Ventilatiebox op begane grond ipv zolder, kan dat?

JohnR

  • #1
Ik heb mijn woning uit 1991 voorzien van de benodigde ventilatieroosters t.b.v. aanleg mechanische ventilatie, type C.

Bij een 'standaard' installatie komt de MV box dan op zolder, er is bij de bouw van de woning al voorzien in een afvoerkanaal door het schuine dak (hier zit nu alleen het kanaal van de badkamerventilator op) en stroomvoorziening.

Ik kan dus een box kopen en deze daar monteren. De badkamer en WC boven krijgen elk een eigen kanaal en de keuken en WC beneden delen een kanaal (er loopt maar 1 kanaal van beneden naar boven, via de bijkeuken die onder de WC boven ligt). Zie linker schematische weergave. Dit is mijn oorspronkelijke plan.N.a.v. de 'van het gas af' discussie ben ik mij aan het verdiepen in warmtepompen. Het lijkt mij interessant om in de toekomst de warme lucht die ik normaal gesproken naar buiten zou blazen, te gebruiken als (deel)aanvoer voor een lucht of ventilatie warmtepomp. Uitdaging is echter dat mijn CV installatie in de bijkeuken staat en dus niet op zolder.

Een eventuele warmtepomp zou dus ook in de bijkeuken komen. Ik zou mijn MV box dus eigenlijk ook in de bijkeuken willen hangen, zie rechter schematische weergave. Om te starten wil ik de af te voeren lucht via een geveldoorvoer afvoeren, in de toekomst kan hier de warmtepomp op aangesloten worden.

Ik vind echter helemaal geen info over het plaatsen van een MV box op begane grond met een geveldoorvoer terwijl er ook afzuiging moet plaatsvinden op de eerste verdieping. Gaat dit zo werken?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat zou geen probleem hoeven te zijn. Laat wel de zaak inregelen, bv. in verband met verliezen door de extra leidinglengtes.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu