Ventileren van kruipruimte

Jeco

  • #1
Hallo iedereen,

Ik weet niet zeker of ik in de goede rubriek zit, maar aangezien het om ventileren gaat, daar gaan we dan:

Wij wonen in een bungalow (veel vloeroppervlakte) met een goed begaanbare kruipruimte. Hoogte varieert van zo'n 65cm tot 140cm. Een aantal kamers hebben een cement dekvloer in de kruipruimte. Andere kamers zijn later aangebouwd en hebben daar een zandvloer in de kruipruimte. De kamers zelf hebben een houten vloer.

De muren zijn onlangs voorzien van EPS parels. Daarbij hebben we rondom 10 extra ventilatiegaten naar de kruipruimte gemaakt van 60mm.

Ik merk dat de ruimtes met een zandvloer vochtig zijn in de herfst/winter. Condens tegen de houten balken en hier en daar ook schimmelvorming tegen de houten planken aan de onderkant van de vloer. Daarnaast ruiken we soms een muffige lucht.

Ik heb twee mogelijke oplossingen in gedachten:

1. Isoleren = ventileren. Voorzie 3 van de ventilatieschachten van een axiaal ventilator die de lucht naar buiten blaast en laat deze via een timer dagelijks een uurtje (ofzo) blazen.

2. Voorzie de zandvloer van een laag EPS parels zodat vocht uit de bodem niet meer omhoog komt. Echter, dat betreft dus toevallig de wat hogere kruimtruimtes (90cm tot 140cm) en ik las dat EPS parels op de bodem dan minder effect zouden hebben. Het zijn wel de meest vochtige ruimtes.

Wat vinden jullie van die oplossingen? Zou dat werken of zijn er betere alternatieven?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
De grond is het koudste deel van de kruipruimte. De vloer het warmst. Warme lucht gaat van warm naar koud. Die parels zorgen ervoor de kou van de grond wordt gehaald en de temperatuur in die ruimte iets omhoog gaat, waardoor er minder transport ontstaat van warm naar koud. Het deel vocht in die warmte stroom moet met zwak ventileren de kruipruimte verlaten en daar niet verzamelen.

Nooit te oud om te leren waar las je dat van die parels

De onderzijde van de vloer isoleren weet je zeker dat je goed bezig bent.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu