Vereffenen en/of aarde radiator

Beste medeklussers,
Ik heb in de badkamer een nieuwe radiator geplaatst en die wil ik koppelen d.m.v van alupex leidingen via een knelkoppeling op metalen cv pijp. Nu vond ik het onderstaande bericht op dit forum. Geldt dit ook voor radiatoren?? De knelkoppeling zoals hieronder beschreven heb ik al gevonden dus inclusief de teflon ring waarover wordt geschreven. De CV pijp waaraan ik koppel heeft wel een aarddraad bevestigd. Nu begrijp ik dat de radiator niet geaard/vereffend hoeft te worden zolang er geen elektrische verbinding is tussen de metalen pijp en de kunststof/alupex pijp. Is deze conclusie correct?? Dat zou mij veel werk schelen.
Alvast bedankt.

Het valt of staat met het soort koppelingen dat je gaat gebruiken.
messing perskoppelingen en knelkoppelingen kunnen wel geleiden via de alu mantel.
Het ene merk heeft er wel rekening me gehouden het andere merk niet.
Je kunt dit vaak zien en met name bij de knel overgangen van alupex naar knel, bij de betere merken licht hier een teflon tussen ring in welke voorkomt dat het alu met het messing in aanraking komt.
 
Sommige klussers blijken volgens dit forum toch een vereffening aan te brengen wanneer er een nieuwe radiator die d.m.v alupex buizen aangesloten wordt m.a.w er is geen elektrische verbinding. Dit onder het motto "baadt het niet, schaadt het niet". Dat bracht bij mij de volgende gedachte op. Stel ik koppel een alupex buis aan een messing knelkoppeling en ik snij van de alupex een stukje kunststof af zodat het aluminium vrijkomt en tegen de messing knelkoppeling gaat zitten. Heb ik dan ook een vereffening gemaakt waarbij ik uiteraard begrijp dat de aluminium verbinding veel te dun is. Kan iemand mij deze "kromme gedacht" misschien bevestigen of onmiddellijk als dom geleuter naar de prullenbak verwijzen??
 
Je wilt dat aluminimum helemaan niet blootleggen dat vreet dan helemaal weg.

Je wil dat elk geleidend oppervlak/deel verbonden is met elkaar zodat er tussen die aanraaknare delen geen potentiaal verschil kan ontstaan, dat is alles.

Als een vreemdgeleidend deel zo is geplaatsy dat deze onmogelijk omder apanning kan komen hoeft het niet.
In geval van een radiator kunststof ophangbeugels en kunststof leidingen.
Helaas moet je achteraf kunnen aantonen dat de kunstof leidingen niet voor potenriaalversleping kunnen zorgen.
 
Dankjewel Headhunter. Er blijft voor mij nog één vraag staan, misschien kunt u die ook verhelderen. Wat bedoelt u precies met "achteraf aantonen dat kunstof leidingen niet voor potenriaalversleping kunnen zorgen."?? Moet je dat doen ingeval van calamiteiten zoals ongevallen, brandschade etc vanwege verzekeringen of heeft het meer te maken met installatie keuringen en/of bouwkundige opleveringen??
 
Bij oplevering moet je een inspectie uitvoeren volgens nen1010.
Daarin moet jij dat aantonen.
Na een ongeval ben je te laat en moet je aantonen dat je bij oplevwring de vereiste metingen hebt gedaan
 
Jeetje, dat lijkt mij wel erg ambtelijk. Er is hier geen oplevering, ik moet gewoon een radiator vervangen omdat de oude op doorrotten staat en aangezien de aansluitingen van de nieuwe niet overeen komen zal ik een paar pijpen moeten verlengen//verleggen. In ieder geval heb je helder gemaakt waar de schoen wringt. Nogmaals dank hiervoor.
 
Jij vraagt naar vereffening en het aantonen van correcte aanleg.

Dat is natuurlijk niet van toepassing op het vervangen van een radiator maar de vereffening moet wel correct.

Je hoeft de buis ook niet te vereffenen maar de radiator als deze niet geïsoleerd is opgesteld dat is alles.

Als je stelt dat deze geisoleerd is opgesteld moet je dat achteraf kunnen aantonen.
 
Uiteindelijk maar eieren voor m'n gekozen en de radiator d.m.v metalen leidingen aangesloten op de rest van de installatie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan