Mechanische ventilatie vragen.

Anoniem123

  • #1
Ik heb mechanischeventilatie in mijn koopwonng zitten en irriteer mij hieraan. Het staat 24/7 op de laagste stand maar hoor het op de eerste etage duidelijk tijdens nachtrust. Op de begane vloer hoor ik het ook wel in de woonkamer. Ik lees in een ander draadje dat je hier niets tegen kunt doen. Er bestaan ook geen automatische schakelingen die de ventilatie alleen aanzetten als je gebruik maakt van warmwater of de wc.

1. Wie heeft dit “prachtige“ domme systeem bedacht? Ik begin mij steeds meer te ergeren aan millieubewuste mensjes die dit soort zaken verzinnen en mensen last bezorgen. In de winter zuigt dit systeem alle gestookte warmte weg. Lekker "milliebewust" dus. Stadsverwarming was ook zoiets geniaal vervelend.

2. de roosters in de gevel schijnen de aanvoer te zijn van verse lucht. Maar wat als er buiten gerookt wordt?
Is dat dan nog zo schoon?

3. Als ik dit systeem uitzet dan is het hele leidingsysteem binnenshuis dan direkt verbonden met de buitenlucht door de schoorsteen op het dak? Zonder dat je dit kan dichten?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Het is een prachtig systeem.

In een nieuwbouwhuis zul je weinig tot geen kieren hebben, dus moet je op een andere manier ventileren. Een mechanische ventilatie is hiervoor prima geschikt, en als deze juist is aangelegd zul je hem in de laagste stand ook niet horen. Ventileren is simpelweg noodzakelijk om de luchtkwaliteit in huis op peil te houden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ben het helemaal eens. Herrie, ruimtes ventileren waar niemand is of komt. Dom spul, er is nog een hoop te doen voor die wereld.
 

Bobbert

  • #4
Anoniem123 schreef:
Er bestaan ook geen automatische schakelingen die de ventilatie alleen aanzetten als je gebruik maakt van warmwater of de wc. Naar dit kutsysteem.
Heb je een box op zolder waar alles samen komt?
Deze zijn er ook die voorzien zijn van een vochtsensor.
Ik heb de mijne nog niet geplaatst, maar als ik klaar ben met verbouwen komt ie er zeker te hangen.
Schijnt ook een stil systeem te zijn.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Oww daar is voldoende voor te krijgen hoor, maar helaas wil de klant dat niet betalen.
er zijn woonhuisboxen die per ingang co2 vocht en temperatuur kunnen meten en per ingang het debiet kunnen regelen op het gewenste niveau.

ruimtes zal je altijd moeten ventileren ook een ruimte waar je bijna nooit komt heeft verse lucht nodig.

De manier van ventileren is een keuze die wordt gemaakt op eisen en kosten.
Een balanssysteem is duurder dan dauerluftung.
met een 125mm kanaal kan je prima ventileren maar met een 150 kanaal word de luchtstroom wel een stuk stiller, maar ook dat is duurder en lastiger weg te werken.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Het probleem is dus niet de technische mogelijkheden, maar de intentie van de bouwer. Aangezien de meeste aannemers de techniek zo minimaal mogelijk uitvoeren, zodat de marge hoog blijft, kom je ze zelden tegen.
 

CV__

  • #7
1) Het is een prachtig systeem. Heeft niks met milieufanatisme te maken. Ook in de winter moet je uitgeademde CO2 wegzuigen. Er bestaan systemen die de warmtr dan terugwinnen, maar dat kost eenmalig een smak geld... Alternatief gebruik je ventilatielucht als bron voor een warmtepompboiler.

De aanleg gebeurd helaas zelden norm-conform, dus met te veel flexbuizen en te dunne buizen. Dat krijg je dus dat het te veel lawaai gaat maken. Dat is niet inherent aan het systeem, maar de uitvoer ervan. De hele bouwwereld draait op het bezuinigen op alles en dingen fout aanleggen.

Als de lagers gaar zijn gaat het ook meer herrie maken... dan moet je die of het hele binnenwerk vervangen.

Stadsverwarming is inderdaad inherent flut..

2) Dan doe je filters in de roosters of zet je de afzuiging even uit. Nog beter is helemaal niet roken en andere rokers wegjagen..

3) Je kunt er natuurlijk een klep inbouwen... gaat het nog meer lawaai maken.

Tijdelijk uitzetten kan met een 4-standenschakelaar.

Vraagje: koophuis of huurhuis?
 

CV__

  • #8
Nee, laat gewoon staan. De antwoorden zijn zeer verhelderend voor diegenen die straks gaan zoeken op dezelfde combinatie van scheldwooren en ventilatie.

Het feit is nu eenmaal dat het vaak schort in de aanleg.

Zie ook;
 

DSR9500

  • #9
Erg verduidelijkend :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Ik heb een paar woorden in de tekst van TS verwijderd, de rest kan gewoon staan blijven.
Ook een paar reacties verwijderd die nu nergens meer op slaan.

.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Even terug naar de originele vraag.

Er valt wel degelijk iets te doen aan het geluid. Als je meer informatie geeft kunnen we helpen. Begin met een foto.

1. Een goed aangelegd systeem heeft niet bijzonder veel warmteverlies. Sowieso weegt het beetje verlies ruimschoots op tegen de frisse lucht.

2. Als er buiten gerookt wordt haal je inderdaad vieze lucht binnen. Als het roken niet (in overleg) opgelost kan worden, doe dan de roosters aan die kant dicht en aan een andere kant van het huis open.

3. Uitzetten is erg slecht voor je gezondheid. Dat kan al na een uur ongezond zijn. Dus bv. alleen aan met douchen is onvoldoende. Met te weinig of de ventilatie uit wordt de lucht slechter dan in een drukke binnenstad met autoverkeer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu