Ventilatiebox werkt alleen op stand 2

rommelaartje

  • #1
Ik heb hier een ventilatiebox, ik denk van ergens 1990 (vanuit de bouw), er hangt een kaarjte aan dat zegt "Ubbox MVS-7/Ubbo-ven mpv-7"
Nu draait hij alleen nog op stand 2. Ik heb de schakelaar al nagekeken, maar die lijkt goed te werken. Heb ook even met een ijzerdraadje de stand 3 nagebootst (korsluiting en zwarte draad op stand3), maar die lijkt niet te werken.
Als ik zo in het forum lees, lijkt het mij in zo'n geval erop dat de condensator stuk is waar de aanstuurdraad verbonden met stand3 op uitkomt? Of zou hij dan nog wel in stand1 (dus zonder spanning op beide aanstuurdraden) moeten draaien?
Kan ik deze condensator makkelijk vinden in de box en zelf vervangen? Ik ben best handig en probeer graag van alles, aldoende leert men....

Ik heb de box nog niet opengemaakt en ook nog niet in de periflex aansluiting gekeken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
30 jaar oud... Je kunt ook gewoon stellen dat deze box wel op is. Vervang de oude box door een moderne variant met gelijkstroom-motor. Terugverdientijd is ongeveer 3 jaar.

Nieuwe boxen zijn als autonome variant beschikbaar, en ventileren op basis van RH, VOC en CO2. Altijd voldoende verse lucht in huis, zonder teveel energieverlies.
 

rommelaartje

  • #3
Ja, snap heel goed wat je zegt. Ik zit echter in een goedkoop huurhuis, waarbij de huurbaas nogal moeilijk doet over dit soort dingen (vervangen door nieuw,, he bah!;-)...
Dus heeft mijn voorkeur in eerste instantie toch om te kijken of ik het met minimale kosten zelf kan repareren. Dus los van hoe onlogische het ook mag klinken, hoop ik dat iemand mij kan helpen wat ik zou kunnen doen om het oude beestje weervolledig werkend te krijgen op iig stand 3. Ik vind het nu met name nogal irritant tijdens het koken, dat ik geen fatsoenlijke afzuiging heb op de aangesloten afzuigkap.
Dank alvast.
 

Lampje45

  • #4
Als eerste moet je regelmatig de schoepen van de ventilator met een kortharige kwast of tandenborstel ontdoen van vastgekoekt vuil, dat scheelt al een hoop. Doe dat minimaal 2 maal per jaar
Maar als je de ventilator losneemt, dan zie je in het dekselprofiel 2 elco's zitten. Daarop staat aangegeven hoeveel uF hij moet zijn en het voltage wat de elco kan hebben. Dit is meestal 450 volt vanwege de top van de 230 V wisselspanning.
Neem geen startelco's maar bedrijfselco's, omdat deze langdurig zijn aangesloten.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Tegenwoordig heb je voor die buitenlopers gewoon een controller blok.
Daar zitten de condensatoren en aansluitingen bij elkaar zonder die losse condensatoren.
 

rommelaartje

  • #6
Ok, ik zal hem morgen eens openmaken, schoonmaken en kijken voor het "vermogen"' van de elco's. Volgens mij kan ik zo'n blok plaatsen als vervanging, waarin alle 3 die elco's verwerkt zitten toch?
Dit zou hem dan moeten zijn volgens mij? (MPV-7)
 

rommelaartje

  • #7
:Dankje Headhunter, je was me voor:wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu