Verdeling tegelwerk rondom inbouwreservoir

Witse055

  • #1
Hallo klussers,

ik wil het tegelwerk rondom een inbouwreservoir gaan uitvoeren maar heb een vraag over de verdeling van de tegels rond de bovenkant van het reservoir. Tegen de vloer zal ik uiteraard pastegels gebruiken.
Voor de wand gebruik ik 25x20 tegels.

Ik denk nu aan de volgende 2 opties:
1. Tot aan de bovenrand van de ombouw volle tegels, rekening houdend met een voeg van 3 mm, dan een hoekstrip en daarna bovenop tot de achterwand tegelen. Hierdoor kan ik aan de zijwanden tot dezelfde hoogte als de ombouw met volle tegels werken. Dit zou dan de laatste tegelrand kunnen zijn maar dan heb ik op de ombouw dus geen tegelwerk aan de zijkant/achterkant. Voordeel is dat ik ook op het reservoir tot bovenaan werk met volle tegels en dat staat beter. Nadeel is dat de bovenrand van het tegelwerk aan de zijkanten iets lager ligt dan op de ombouw door de tegels die daar op liggen. Staat misschien minder fraai, je hebt geen rand maar de wanden hebben volle tegels tot bovenaan.
2. Aan de zijkanten hoger tegelen dan de ombouw zodat ik een rand kan tegelen op de zijkanten en achterkant van de ombouw gelijk aan de hoogte van de zijkanten. Gezien de maten wordt deze rand ongeveer 6-7 cm als ik de zijwand een pastegel van bijna 25 cm maak. Als ik een hogere rand wil moet ik spelen met de pastegels die dan door een extra tegelrij juist weer klein wordt en dat zal ook niet echt goed staan. Nadeel bij deze opzet is dat de bovenste tegels tegen de wand van het reservoir dus ook pastegels worden wil ik ze gelijk houden met de zijwanden. Dat staat misschien een stuk minder fraai want daar kijk je wel tegenaan.

Ik kan de hoogte van de ombouw overigens nog ophogen om beter op maar uit te komen, vooral voor optie 1 handig om ook de pastegels bijna 25 cm te houden.

Wat is gebruikelijk bij deze constructies? Iemand hier advies voor?

Hieronder een foto van de huidige situatie,
Winfried


[/list]
 

Ralph

  • #2
Normaal begin je met een hele tegel vanaf de vloer en pas je om het toilet de stukken er omheen.
Je had de toilethoogte iets op kunnen trekken naar ong. 126 cm om op tegelmaat uit te komen maar dat is met hout wel een heel precies meetwerkje in tegenstelling met als je je toiletkast had in gemetseld.
Een paar mm verschil met hout en het past al niet meer.
Dus ik zou er omheen snijden zodat je nog iets kan marchanderen, dat moet je toch ook al met de aansluiting aan de zijwanden.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
Overigens wel goed ingebouwd toilet. Randen afgekit en achterkant van het hout in de verf gezet. Netjes hoor.
 

Witse055

  • #4
Bedankt voor de reactie (en het compliment :lol: ), ik probeer het zo gedegen mogelijk te doen, straks kun je nergens meer bij nietwaar..
aan de vloer moet ik door verloop, houten ondervloer en ietwat scheve wanden, rekening houden met wat snijwerk. Ik ga voor de optie met snijwerk aan de bovenkant van de achterwand waardoor ik automatich een rand kan maken boven op de ombouw van 6-7 cm. Ik zal wel een foto plaatsen als het klaar is..Winfried
 

Stax

  • #5
Misschien een alternatief:

Je ombouw met volle tegels van boven naar beneden uitzetten. Dan eindig je beneden dus met een pastegel (niet erg als het meer dan halve hoogte tegel is). Vanaf de bovenkant van je ombouw weer met volle tegels naar boven werken. Dan eindig je dus ook boven met een pastegel. Dit doortrekken op de wanden.

Op deze manier heb je wel boven en onder pastegels, maar dat hoeft niet lelijk te zijn en je wanden en ombouw lopen in elk geval mooi met elkaar in de pas.

Overigens heb ik zelf niet met hoekstrips gewerkt (vind ik lelijk) maar met een zegelzaagmachine alle hoeken onder verstek gezaagd. Ondanks dat ik een goedkoop diamantzaagblad had (waardoor de rand wat is gaan schilferen) is het na het afvoegen toch een prachtig resultaat geworden. Ziet er heel professioneel uit.
 

Witse055

  • #6
Nog bedankt voor de nieuwe tip, ik ga zelf wel werken met strips ook aan de bovenkant van de tegels. Inmiddels heb ik alles betegeld en de pot gemonteerd. Ik moet nog e.e.a. afwerken maar het werkt tenminste al! Misschien niet de mooiste oplossing, anderen zullen best beter tegelwerk hebben maar ik ben er tevreden mee (als beginnend tegelaar). Uiteindelijk moet ik de wc beneden ook nog een keer doen dus ik heb alvast kunnen oefenen :wink:
Ik zou nog een foto meesturen van het resultaat
 

Stax

  • #7
Goed gedaan joh! Prima resultaat!
 

Ralph

  • #8
Nou, het resultaat mag er wezen hoor, nix mis mee. :D
 

Witse055

  • #9
Bedankt , ook voor de vele tips onderweg bij het monteren van het reservoir! Het was een hele uitdaging, veel denkwerk (vooral bang om het fout te doen) maar uiteindelijk zeer tevreden.
Winfried
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu