Veranderen leidingplan CV

Johan33

  • #1
Onze CV ketel (Intergas H22VRTW uit 2001) staat momenteel op de zolder (2e verdieping). De woning is +/- 320m3 en heeft 8 radiatoren.
Zowel aan de voorzijde als de achterzijde van de woning gaan 22mm leidingen omlaag naar de kruipruimte. Op de 1e verdieping zitten aftakkingen voor de radiatoren daar. Vanuit de kruipruimte lopen vanuit CV verdelers (1 aan de voorkant, 1 aan de achterkant) flexibele leidingen naar de radiatoren van de BG.

Het plan:
- de 22mm leiding op de zolder aan de achterkant van het huis van de CV afkoppelen en afdoppen
- de CV verdelers in de kruipruimte dmv flexibele 22mm leidingen onderling verbinden.

Het eindresultaat is dan dat er 1 set 22mm leidingen omlaag loopt naar de kruipruimte en dan weer omhoog naar de zolder. Ik kan me voorstellen dat de radiatoren aan het einde van de leiding wat minder warm zulen worden dan aan het begin (?), maar zijn er verder nadelen aan deze oplossing? Of is het een heel slecht idee, dan hoor ik het ook heel graag.

Overigens; de reden voor het plan is dat de leidingen dwars over de zolder dan kunnen verdwijnen, bovendien willen we in een later stadium de CV ketel naar de schuur verhuizen en dan is het leidingwerk al iets meer voorbereid.

alvast hartelijk dank voor jullie mening!
 

Fiesiekus

  • #2
Je zou kunnen beginne met afdoppen en kijken hoe e.e.a. werkt. Ik vind het overigens een dubieus plan; bij alle CV-installaties die ik heb helpen aanleggen, werden er 2 stuks van 22 mm (aanvoer en retour) naar de radiatoren aangelegd. Maar wie weet.
 

Johan33

  • #3
Ah, kennelijk was mijn uitleg onduidelijk; het is een normaal twee-leidingen systeem (aanvoer + retour) dat vlak na de ketel opgesplitst wordt in twee groepen; een naar de voorkant van het huis en een naar de achterkant. Ongeveer zoals dit plaatje (geleend uit een ander topic):



mijn plan is om 1 'tak' af te koppelen en vanuit de kruipruimte weer aan te koppelen. dan blijft het toch een normaal twee-leindingen systeem (daar is vast een betere term voor)?
 

Fiesiekus

  • #4
Mijn antwoord was onduidelijk. Ik heb geholpen bij het aanleggen van CV's met 2 x aanvoer & retour.

De haalbaarheid van uw plan hangt natuurlijk ook af van de gewenste/geïnstalleerde radiator-vermogens.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Waarom zou je dit überhaupt willen?
Het gaat sowieso slechter werken dan dat het nu doet.
Echter, als je het waterzijdig goed inregeld, dan kan het wel gewoon werken.
 

Fiesiekus

  • #6
Inderdaad, en waarom verhuis je de ketel niet nu meteen naar de schuur en voed je beide strengen via de kruipruimte?

 

Henkvis

  • #7
Uit ervaring weet ik dat het kan (ik heb het nl zelf ook gedaan), maar het hele systeem een beetje knap in te regelen is zeer lastig.
Daar ben ik nog steeds mee aan het stoeien.
 

Johan33

  • #8
Dank voor jullie antwoorden. Ik realiseer me dat het systeem er op achteruit gaat. Het is ook bedoeld als tijdelijke oplossing totdat de CV richting de schuur kan. Om dat te doen moet er eerst nog wat infra (gas + water) naar de schuur gelegd worden en dat wordt nog best een klus. Op deze manier kan ik de leiding op zolder weghalen (loopt nu dwars over de zolder ivm weggehaalde muur) en de zolder verder afmaken. Ivm schaarse vrije tijd moet ik de klussen wat faseren :wink:
Ik denk dat ik het dit weekend maar gewoon probeer, zal nog even laten weten of het bevalt!
 

Fiesiekus

  • #9
Succes met de klus!
 

Johan33

  • #10
De klus zit er op. Het werken met de kunststof leidingen is goed bevallen. Helaas had de winkel niet de bijbehorende schaar liggen, dus ik heb e.e.a. met het stanleymes moeten doen. Niet ideaal, maar alle vingers zitten er nog aan :-)
Het inregelen moet overigens nog gebeuren, maar nu al worden alle radiatoren warm. Bovendien hebben we meestal toch alleen de radiatoren open staan in de ruimte waarin we ons bevinden, dus ik denk dat we niet zo kritisch zijn wat dat betreft.

Ik ben overigens nog wel even zoet geweest met het schoon spoelen van het systeem (6 radiatoren hebben een jaar leeg gestaan..). Is daar nou nog een soort vaste handige aanpak voor?

Nogmaals dank voor de hulp, dat gaf me toch net iets meer vertrouwen om hiermee te beginnen.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #11
Je kunt kunststof leiding (tenminste, met die alu binnenkern) ook snijden met een gewone pijpensnijder.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu