Vragen mechanische ventilatie

Pixarnl

  • #1
Twee jaar terug hebben wij een nieuwe cv-ketel laten plaatsen samen met onderhoud aan de mechanische ventilatie. (Itho Ecofan, o.a. reinigen kanalen). Met daarbij een nieuwe afstandsbediening, omdat de vorige kapot was.
Alles prima, tot vanochtend. Toen stond de ventilatie ineens op de hoogste stand te zuigen. Afstandsbediening reageerde nergens op, ook niet na batterijwissel. Pas nadat ik de stroom van de box had gehaald werkte de afstandsbediening weer.

Nu begint het gedoe. :P
Even ingelezen (beter laat dan nooit) en schijnbaar moet de ventilatie altijd op stand 2 staan. Daar heb ik hem dus op gezet, maar de ventilatie maakt nu meer geluid dan voorheen en is hoorbaar aan het zuigen. Waarschijnlijk heeft die dus de afgelopen 2 jaar altijd op stand 1 gestaan, want toen hoorde ik niks. We hebben een open keuken, dus het is al snel te horen in huis, vooral als je er op let en het verder stil is in huis.

Ik bedacht me ook om het ventilatieventiel eens schoon te maken. Met mijn 2 linkerhanden kreeg ik het natuurlijk weer voor elkaar dat het middelste stuk eruit ging zonder dat ik gecontroleerd heb op welke stand deze stond. Het ventiel heeft 7 standen waarbij die meer open of dicht komt te staan. Ik heb hem nu maar terug geplaatst op de stand met de ruimte die het voor mijn gevoel had voordat ik hem eruit haalde.

Mijn vragen:

  • Wat kan de reden zijn dat de ventilatie spontaan op de hoogste stand is gaan draaien?

  • Is het normaal dat de ventilatie hoorbaar zuigt op stand 2? Snap dat dit natuurlijk per persoon verschilt, maar ik ben bijna geneigd hem weer terug op stand 1 te zetten. Daar heeft hij immers al 2 jaar op gestaan zonder geluid te maken. Of moet ik gewoon even wennen?

  • Kan het kwaad dat ik de ruimte bij het ventiel op gevoel terug heb gezet op een bepaalde stand? Wat voor gevolgen kan dit hebben?

  • Nog een praktische vraag. Bij douchen en koken moet de ventilatie eigenlijk op stand 3. Er zit een timer functie op waarmee de ventilatie 30 minuten op deze stand draait. Alleen gaat die daarna automatisch terug naar stand 1. Wat dus eigenlijk niet de bedoeling is? Dan zou je dus steeds handmatig de standen moeten wijzigen en weer terug na douchen/koken etc? Ook daarin ben ik qua gemak eerder geneigd om de timer functie te gebruiken en hem daarna terug te laten op stand 1.

Alvast bedankt. :)
 
Laatst bewerkt door een moderator:

ABCDE

  • #2
1) Tja dat wordt lastig. We mogen hier namelijk niks negatiefs zeggen over merken.

2) Hmmm, zie 1)... en; vaak zijn kanalen te klein en of verkeerd gemonteerd.

3) Dat je ergens te veel en elders te weinig zuigt.

4) Regeling op basis van CO2 sensor is beter.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

stefan9

  • #3
Ik heb ook een Itho box en die gaat op hoog draaien als de stroom eraf is geweest. Wellicht heb je een kortdurende stroomstoring gehad?

Stand 2 is de middenstand en dan zuigt de ventilator al behoorlijk. Het is normaal dat je hem dan hoort. Er zijn overigens geluiddempers te koop die het geluid behoorlijk kunnen dempen.
 

Teun65

  • #4
De Itho box open maken, beetje voorzichtig met de platte schroeven draaier, wip je de kap er zo af. Daar vind je twee, de hele oude één popmeters, ff op internet kijken welke je moet hebben... maar ik dacht de linker is voor de hoogste snelheid in standaard bedrijf (standje één) links om zacht rechtsom hard. De tweede popmeter is de snelheid in de max stand.

Je kan er met je vingers aan draaien, kijk uit dat je rest van de bedrading niet aanraakt, want dan gaan je haren recht over eind staan.

Succes.

Zet je kapje van de centaal afzuiger of hoe die ook genoemd mag worden op standje 3 of 4

Je noemt hem ventiel..

3 Berichten samengevoegd - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Teun 65,
wil je je reacties wat meer in 1 item zetten, je zet nu soms wel 6 reacties achter elkaar met niet meer dan 1 zin in het topic.
 

Pixarnl

  • #6
Er is een monteur geweest omdat de box zelf ook redelijk wat geluid maakt vanaf stand 2. Maar blijkbaar hoort het geluid nou eenmaal bij dit type box. Meteen gekeken naar de ventielen, dus dat staat in ieder geval weer goed. :)

Tzt dan maar kijken of er stillere boxen zijn. Ik had gelezen dat de * boxen een stuk stiller zijn dan die van mij. Klopt dat? Of mag dat hier ook niet besproken worden?

stefan9 schreef:
Stand 2 is de middenstand en dan zuigt de ventilator al behoorlijk. Het is normaal dat je hem dan hoort. Er zijn overigens geluiddempers te koop die het geluid behoorlijk kunnen dempen.
Je bedoelt dan zoiets denk ik?
demp.jpg


Heeft dat niet teveel negatieve impact op de werking van de ventilatie?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik heb je bericht aangepast. We doen hier niet aan merk-vergelijkingen en verwijzingen naar een webshop.

Zo'n demper zorgt voor een forse verminderde werking. Bovendien vervuilt dit snel.

Het advies van Teun over het inregelen van de box mag je alleen uitvoeren als je precies weet waar je mee bezig bent. Ventilatie is voor je gezondheid, het kan dus ongezond worden om hier zomaar wijzigingen in aan te brengen.

De stand van ventielen kan je er het beste op schrijven voordat je deze schoonmaakt. Als het goed is is deze na montage ingeregeld. Vraag na bij het bedrijf die onderhoud heeft gepleegd of zij het hebben ingeregeld.

Stand 2 is bedoeld voor als er mensen in huis aanwezig zijn. Stand 1 voor afwezigheid. Via een (losse) co2-meter kan je erachter komen hoe goed de luchtkwaliteit daadwerkelijk is. Bij mij is stand 1 al voldoende als er maar één persoon aanwezig is. Bij 2 personen moet hij naar stand 2. Daarom hebben de meeste nieuwe ventilatiesystemen een ingebouwde co2-meter, dan gaat dit vanzelf.

Nog wat zaken die de geluidsproductie beperken:
- montage op een steenachtige wand van minimaal 200kg/m2
- flexibele slangen tussen de box en kanaal
(plaats eens een foto van de box)
 

stefan9

  • #8
Nee, ik bedoel zo'n flexibele geluiddemper:
download.jpg

Ik heb onlangs een box geïnstalleerd (met ingebouwde CO2 en vochtmeter) en die was buiten extreem goed te horen, waarschijnlijk toevallige resonantie in het systeem (ik had bijna alles met spirobuis aangelegd). Na installatie van de demper is hij bijna onhoorbaar.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Nee, ik werk zelfs bij de concurrent. Maar dat is voor mij geen reden om hier negatief over andere merken te schrijven. TS is er niet mee geholpen, hij moet het doen met hetgeen er is geïnstalleerd. Wij kunnen niet beoordelen of reparatie door derden wel of niet zinvol is, en of vervanging een beter alternatief is.

Ventilatie in een woning is belangrijk. Beter goed ventileren met een minder goede (herriemakende) MV-box, dan slecht ventileren met een slecht ingeregeld topsysteem.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Ik heb het topic opgeschoond. Graag ontopic blijven.
 

ABCDE

  • #11
Verwijder dan ook geen ontopic reacties...
 

Pixarnl

  • #12
Topic mag wel dicht hoor. Monteur heeft ons ondertussen geholpen.
Voor advies over het vervangen van de box en welke dan het beste is kan ik schijnbaar niet hier terecht, dus ga ik dat ergens anders uitzoeken.

Bedankt voor het meedenken in ieder geval.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Er zijn geen ontopic reacties (die voldoen aan de forumregels) verwijderd. Omdat TS is geholpen gaat deze op slot.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu