Verdachte PVC-koppeling oorzaak lekkage??

Hankezp82

  • #1
allo,

In vervolg op dit topic https://www.klusidee.nl/Forum/topic/kan-dit-lekkage-door-verstopping.130526/ heb ik sinds een paar weken het verlaagde plafond eruit gehaald, nadat er lekkage ontstond in dit verlaagde plafond van de wc als gevolg van een verstopping. We hoopten hierdoor de oorzaak van de lekkage snel te kunnen ontdekken.
Helaas sindsdien geen lekkage meer gehad/sporen van lekkage gezien. Kortom: het lijkt alleen te lekken bij een verstopping (in de verticale standleiding). Wel een verdachte koppeling gezien. Zie bijgevoegd foto's (overzichtsfoto en detailplaatje). Dit is een afvoer van een wastafel, die bovenop de 125 mm afvoerbuis is gemonteerd (hoe is onduidelijk, kan geen betere foto's maken, want buis zit bijna tegen de muur/plafond aan).

Vragen:
1. Zou het kunnen dat hier een lekkage zit aan de bovenkant, waardoor deze lekt als er een verstopping is? En hoe dit op te lossen? Is een beetje lijm er omheen smeren voldoende of moet de buis en aansluiting worden vernieuwd?

2. Heeft een loodgieter apparatuur/gereedschap om een verstopping na te bootsen om de lekkage te vinden? Een paar meter verder in de tuin hebben we namelijk een inspectieplek (Y-stuk in afvoer naar de straat, waar een buis van ca. 40 cm PVC in is gestoken met een los dekseltje). Mijn idee zou zijn om er soort ballon aan een slang in de buis te steken en op te blazen. Vervolgens kranen op verdieping open en buis vol laten lopen.

Ik ben benieuwd of jullie ons verder kunnen helpen, voordat we het plafond weer monteren en afstucen! Dank!

Gr.

IMG_20210103_101601279.jpg IMG_20210103_101610119_MP.jpg IMG_20210103_101644780.jpg IMG_20210103_101920512.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Je kunt door een rook inspectie lekkage plekken ontdekken.
Maar een klemzadel vaak doffe ellende met lekken hij zit boven in en bij een verstopping komt er druk op dan gaat het bovenuit lekken door de druk.
En lap werk helpt niet.
Beter hem er uit halen en dan met een t-stuk aan te sluiten.
ScreenHunter_01 Sep. 01 22.53.gif
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Jouw ballon idee bestaat en heet een opblaasbare rioolafsluiter, die zijn te huur.
Een gewone ballon zal niet sterk genoeg zijn, maar misschien heb je toevallig iets liggen.

Een verstoppping veroorzaken lukt ook wel op een andere manier, wel oppassen de je het weer makkelijk los krijgt en het niet het riool in gaat.
Rook geeft wel minder troep dan water.

Kon je aan het plafond, aan de bovenkant toen je het sloopte, niet zien waar het lekte? Soms zien je een patroon van vuil/stof.
Inderdaad goeie kans dat het dat klemzadel is, maar staar je er niet blind op, anders zal je net zien dat het een gewone koppeling is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu