Ventilatie schuur

Pdorn

 • #1
Goedemiddag,

Ik heb een schuur gebouwd en heb deze volledig geïsoleerd en damp-dicht gebouwd. Er zit een dubbele deur in en 2 vaste ramen. Er zit een plat dak op voorzien van EPDM.
De buitenkant is afgetimmerd met zwart douglas zweeds rabat.

Nu wil ik graag ventilatie aan gaan brengen. Ik heb me wat verdiept en ik denk dat ik een buisventilatie wil gaan plaatsen voor de afvoer met een buis van 100mm. Voor de aanvoer wil ik ook een buis van 100mm doorvoeren, diagonaal ten opzichte van de afvoer. De binnenkant van de buizen wil ik afwerken met een simpel kunststof ventiel, maar de buitenkant kom ik niet uit. Omdat het zweeds rabat is, lopen de planken natuurlijk schuin. Hoe vind ik hier aansluiting met de doorgevoerde buis?

Hopelijk is er iemand die eerder met dit bijltje heeft gehakt en me kan vertellen hoe ik dit goed en mooi kan oplossen. Een dakdoorvoer is ook een optie, maar ik had bedacht, dat als het qua kosten niet veel uitmaakt, ik liever bovenin de gevel een gat maak voor een afvoer in plaats van op het platte dak.

Graag jullie mening. Alvast bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Job_04

  Specialist Werktuigbouw
  • #2
  Ik zou een boormalletje maken door in een plankje een gat van de juiste diameter te boren. Deze schroef je over je schuine planken, daarna kun je netjes recht een gat boren. Als je zorgt dat dit gat geheel in 1 plank valt (als de planken breed genoeg zijn) kan je hier gewoon een rooster overheen aanbrengen als afwerking.
   

  Pdorn

  • #3
  Bedankt voor je reactie! Het boren zelf had ik nog niet eens bij stilgestaan, maar dat is een goede tip!

  waar ik vooral mee zit, is dat als ik een spirobuis door de muur heen voor, de gevel niet ‘haaks’ is ten opzichte van de buis. De buis dusdanig schuin invoeren lijkt me niet verstandig, want dan loopt het af naar binnen toe. Het liefst heb je dat het wat naar buiten toe afloopt. Een buitenrooster met terugslagklep schuif je een stukje die buis in, maar dan klopt de hoek niet.. volg je me nog?
   

  Roykes

  • #4
  ik zou hem gewoon recht naar buiten boren, en hetgeen wat schuin achter het rooster zit opvullen met hetzelfde hout.

  Andere vraag, wat is de inhoud van je schuur? en wat is de capaciteit van de buisventilator?
   

  Job_04

  Specialist Werktuigbouw
  • #5
  Je kunt hem ook onder de gewenste aflopende hoek naar buiten voeren en daarna aftekenen en met een slijptol onder de juiste hoek afslijpen. Dan moet je alleen wel een rooster toepassen dat niet in de buis geschoven moet worden. Een klep zou je desgewenst dan iets verderop in de buis kunnen plaatsen.

  Misschien kom je in dit geval met een rechte buis al weg trouwens. De hoek die het hout afwijkt van de verticaal zal wel meevallen en je hebt de dikte van je planken als speelruimte.

  Andere optie is om van hetzelfde hout een stuk af te zagen met de afmeting van het ventilatierooster. Als je dit andersom monteert compenseer je de hoek en heb je een verticale wand ter plaatse van je doorvoer.
   

  Pdorn

  • #6
  De schuinte opvullen is wellicht een goed idee! Hetzelfde heb ik al gedaan voor een buitenkraan, maar had dit nog niet bedacht voor een groot rooster. Ik moet dan wel binnen 1 plank blijven, of ik moet een plank maken die over 2 planken heen valt, maar dan wordt het wel een gepruts ben ik bang.

  Voor de geinteresseerden ook nog even een foto van het geheel. Ik ben nog bezig, dus het ontbreekt nog aan wat details!

  Wat betreft de inhoud: de linker kant loopt schuin mee met de erfgrens. Daardoor zit er een 'rare' punt in. Oppervlak is daarmee ongeveer 23 vierkante meter. De balken van het dak zitten op 255cm. De balken (155mm) zelf zijn 'open' en zichtbaar. Daarmee kom ik ongeveer op 23 * 2,65 = 60m3 inhoud.

  Ik heb even gebeld met een internetshop die enkel ventilatiemateriaal verkoopt. Ze adviseerden mij deze buisventilator te gebruiken:

  "Ruck buisventilator Etamaster 124m³/h diameter 100 mm - EM 100L E2 01"
  Aan de buitenkant dan "RVS gevelrooster Ø 100 mm met schuine kap en terugslagklep"

  Hiertussen een Spirobuis van 100mm. Het gevelrooster past als het goed is 'net' op 1 plank. Dat zou wel mooi zijn. En deze valt in de buis, en heeft een rubber rondom welke voor een afsluiting zorgt op het hout.

  Wat mij wel mooi lijkt, is om 2x een "Aluminium buitenlucht muur rooster rond - Ø 80mm - ZWART" te plaatsen. Hiervoor kan ik dan een 80mm spirobuis doorvoeren. Alleen omdat dit rooster in de buis schuift is de hoek wel belangrijk. Misschien ook hiervoor dan een plankje er achter schroeven.

  Een alternatief is dan dus een rooster die niet de buis ingaat: "Metalen ventilatierooster vierkant 140x105 mm zwart". Dan kan ik zoals voorgesteld de buis schuin met de plank afslijpen. Dit rooster voorkomt echter niet dat er water langs loopt, dus dan kan er wel water bij de buis komen. Hier moet ik dan nog wat voor bedenken. Ik heb nog wel wat EPDM over, misschien kan ik hiervan wel zelf een rubber knippen die ik klem tussen het rooster en het zweeds rabat.

  Meer input is altijd welkom!

  Screenshot 2020-09-23 at 09.07.07.png  Screenshot 2020-09-23 at 09.04.55.png
   

  Job_04

  Specialist Werktuigbouw
  • #7
  Eventueel kun je op de spirobuis rubber kantafwerkprofiel plaatsen voor een waterdichte aansluiting. Als je bang voor vocht bent kun je na het slijpen de buis ook nog even een likje hiervoor geschikte verf geven.

  Spirobuis is gegalvaniseerd dus het randje is niet tegen roesten beschermd na slijpen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu