Ventilator probleem nefit ecomline hrc 30

jvsteijn

  • #21
Ecomline Classic Hrc 30V hapert en stottert bij opstarten en afsluiten, zonder storingscode

Hallo Squirrel! Heb nu hetzelfde probleem. Mijn ketel is inmiddels 23 jaar oud en werkt met eigen aandacht en onderhoud al die tijd verder prima. Ik ben geïnteresseerd in jouw oplossing.
De gas/lucht verhouding lijkt mij ook een goede suggestie.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #22
Dat kan van alles zijn, een beetje schoonmaken is zeker niet altijd voldoende.
Pakkingen, vervuiling waar je het niet verwacht of nog niet hebt gezocht, lekkage lucht,
verkeerde afstelling enz.
 

jvsteijn

  • #23
Prik eraf, prik erop, reset en het is over :roll:.. of toch niet helemaal.
 

PixelMarlon

  • #24
Ik lees het alweer, ooit de koolmonoxide uitstoot gemeten?
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

jvsteijn

  • #25
De vlam wordt geel als ik de luchttoevoer afdek en is verder mooi blauw. " Een geel-oranje vlam in een gastoestel wijst op een gebrek aan zuurstof. Bij een goede verbranding is deze vlam blauw. " https://www.brandweer.nl/onderwerpen/koolmonoxide/
Ik kan me haast niet voorstellen dat de ventilator stuk is. Maar ik ga hem binnenkort eens testen.
Zou squirrel nog reageren?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #26
Ik zou er niet vanuit gaan dat iemand die vier jaar geleden ooit eens een paar berichten heeft geplaatst hier nog weer komt om jouw vraag te beantwoorden. Dus je zult het waarschijnlijk met ons moeten doen.

De luchttoevoer afdekken en weer openen om de koolmonoxide af te stellen is ongeveer de methode die vroeger bij Lada's gebruikt werd om de carburator in te regelen. Moderne CV ketels en de bijbehorende regelgeving stellen iets nauwkeuriger eisen.

Ik zie twee opties. De ene is een monteur met meetapparatuur langs vragen. Die vindt waarschijnlijk meer zaken die aandacht hoeven dan alleen de gas/luchtverhouding dus dat kan aardig wat kosten.

De tweede optie is om te kijken naar een nieuwe verganger. Beide opties kosten geld, maar gezien de leeftijd van het beestje heb je van de tweede optie waarschijnlijk wel veel langer plezier.
 

jvsteijn

  • #27
Nou, het is toch de ventilator. Het probleem is identiek aan https://www.klusidee.nl/Forum/topic/stotterend-geluid-ventilator-nefit-ecomline-hrc-30h.111071/.

Ik heb de signalen tussen UBA en ventilator maar eens met een oscilloscoop afgeluisterd. Twee paar draden zitten op het signaalblokje aangesloten, met tussen die twee paar draden een enorm spanningsverschil. Die hoge spanning is waarschijnlijk de reden waarom dit blokje is uitgevoerd met 8 aansluitingen, met de middelste 4 ongebruikt. Latere versies van de ventilator (..AF45..) hebben een gemeenschappelijke aarde en voedingspanning, en twee signaaldraden, en een aansluitblokje met 5 aansluitingen.

De twee signalen zelf hebben ook flink wat storing, maar de informatie komt toch duidelijk over. De een lijkt op een spanninggestuurd signaal, en reageert simpel met 2 V aan/uit. De andere lijkt stroomgestuurd, soms een laagfrequente blokgolf (de ventilator werkt dan netjes) of een PWM signaal, kan goed stroomgestuurd zijn omdat er ook een fotokoppelaar op de print zit. Het PWM signaal geeft informatie en de ventilator lijkt daar enigszins op te reageren. Bij de latere uitvoeringen (..AF45..) is het PWM signaal het stuursignaal en het andere signaal een frequentiegestuurd signaal voor het toerental van de ventilator, maar bij deze ziet het er niet zo uit.
De microprocessor is model TMS370C342 van texas instruments, en deze versie heeft een ROM stamp als ik de handleiding goed begrijp, de programmacode is dus niet bij te werken.
En ja de haperingen en het gestotter verzint de ventilator helemaal zelf en zijn niet terug te vinden in de stuursignalen. Zaak gesloten..

Goh terwijl deze ventilator toch de beste poging is wat ik heb gezien totnutoe om iets voor de eeuwigheid te maken. Ik ga maar eens een tweedehands ventilator kopen, en dan volgend jaar (met de verwarming aan) kijken hoe ik deze ventilator uit elkaar kan krijgen en wat er precies aan kapot is. Ik schat het Hall element.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu