. Aan de sluitkant een beetje arm schaven.

Als je de deuren erg veel te breed bestelt dan moet je er teveel af halen met de kans dat je de lat aan de zijkanten er compleet af haalt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu