Potentiaal vereffenen

Joop pastoors

  • #1
Beste medeklussers,

Ik heb een paar vragen over het potentiaal vereffenen van de badkamer. Ik heb hierover al eerder wat gevraagd, maar was toen in de veronderstelling dat het gelijk stond aan aarden. Inmiddels na wat speurwerk op dit forum weet ik beter, wat een geweldig hulpmiddel toch......

Maar ik had wat vragen, namelijk:

1: Moet het centraal aardpunt (verzamelblokje) ten aller tijde bereikbaar zijn voor controle? Ik wil deze namelijk onder het bad plaatsen (tegen het houten frame). Ik heb daarin een tegelluikje gemaakt. Dit tegelluikje is te verwijderen, alleen moet dan de kitlagen worden doorgesneden. Dus ter controle is dit dus niet zondermeer mogelijk. Een andere optie voor het plaatsen hiervan weet ik niet, want dan zou die in het zicht komen, wat ik dus absoluut niet wil.

2: Hoe moet ik de wandcontactdoos, elektrische schakelaar of hallogeen spot aansluiten op het centraal aardpunt? Of is alleen de aarde (koperen draad groen/geel) uit het stopcontact voldoende?

3: Ik heb een koperen draad (groen/geel) die rechtstreeks naar de aardpen in de meterkast gaat. Is het verstandig om deze aan te sluiten op het circuit? Of is dit juist onverstandig?

4: Ik heb een schema gemaakt (zie onder) is dit juist? Punt 2 is niet opgenomen, moet dit wel?


5: Hoe mag ik het aardnet in de vloer verbinden met het centraal aardpunt? Mag ik de vertinde koperen draad om het net heen wikkelen of is er een speciale koppeling voor?

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. In ieder geval bedankt voor jullie moeite.

Groeten Joop
 

Fiesiekus

  • #2
  1. Hij is inspecteerbaar en controleerbaar door het luikje te verwijderen; lijkt me daarme oke.
  2. Alleen een WCD-aarde opnemen.
  3. Het CAP wordt aangesloten op de aarde in de centraaldoos;
    niet via een aparte draad naar de hoofdvereffeningsleiding
  4. Schema = correct; je aardt echter de radiator, niet de CV-buis. Dus ook aarde WCD met CAP verbinden.
  5. Daar zijn speciale aardnetklemmen voor. De installateur heeft ze voor 'n paar kwartjes in z'n verzameldoos liggen (althans de dorpsintallateur hierzo).

Bad en douchebak zijn niet van metaal?
 

Joop pastoors

  • #3
Bedankt voor je snelle reactie. Het is bijna geheel duidelijk, op het volgende na.

1: Is het onveilig als ik het CAP rechtstreeks verbind met de aarde in de meterkast? Of is dit alleen onnodig? De draad is al gereed en eigenlijk is het geen moeite om deze aan te sluiten.

2: Ik heb geen radiator in de badkamer (vloerverwarming wel). Maar er lopen wel leidingen van de CV onder het bad en boven het verlaagd plafond, die rechtstreeks naar de radiator in de kamer ernaast gaan (30 cm afstand tussen radiator en punt op de leidingen). Omdat de leidingen onder het bad lopen en zeer dicht bij het CAP bevinden, is het geen moeite om ook deze te verbinden. Mij lijkt het extra zekerheid die geen onveilige situatie opleverd.

3: Je noemt een aardnetklem, echter heb ik hiervoor al geruime tijd gegoogled en kan deze niet vinden. Weet jij toevallig niet de naam van dit dingetje? Anders maak ik zelf wel een klemmetje van RVS als dat toegestaan is.

4: Als ik de kranen wil aarden die in de muur zijn bevestigd (er komen alleen 2 draadeinden 1/2'' uit de muur). Hoe moet ik deze dan bevestigen? Ik neem aan dat ik de aardklemmen niet in de muur mag wegwerken. Er steken immers geen leidingen uit de muur waarop ik ze kan bevestigen?

Alvast weer bedankt voor de reacties.

Groeten Joop
 

Joop pastoors

  • #4
Ik heb geen douchebad. Ik maak zelf een verdiepte douchebak in het tegelwerk. Hier plaats ik wel een stalen hoeklijn als nette scheiding. Deze wordt in de cement dekvloer ingestort, moet ik deze ook verbinden? Ik leg deze rechtstreeks op het aardingsnet, dus dat lijkt mij akkoord.

Ik heb een kunststof bad, dus dat is geen probleem.
 

Fiesiekus

  • #5
Over de draad vanaf CAP naar de hoofdvereffeningsleiding , kan spanningsverschil ontstaan (kleine kans). Daardoor dus spanningsverschil tussen de echte aarde en de vereffende delen in de badderkamer. Daarom het voorschrift die verbinding zo kort mogelijk te houden:dus direct van CAP naar de aarde in de centraaldoos.

Als die hoeklijn zich "binnen" het aardnet bevindt, is het geen vreemd geleidend voorwerp en hoeft niet in de vereffening opgenomen te worden.

Zo'n klem lijkt op een radiatorklem: met een open bekje dat je op de raster schroeft; meet even de rasterdikte van het net en loop met die maat naar de installateur.

De H2O-leidingen kan je op een willekeurig punt, bijv. onder het bad of onder de wastafel, vereffenen. Als ze in de badkamer allemaal met elkaar verbonden zijn, zet je 1x klem op de koud- en 1x klem op de warmwaterleiding.
 

Joop pastoors

  • #6
Begrijp ik het goed dat ik dus alleen 1 warm en 1 koud waterleiding hoef te vereffenen. Dus als ik het alleen onder de wastafel doe (dus niet bij het bad- en de douche kraan) is dat voldoende?

Alle leidingen komen op één punt de badkamer binnen en worden in de badkamer vertakt.

Groeten Joop
 

Fiesiekus

  • #7
Zijn die 3 leidingen in de badkamer heel goed met elkaar verbonden (bijv. met hardgesoldeerde verbindingen in de vloer) ?
Alle leidingen komen op één punt de badkamer binnen en worden in de badkamer vertakt.

Edit:
Alle leidingen komen op één punt de badkamer binnen en worden in de badkamer vertakt.
Dan vereffen je op dat punt beide leidingen. En klaar is ome Joop.
 

Joop pastoors

  • #8
De leidingen komen via een standaard rood koperen buis in het verlaagd plafond de badkamer binnen. Vanuit daar worden ze vertakt.

Ik heb voor iedere kraan één koud en één warm waterleiding (wicu met mantel) in zijn geheel (dus zonder koppelingen) eerst tegen het plafond aan (wordt weggewerkt in het verlaagd plafond) en vervolgens via de muren (ingefreesd). Zodoende heb ik dus alleen kans op lekkage bij de kraan of het verbindingsstuk in het verlaagd plafond.

De verbindingspunten worden allemaal gesoldeerd, met messing verbindingen. Ik heb redelijk wat buizen omdat ik zo weinig mogelijk koppelingen wil om de kans op lekkages te minimaliseren.
 

Joop pastoors

  • #9
Ik begrijp dus goed dat het volstaat om op één punt de warm- en koud waterleiding te vereffenen. Ik doe dat bij de wastafel omdat ik het dan kan wegwerken in het meubel. Omdat alle leidingen met elkaar in verbinding staan in de badkamer is één punt voldoende en hoeft niet iedere kraan apprt te worden opgenomen in het circuit.
 

Fiesiekus

  • #10
Denk nou eens na: die 15 mm rond-koper-pijp heeft een effectieve koperdraaddiameter van 40 mm2 en een lengte van 5 meter of zo.

Reken eens uit wat een giga-stroom daardoor moet lopen om een gevaarlijk spanningsverschil te creëren tussen het vereffeningspunt en de kraan. Als je die stroom via een gewone 2,5 mm2 zou moeten afvoeren, is die laatste allang gesmolten.

Dus de koper-H2O-leidingen zijn a.h.w. de vereffeningsleidingen. Maar wel dus én warm- én koudwater vereffenen.
 

Joop pastoors

  • #11
Ok, het is mij helemaal duidelijk. Mijn dank is groot voor jouw adviezen.

Groeten Joop
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
20
23
2

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu