Verf waar een hete pan op gezet kan worden?

Mikumiku

  • #1
Hoi allen,

Wij zijn onze keuken aan het verbouwen en op een groot deel van het nieuwe aanrecht komt een coating die vrijwel alles behálve directe hitte kan hebben. Nu kan ik een hoop oplossen met onderzetters of een houten plank o.i.d., maar er gaat natuurlijk een tijd komen waarop ik een hete pan direct van het fornuis of gloeiend rek direct uit de oven snel ergens kwijt moet kunnen...

Het oppervlak van het keukeneiland moet nog bepaald worden, het liefst zou ik daar daarom een oppervlak van maken dat tegen directe hitte kan. Om een lang verhaal kort te maken, is het idee om de basis van hout te maken, hier een gekleurde hittebestendige lak overheen te smeren/spuiten en af te werken met een transparante hittebestandige lak. Dat laatste omdat ik tussen de twee lagen nog hele kleine gekleurde spikkeltjes/vlokjes wil verwerken, maar dat terzijde.

De vraag is nu: is er een verf of lak die geschikt zou zijn voor dit doel? Ik heb een aantal opties gevonden, die tot 600 of zelfs 800 °C bestand zijn, maar ik heb geen idee hoe heet de bodem van een pan kan worden tijdens het koken en of deze verven ook tegen directe hitte kunnnen. Ze worden geadverteerd als verf voor uitlaten en motoren, waarbij de temperatuur volgens mij geleidelijker oploopt.

Overigens zullen we straks op inductie koken en gaat mijn voorkeur uit naar een pot verf, geen spuitbus. Ook advies voor het hout eronder is welkom. :)

Ik hoor graag of er tips zijn!

Alvast bedankt,

Milou

PS: ik ben ook aan het kijken naar andere oppervlaktes (tegels, formica-achtige afwerking, natuursteen, etc.), maar zoek nu specifiek naar verf voor dit project.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Tot 300 graden veel heter zullen de pannen niet worden in de keuken.
Zelf zie ik dit als een slecht ontwerp. Water, zeep enz. die opdrogen op dat blad laten gauw hun sporen achter.
Een beetje slijtvast zijn zou ook in je lijstje moeten staan.
 
  • Like
Waarderingen: Walker en Mikumiku

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
pannen worden ongeveer even heet als de inhoud.
 
  • Like
Waarderingen: Mikumiku

Mikumiku

  • #4
@Wgb Ja, dat telt inderdaad ook mee. Maar ik ga er vanuit dat lak die sterk genoeg is om flinke hitte te weerstaan -zo te zien zijn dergelijke lakken vaak ook geschikt om buiten te gebruiken, op barbecues e.d- ook wel tegen een krasje kunnen. Echter lijken die alleen bedoeld voor op een metalen ondergrond, dus daar kan ik ook nog naar kijken als mogelijk basismateriaal.

Overigens vind ik het geen probleem als het naar verloop van tijd slijtage vertoont, dat hoort nou eenmaal bij een huis waar in geleefd wordt. In het ergste geval zal ik het proces over een paar jaar nog een keer moeten herhalen of het oppervlak vervangen voor wat anders.

Ik ga bovenstaande sowieso eerst uitproberen en testen op een klein stukje hout/metaal/etc., dus voorlopig wordt er nog niets daadwerkelijk in de keuken neergezet.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Er zijn keuken bladen die wel tegen een hete pan kunnen dus neem een goed blad vaan heel de keuken.
Ga niet liggen klungelen met zelf een blad te gaan schilderen, en dan het andere blad van een ander materiaal, dat ziet er ook niet uit.
Wen je zelf ook aan om eerst een onderzetter op het blad te zetten, en dan pas een pan of ovenschaal daar op te zetten.

Wil je helemaal geen risico nemen, pak dan net zoals in bedrijfskeukens een RVS blad.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Neem gewoon een granieten / hardstenen werkblad.
 
  • Like
Waarderingen: Mn22 en Peter

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu