Vereffenen kranen

Naakal

  • #1
Goedemorgen,

Ik heb al vele topics en sites gelezen maar nergens kan ik een duidelijk antwoord over de volgende vragen vinden.

We hebben in onze badkamer kunststof leidingen met een metalen binnenkant. Vereffenen daarvan gebeurd momenteel op de koude leiding van 1 wastafelkraan. We hebben echter 2 wastafelkranen, 1 douchekraan en 1 badkraan. Alle muurplaten zijn van metaal.

1) Is vereffenen op alleen de koude leiding van de ene wastafelkraan voldoende, of moeten we op alle koude leidingen van alle kranen vereffenen?
2) Mag ik daarbij doorlussen?
3) Is het eromheen draaien van de aardedraad op de muurplaat + het ervan vastzetten met een klemkoppeling op een vervolg flexibele metalen leiding voldoende?

Alvast heel erg bedankt!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Als het een kunststof leiding is dan hoef je die doorgaans niet te vereffenen. De rubbers in de perskoppelingen onderbreken de alu laag en dus geleidt de leiding niet.

Anders;
1. Alle waterleidingen moeten vereffend worden. Een geleidende doorlopende leiding hoef je maar 1x te vereffenen.
2. Nee. Iedere blanke vereffeningsdraad moet direct naar het CAP.
3. Nee, erom heen draaien is niet deugdelijk bevestigen. Je moet een klem gebruiken.
 

Naakal

  • #3
Bedankt voor je reactie @Vonken_trekker. Het is inderdaad kunststof en ook verbonden met kunststof perskoppelingen. Binnenin zit echter wel metaal.

1. Ik begrijp dus dat 1 kraan voldoende is. Of eigenlijk zelfs niet eens hoeft.
2. Hoe zit dat dan met draden die via de aardemat zijn verbonden met een aardverbindingsklem (aarddraadverbinder) en vanaf die mat bijv. de drain verbinden?
3. Ik zou hem dan eenmaal draaien om de muurplaat en dan bevestigen met een klem aan de flexibele slang.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Naakal schreef:
en vanaf die mat bijv. de drain verbinden?
Dat mag dus niet. Iedere draad gaat apart en direct naar CAP.
 

Naakal

  • #5
Duidelijk. Dank je.
 

Naakal

  • #6
Toch nog een vraag.

De kranen zijn aangesloten met kunststof leidingen met aluminium binnenmantel en ze zijn gekoppeld met px kunststof koppelingen. Dat zou dus niet moeten geleiden. Maar de kranen zelf zitten wel met een muurplaat vast in een betonnen muur. Moeten ze dan wel worden vereffend?

En zo nee, waarom de kranen dan niet, maar een drain wel. Een drain zit nl. ook aangesloten op een kunststof buis (de afvoer).

Alvast bedankt.
 

Naakal

  • #7
En hetzelfde voor de afvoer van het bad. Waarom hoeft de badafvoer doorgaans niet te worden vereffend, maar de douchedrain wel?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Omdat de drain in de dekvloer ligt.
En een stalen bad, moet je ook vereffenen maar een kunstof bad weer niet.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Naakal schreef:
Moeten ze dan wel worden vereffend?
Nee, je hoeft ze enkel te vereffenen als de leidingen geleiden.

Naakal schreef:
waarom de kranen dan niet, maar een drain wel.
Omdat de drain in de vloer ligt en door die vloer bijv. ook elektra leidingen lopen. Bovendien sta je met je natte voeten op de vloer, niet op de muur.

Naakal schreef:
Waarom hoeft de badafvoer doorgaans niet te worden vereffend, maar de douchedrain wel?
Omdat de badafvoer van pvc niet geleidt en een rvs douche drain wel.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Je hoeft in de doorsnee badkamer enkel de vloer, de douche drain en de radiator te vereffenen. Of je moet inderdaad een stalen bad hebben of koperen leidingen.

Als je wat meer vertelt over jouw badkamer dan kunnen we je prima vertellen wat wel of niet vereffend moet worden.
 

Naakal

  • #11
Wederom enorm bedankt! Ben er erg mee geholpen. De situatie is dat we stabille kunststof leidingen hebben met een aluminium kern. De leidingen zijn vertakt d.m.v. px kunststof koppelingen.

Wat er allemaal in komt:
  • Een douchekraan met metalen muurbeugel op een betonnen wand.
  • Een badkraan met metalen muurplaat op een betonnen wand.
  • Twee wastafelkranen met metalen muurplaat op een cellenbeton wand, met in die wand wapening.
  • Rvs douchedrain.
  • Kunststof bad met metalen poten en chrome/rvs afvoer.
  • Metal stud frame met inbouw wc.
  • Stalen deurkozijn ingang badkamer.
  • Aluminium douchecabine.
Volgens mij dien ik dan te aarden:
- De douchedrain
- Metal stud wand
- Eventueel 1 van de wastafelkranen; is het erg als die voor de zekerheid worden vereffend?

Een aardnet en CAP liggen er al.

Klopt dat? En wat als de bad- of douchekraan toch geleiden?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Klopt ja. Het beste kun je aan de loodgieter vragen of er al ooit bij hem is gemeten of die leidingen geleiden. Officieel moet je het meten maar dan ben je wellicht al te laat. Loodgieters weten vaak wel of hun leidingen geleiden of niet; die komen dit vraagstuk in iedere badkamer tegen die ze maken
 

Naakal

  • #13
Oke, super bedankt. Vereffen je meteen alle kranen als je er 1 vereffend, of wat is de reden dat de ene keer een kraan voldoende is en de andere keer alle kranen moeten?
 

Naakal

  • #14
De loodgieter is momenteel niet bereikbaar, waardoor dat lastig te achterhalen is. Daardoor vind ik het lastig te bepalen of ze nu wel of niet zullen geleiden. Kan het kwaad om de douchekraan en badkraan voor de zekerheid ook aan te sluiten? Kan je een niet geleidend deel door te vereffenen alsnog geleidend maken/onder stroom zetten?
 

Naakal

  • #15
Een aanvullende vraag.

Wat is eigenlijk de reden dat een inbouwreservoir niet geaard hoeft te worden, maar een metal stud wand wel? Beiden worden weggewerkt en zijn niet aan te raken.

En hoe komt het dat je in de doorsnee badkamer alleen de door jou (@Vonken_trekker) genoemde zaken hoeft te vereffenen, maar je tegelijk overal leest dat je ook 1 of meerdere kranen zou moeten doen? Is dat in het kader "voor de zekerheid"?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #16
Metal stud is niet aanraakbaar en hoef je niet te vereffenen. Zelfde geldt voor het inbouwframe.

Waarom zou je een kraan willen vereffenen als die is aangesloten met niet geleidende leidingen? Hoe moet die dan volgens jou een ander potentiaal krijgen dan de rest van de ruimte?
 

Naakal

  • #17
Bedankt dat je telkens de tijd neemt on te reageren. Echt top.

Qua inbouwreservoir zat ik te denken als de bouten van de pot vrij zouden zitten en je die aan zou raken dat het wellicht nodig zou zijn? Zelfde voor het metal stud frame, als je daar bijv. een plank of handdoekhaak aan ophangt en de schroef daarvan in de metal stud zit. Ik dacht dat alle metalen delen vereffend moesten worden, binnen of buiten zicht, vandaar.

Wat betreft de kraan, meer in de vorm van mocht de leiding onverhoopt toch geleiden (of kan dat zeker niet met die kunststof koppelingen?) of het water daarin geleiden, of de betonnen wand waar je dan net tegenaan leunt, dat je het daarvoor zou moeten vereffenen. Want ik lees ook verhalen water zelf ook kan geleiden. Maar dat is dus veel te ver gezocht?

Waarom zou ik dan 1 kraan voor de zekerheid wel moeten vereffenen (want de leiding zou niet geleiden en de koppelingen ook niet)?
 

Naakal

  • #18
En ook in de vorm van wat als de kraan na dichtleggen van de badkamer toch blijft te geleiden en het potentiaal niet vereffend blijkt? Of kan dat niet? Omdat ik veel verhalen lees van mensen die aanraden flex buizen met metalen omhulsel binnenin toch voor de zekerheid te aarden...
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #19
Water geleidt niet. De norm schrijft zelfs voor dat je de leidingen mag meten zonder water erin.
 

Naakal

  • #20
Oke. Dus de metal stud en inbouwreservoir hoeven niet vereffend te worden. Tevens ook geen enkele kraan. Alles vereffenen mag natuurlijk wel, maar is niet nodig.

De kranen kunnen ook niet via de betonnen wand geleiden. Dus dan blijft uiteindelijk alleen de drain over om te vereffenen, klopt toch?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu