Ventilator met hygrostaat

EwoutJansen

  • #1
Hallo, een vraagje over een badkamerventilator.

Onze situatie is als volgt: wij hebben een inpandige badkamer van +/- 22m3. Onze ventilator is defect en willen deze vervangen door een variant met vochtsensor. Ik kom bijvoorbeeld deze tegen op het internet voor nog geen 40 euro tegen:

Link verwijderd, is niet nodig voor beantwoording, mod.

De vraag is, werkt een ventilator met een hygrostaat wel? Tuurlijk als een gezinslid onder douche staat is er flink wat damp, maar wat als het bad bijvoorbeeld gebruikt wordt? Hopelijk heeft iemand met gebruikerservaring van een dergelijke ventilator een goede raad.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Mijn mening: gebruik geen ventilator met ingebouwde hygrostaat.

Waarom niet? Je blijft dat ding instellen.
Als er 's zomers veel vocht in de lucht zit, heeft ie de neiging om steeds, bij het minste geringste, aan te gaan of zelfs aan te blijven. En 's winters als de (relatieve) luchtvochtigheid laag is, slaat ie niet aan omdat je hem tbv. de situatie 's zomers op een hele hoge luchtvochtigheid hebt ingesteld.

Je moet hem minstens 2 x per jaar instellen op veranderende omstandigheden, daarbij is dat instellen niet geheel ongevaarlijk, omdat je daarvoor de kap eraf moet halen en spanningsvoerende delen vrij komen te liggen. En eigenlijk krijg je het nooit goed, hij gaat of aan als er niemand staat te douchen of hij gaat dan gewoon niet aan.

Dat systeem werkt naar mijn mening in ons land gewoon niet, wat het in andere landen doet kan ik niet beoordelen.

Neem gewoon een ventilator die aan gaat als je het licht inschakelt en enige naloop heeft wanneer het licht weer uitgedaan wordt. Of, als je daar de mogelijkheid voor hebt, installeer een ventilator zodanig dat hij met een aparte schakelaar aangezet wordt en na uitschakelen nog enige tijd na blijft lopen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Er zijn ook wel betere systemen,
Niets instelbaar, dat kijkt naar oplopen en daling TOV tijd van de vochtigheid.dan heb je ook het zomer en winter probleem niet.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Maar die zal dan vast geen 40 Euro kosten... :mrgreen:

Ik doelde op 'gewone' ventilatoren met hygrostaat, zoals die te koop zijn bij bouwmarkten en diverse webshops.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Hier hangt er al 6 jaar één in de douche met een hygrostaat en die werkt perfect. Destijds ingesteld en nooit meer versteld.

En idd, dat is er niet een van 40 euro.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik heb een goedkopere gehad. De verstelknop voor de hygrometer zat aan de buitenkant. Inderdaad een paar keer keer per jaar verstellen. Vond ik uitstekend werken.

Bekijk of het mogelijk is een centraalbox op te hangen (bv. op zolder). ventilatie moet 24 uur per dag gebeuren. Anders wordt het ongezond in huis. Als je zo'n box eenmaal hebt, kan je daarna je huis een stuk comfortabeler gaan maken (wie wil dat niet?) door de kierdichting en isolatie te verbeteren.

De ventilatiebox kan je uitrusten met een vochtsensor (die hoef je niet in te stellen) en bij voorkeur meteen met een co2 sensor.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu